Gå till innehåll
Henrik Östensson

Invasivt eller inte

Publicerad: 24 March 2025 9:18

Brännässlor, Kirskål, Lupiner och jättebalsaminer är växter som har flera gemensamma faktorer. De sprider sig ofta våldsamt och kan slå ut annan växtlighet. De är också, enligt forskningen införda till Sverige av människor på ett eller annat sätt, alltså i någon mån främmande arter.

Men sedan blir det lite förvirrat, för att inte säga inkonsekvent när myndigheterna börjar lagstifta, rekommendera och tala om invasiva arter.

Om vi börjar med jättebalsaminerna. Exakt när den kom till Sverige är lite oklart, eller när den började kolonisera Europa. Det den tros ha sitt ursprung i Himalaya och började spridas från Brittiska öarna. I Sverige påstås det första dokumenterade fallet där man kunna se att den förvildats vara från 1928. Jättebalsaminerna anses invasiva i hela Europa och har därför satts upp på EU.s  lista över invasiva arter. De innebär ett det är förbjudet  att importera, sälja, odla, transportera, använda, byta och sätta ut jättebalsaminer i naturen, enligt lag. Har man dem på sin mark är man skyldig att bekämpa dem. Man får inte kompostera dem, de måste brännas.

Om vi sedan går till blomsterlupinerna som går att se lite här och där i vägkanter på sommaren exempelvis, så tror man att de började uppträda vilt i Sverige någon gång i mitten av 1800-talet. Eller, det första dokumenterade fallet är från det året. Det behöver i sig inte innebära att de inte fanns innan.

Naturvårdsverket och Länsstyrelserna drar ofta blomsterlupinerna över samma kam som balsaminerna. För att Naturvårdsverket anser att lupinerna är invasiva. Men här blir det lite knepigt. Lupinerna finns nämligen inte alls med lista över EU:s invasiva arter. Man får både odla, plocka, sälja och flytta lupiner. Man har ingen som helst skyldighet att ta bort dem om man har dem i sin trädgård eller på sin mark. Däremot anser Länsstyrelsen och Naturvårdverket att du bör göra det. Men det är en helt annan sak. Det finns en lista över invasiva arter som lagen gäller, den EU– gemensamma. Och så finns en annan, som våra myndigheter anser att de är invasiva, men som inte omfattas av lagen. Den är en rekommendation.

Nässlorna och kirskålen då, som är de arter som kanske har allra lättast att sprida sig och som trivs precis över allt? 

De omfattas inte av några lagar eller rekommendationer. Frågan är då varför?

Jo, de började spridas långt innan 1900-talet. Då ser av någon orsak inte myndigheterna dem som ett lika stort problem. Lupiner och balsaminer däremot, har fått sin stora spridning på 1900-talet. Då menar myndigheterna att de är ett mer allvarligt problem. Alltså, före 1900, ej invasivt. Efter 1900, invasivt. 

Sanningen är kanske den att ingen av de här växterna är möjlig att utrota, eller få bort när den etablerats. Kanske kommer man anse lupinen lika naturlig som bränn-nässlorna om 100 år. Självklart kan det finnas situationer när invasiva arter, som parkslide, måste bekämpas och tas bort. Personligen tror jag det finns viktigare saker att använda skattepengar till gräva upp lupiner  och balsaminer i naturen. Det är nämligen inte särskilt fruktsamt. Alla som bekämpat nässlor och kirskål förstår vad jag pratar om. Och på det sättet är de här växterna väldigt lika som sagt.

Ibland framställs balsaminer och lupiner nästa som något hotfullt, farligt, skrämmande. I praktiken är de trevligare än nässlor och faktiskt inte lika benägna att sprida sig enligt min egen erfarenhet,  men de kan som sagt, i likhet med dessa, kväva andra växter.

När det gäller djur finns också invasiva arter. En sådan är signalkräftorna som de flesta av oss någon gång ätit. Det har höjts röster från myndighetshåll att utrota dem. Vem låg bakom att kräftorna en gång planerades in? Jo, det vara staten. Samma stat som bestämde att vildsvin som planterats in nu är en del av vår fauna, natur, trots att de innan inplanteringen varit utrotade sedan 1700-talet

Jag blir ibland förbryllad över hur staten tänker, det är inte alltid så konsekvent. Just nu pågår projekt med att plantera in fisken stör i våra vattendrag, med benäget statligt stöd,  en naturvårdsgärning, säger man. Eller? Stören har varit utdöd, eller i princip utdöd i 100 år eller mer. De vattenmiljöer, den natur, där störarna nu sätts ut har inte mycket gemensamt med den miljö störarna levde i för mer än 100 år sedan. I de vattnen där den levde har det på mer än 100 år bildats helt nya biotoper, ekosystem, nya naturmiljöer. Hur kommer den miljön påverkas av en helt ny art? För det är ju vad det är frågan om? Tänk om stören blir invasiv?

Någon kanske invänder att det finns forskning om stören. Jodå. Det fanns det om signalkräftan på 1960-talet också. Ändå kunde ingen ana att den skulle bli en invasiv art som i princip slog ut den sista resten av våra flodkräftor.

Det här är en opinionsartikel som uttrycker skribentens egna åsikter.

Opinion / Krönikor

Henrik ÖstenssonLäs en bok, gärna högt för ditt barn – det kan vara det viktigaste du gör

Henrik ÖstenssonI dag är det det en viktig dag, nämligen internationella världsboksdagen, instiftad av Unesco. En dag för att sätta…

Henrik ÖstenssonMänsklig klåfingrighet gav oss vildsvin i våra trädgårdar

Henrik ÖstenssonNär man läser kommunernas postlistor och diarier återkommer ofta ett ämne när medborgare skickar in frågor. Den…

Henrik ÖstenssonInvasivt eller inte

Henrik ÖstenssonBrännässlor, Kirskål, Lupiner och jättebalsaminer är växter som har flera gemensamma faktorer. De sprider sig ofta…

Henrik ÖstenssonOm det här med att moderera, ta bort kommentarer och blockera på Facebook

Henrik ÖstenssonLite om det här med Facebook, borttagna kommentarer och rentav blockeringar. Det har varit i ropet. Vi vill därför…

Henrik ÖstenssonVad var det för fel på förskolelärare och äldreboenden?

Henrik Östensson När jag bevakar kommuner och deras verksamhet slås jag över det här med hur man benämner saker. Kanske är det…

Anders BjörkGuld, spänning och framtidstro vid VM på skidor

Anders BjörkVM i längdskidåkning i Norge bjuder på enorm spänning och än så länge har de svenska damerna vunnit alla guld…

Anders BjörkDe är barnungar och samtidigt världens mäktigaste

Anders BjörkNär man ser såväl Donald Trump som Elon Musk och JD Vance är det lätt att dra paralleller till små barn. Tyvärr…

Anders BjörkAtt vara anställd och inte egen kan ha sina fördelar

Anders BjörkVad ska man med ett Allkort hos Djupadalsbadet till om man knappt kan simma och ogillar att gå på gym? Som tur är…

Henrik ÖstenssonDemokratins finrum – där du får plats

Henrik ÖstenssonFör ett par veckor sedan var det fullmäktige i Kumla kommun.  Sydnärkenytt var på plats. Det är ovanligt, vi…

Henrik ÖstenssonDebattera gärna – men skriv under

Henrik ÖstenssonVi är glada att så många vill debattera på vår sajt. Men anonymiteten har blivit ett problem. Vi vill därför nu…

Henrik ÖstenssonÄlskade traktor – omdiskuterad frihetsmaskin

Henrik ÖstenssonSedan 2020, när reglerna för A-traktorer ändrades, har antalet exploderat. Det som hände då var att det blev…

Anders BjörkJag saknade svar att ge om tragedin i Örebro

Anders BjörkJag känner tre elever från Risbergska skolan i Örebro. De har alla flytt kriget i Ukraina och trodde de kunde känna…

Anders BjörkTruls, oväntad vinnare av Jerringpriset

Anders BjörkSjälvklart satt jag klistrad framför rutan när Idrottsgalan gick av stapeln. Att pingisliraren Truls Möregårdh…

Henrik ÖstenssonÄlskade hundskit – skit är naturligt men inte i plastpåsar

Henrik ÖstenssonSom lokalredaktör händer det ibland att man kikar in i alla de lokala Facebookgrupper som finns i Sydnärke. Det finns…

Josefine MiltonVerkligheten jag minns

Josefine MiltonJag har genom åren pendlat mellan att bo i städer, i samhällen och på landsbygden. Det är först när vintern…

Henrik ÖstenssonNär väntan blir för lång

Henrik ÖstenssonVäntan kan bli lång, brukar det heta. Det stämmer, om man väntar på en ambulans. I Sydnärke tar ambulansen ganska…

Anders BjörkHett möte i Hardemo, folket kämpar för ortens skola

Anders BjörkSammanhållning och kraft har skapats bland de boende kring Hardemo gällande att dess skola föreslås läggas ner.…

Henrik ÖstenssonJag lever med vindkraft – varje dag

Henrik ÖstenssonFå saker får folk att bli så arga, debattera så hetsigt som det här med el. Både vindkraft, kärnkraft och…

Anders BjörkÖrebro Hockey kan mycket väl vinna alltihopa och ta guld

Anders BjörkIfjol var det kaos hos Örebro Hockey. Men denna säsong har laget lyft ordentligt och finns med i toppen. Det kan…

Henrik ÖstenssonSkriv till oss – vi tar in nästan allt – men stå för dina åsikter

Henrik ÖstenssonAlla som vill är välkomna att skicka in såväl debattartiklar och insändare till oss. Vi publicerar dessa på…

Henrik ÖstenssonDet här med medier

Henrik ÖstenssonNär något händer, vilket det ju gör nästan varje dag, så talas det ofta numera om medierna, medier. Kan medierna…

Anders BjörkLaxågrabben Elias Pihlström imponerar med sin framfart

Anders BjörkLaxågrabben Elias Pihlström har imponerat stort i sin debutsäsong med Degerfors IF. En som gillat vad han sett är…

Henrik ÖstenssonNytt kommunalt utjämningssystem kan påverka våra liv

Henrik ÖstenssonLite i det tysta förbereds för en förändring, som kan få stor påverkan på våra dagliga liv. Ett nytt…

Henrik ÖstenssonVallöfte eller lögn

Henrik ÖstenssonJag kanske är lite konstig, naiv rentav, men min erfarenhet så här långt är faktiskt att kommunpolitiker sällan…

Anders BjörkVar finns de som kan sätta stopp för tramset och myglandet?

Anders BjörkKRÖNIKA: Att ingen med lite karaktär i kroppen kan kliva fram och få stopp på det myglande ÖSK satt i system under…

Henrik ÖstenssonSvante behöver inte tas om hand – han är inte övergiven

Henrik ÖstenssonTa en noggrann titt på bilden ovan. Den föreställer katten Svante. Precis så ser en katt som inte är övergiven,…

Anders Björk"Jag älskar Rasmus Karlssons inställning, den ger mig hopp"

Anders BjörkIfjol inför slutspelsmötet med Lejonen hade jag noll hopp om framgång. I år möts de igen och nu finns hoppet där.…

Henrik Östensson Lurad av en myndighet

Henrik ÖstenssonAtt som tidningsman berätta om sina egna tillkortakommanden kan ha sina sidor, Men i någon mån kan den här historien…

Mikael MogrenHistorien om konditorn Svea

Mikael MogrenI Sverige finns det konditorier som låter tala om sig. Inte så få  konditorier kan benämnas berömda. Jag tänker…

Anders BjörkOS har tagit över hela min tillvaro, skönt det snart är över

Anders BjörkOS i Paris tar kål på mig. Jag har ingen kraft, eller tid, till nånting förutom att följa OS. Det ska ärligt talat…

Annons

Nyheter