Debattera gärna – men skriv under
Vi är glada att så många vill debattera på vår sajt. Men anonymiteten har blivit ett problem. Vi vill därför nu värna våra läsares rätt att veta vem som framför ett budskap.
De senaste månaderna har vi publicerat fler debattinlägg, insändare än någonsin tidigare.
Att utrycka sin åsikt, att skriva en insändare, eller en debattartikel i en tidning är en rättighet med gamla anor i Sverige. Att publicera sådant, att på det sättet stimulera den lokala debatten, ser vi på Sydnärkenytt som något mycket viktigt. Rentav lite ärofyllt.
Men sedan flera år har det blivit allt vanligare att den som vill utrycka sina åsikter vill göra det anonymt. Det har blivit så vanligt att vi allt mer har börjat se det som ett problem. Skriver man inte under sin insändare vet ju inte läsarna vem som egentligen är avsändare. Det kan ju vara en politiker, eller en kommunal tjänsteman, en representant för ett företag som vill sälja något, eller för att dra det hela riktigt långt, en främmande makt (det har faktiskt hänt). Vi har också ofta varit med om att den som skriver utger sig för att vara bosatt i området, fast man inte är det.
Dessutom blir det ju knepigt för den som vill svara på ett debattinlägg. Vem är det egentligen man svarar?
Vi ser det här som ett demokratiproblem. Skriver någon helt anonymt, utan att ens vi vet vem vederbörande är, finns ju risken att det blir desinformation, uppgifter som inte stämmer.
Vi har därför nu valt att införa en ny regel för vår opinionsavdelning.
Generellt, i första hand, gäller följande: Alla insändare och debattartiklar ska vara underskrivna med namn och bostadsort.
Vi på redaktionen behöver också ha så pass utförliga uppgifter om dig som skriver att vi kan säkerställa vem du är. Den regeln har vi haft ganska länge. Dessa uppgifter är givetvis skyddade och lämnar inte redaktionen. De lagras inte och behandlas med sekretess så länge vi har dem.
Dessutom blir ett budskap oftast starkare om det finns en person bakom det, kanske rentav någon man känner. De allra flesta har egentligen inget annat skäl att skriva anonymt än att man inte vill stå för sina åsikter öppet.
Men så finns det ibland självklart konkreta skäl för att få skriva anonymt. Det är en viktig rättighet. Det kan handla om att man riskerar repressalier på sin arbetsplats, eller att man av någon orsak är hotad. Det kan också handla om att man lever under skyddad identitet. Men det behöver inte vara så allvarligt, det kan handla om att det av olika skäl är känsligt att just du skriver något beroende på den situation du lever i. Vill man skriva, debattera men känner att man inte vågar av sådana skäl, är man välkommen att höra av sig till oss. Med andra ord, självklart tillåter vi undantag, men då behöver vi få veta varför. Helt enkelt för att vi upplever att rätten att skriva anonymt missbrukas. Det behöver inte var någon lång förklaring. Det är också uppgifter som aldrig lämnar redaktionen, sekretess råder.
Kontaktuppgifter längre ner i denna krönika.
Det är också viktigt att poängtera att vi har yttrandefrihet i Sverige. Vem som helst ska få utrycka sin mening utan att riskera repressalier, så länge man inte kränker, förtalar, eller utövar hets mot folkgrupp. Om man jobbar i offentlig sektor, exempelvis i en kommun, är den rätten skyddad i lagen. Exempelvis en chef i kommunen som ger någon repressalier för att man skrivit en insändare, eller pratat med media, bryter mot lagen och riskerar åtal.
Självklart hade vi varit glada att slippa sådana här regler. Men tiderna förändras och vi vill värna en öppen debatt. Om många, kanske en majoritet, vill debattera anonymt blir den ju tyvärr inte så öppen längre.
Observera. Om man angriper personer i sin debattartikel/insändare, ökar kraven på att man står för det man skriver.
Hör av er med inlägg och frågor till redaktion@sydnarkenytt.se eller 073 629 83 19. Messenger fungerar också bra som kontaktväg.

Det här är en opinionsartikel som uttrycker skribentens egna åsikter.