Glada barn på skolavslutningar är en naturlig del av lojaljournalistiken
Numera får vi som jobbar på tidningar ofta höra att vi varken får eller bör fotografera barn när vi gör reportage, exempelvis på en skolavslutning. Att det skulle vara olämpligt.
Låt mig slå fast en sak, att medier vid skolavslutningar, studentfiranden, luciatåg och liknande tar bilder på glada duktiga barn är inget konstigt, eller olämpligt, det har medier alltid gjort. Det är en del av vår lokalbevakning, som glädjer både barnen själva, föräldrar, morföräldrar, farföräldrar och alla andra. Det är inget barn far illa av, eller kränks av. Det finns inga historiska belägg för det.
När vi, som i dag, på Fylstaskolan i Kumla i dag, bevakar en skolavslutning, gör vi det i samråd med skolan, alltid. Vi blev inbjudna att bevaka, ta bilder.
Det finns heller inget generellt förbud mot att fotografera på exempelvis en skolavslutning. Skolor talar ofta om att man inte får ta bilder på elever, barn, på skolan, det stämmer när det gäller skolans verksamhet. Skolan följer nämligen en lag som heter GDPR. Enligt den lagen får skolan inte publicera bilder och namn på elever utan vårdnadshavares medgivande. Det gäller skolans verksamhet.
Nu är det dock så fiffigt att vi som jobbar på tidningar är undantagna från GDPR i vårt journalistiska arbete. Sedan finns ytterligare ett skäl för skolor att vara försiktiga, nämligen om man har barn med skyddade identiteter på skolan.
Om en skola inte vill att vi fotograferar så respekterar vi det, även om lagen alltså inte kräver det. I laglig mening kan skolor införa fotoförbud. Det ska då gälla alla och det ska finnas tydlig information, som berättar att det är fotoförbud.
Om skolan däremot bjuder in oss att fotografera, ja, då gör vi det. Vill man att vi ska komma och uppmärksamma glada barn som slutar skolan är väl det, i de allra flesta läsares ögon, bara roligt, trevligt.
Nog om att fotografera på skolan. När skolan , som i fallet med Fylstaskolan i dag, väljer att gå ut på gator och torg, ja, då gäller andra regler.
Exempelvis gator, parker och torg är i lagstiftningen allmänna platser. På dessa är det fritt fram för alla att fotografera, vad som helst, vem som helst, utan medgivande. Oftast frågar vi ju ändå om det är OK, särskilt om vi kommer nära. Men det är alltså inget vi behöver göra.
Man får till och med stå på gatan och fotografera in i en trädgård eller på en husfasad, balkong eller liknande, om man vill.
Så, för att tala klarspråk. Om en skola paraderar igenom Kumla, är det fritt fram för oss, eller vem som helst, som vill filma eller ta bilder. Det spelar ingen roll om någon har skyddad identitet. Då blir det upp till den personen.
Det enda lagen säger är att man inte får ta eller publicera bilder som kan kränka någon. Det skulle exempelvis kunna vara en bild på en person inne i en trädgård som solar lättklädd, eller en människa som av någon orsak får sjukvård på på allmän plats. Barn som paraderar genom en stad fotograferade på håll utgör knappast en kränkning. Ett av syftena med paraden, kortegen, är ju att uppmärksamma skolan och de duktiga eleverna.
Så, reagera inte med någon konstig ryggmärgsreflex. Vi vet vad vi gör, vi följer lagar, etiska riktlinjer. Var och en tar ansvar för sitt område. Gläds åt att läsa om och se bilder på glada barn och ungdomar istället.
Det här är en opinionsartikel som uttrycker skribentens egna åsikter.