Om det här med att moderera, ta bort kommentarer och blockera på Facebook
Lite om det här med Facebook, borttagna kommentarer och rentav blockeringar. Det har varit i ropet. Vi vill därför vara helt öppna med hur vi resonerar och agerar. I sak är det absolut inget konstigt att moderera en öppen Facebooksida. Alla gör det, eller, för att vara mer konkret, alla måste göra det. Vi gör det, alla andra medier gör det, kommuner gör det, företag, politiska partier och andra organisationer gör det. Ibland måste man ta bort kommentarer, eller rentav blockera.
Det är nämligen så att yttrandefrihet även innebär ett visst ansvar. Vi är ansvariga, även för det som skrivs på vår Facebooksida. Yttrandefrihet innebär inte att vi ska eller bör ta ansvar för precis allt som någon annan vill skriva. Alla har rätt att yttrycka en åsikt i vårt land. Men det innebär inte nödvändigtvis att att vi på Sydnärkenytt måste ta ansvar för den. Vi släpper dock fram det mesta, om det inte handlar om hat, desinformation, eller annat som bryter mot lagar.
Skriver någon som fyllnat till på fredagskvällen och skriver konstiga saker bör så man plocka bort dem. Samma sak om människor som av olika skäl mår dåligt psykiskt skriver saker som inte bör ut i offentligheten. VI har ett ansvar, både mot personerna som skriver och er som läser. Ibland händer det att man skadar sig mest själv med det man skriver. Samma sak om någon sprider hat byggt på osanningar, eller om enskilda personer.
Ett annat exempel är om personer öppet anklagar andra för brott, eller andra beteenden, som helt saknar faktaförankring.
För oss som nyhetsbevakare blir det också väldigt konstigt om personer misstänkta för brott öppet får breda ut sig i kommentarsfält. Oavsett hur man ser på rättsväsendet är det det som ska avgöra om man är skyldig. Inte folk på Facebook, eller vi som nyhetsförmedlare. Vi tar också bort politiker och andra makthavare som driver propaganda i kommentarsfälten. Vill man göra det är man välkommen med en debattartikel.
Ytterligare situationer där vi ser det som nödvändigt att ingripa är om någon sprider felaktiga fakta, som inte går att verifiera, eller saknar verklighetsbakgrund.
Ger ett tydligt exempel som vi varit med om. Någon skrev återkommande om att kommunerna medvetet förgiftar dricksvatten för kommuninnevånarna. Om vi låter en sådan person fortsätta skriva i våra kommentarsfält kan ju det i värsta fall leda till panik, eller i alla fall stark oro hos de som läser. Vi vill överhuvudtaget, om det är möjligt inte bidra till att information som är felaktigt fortsätter spridas, även om det inte är lika dramatiskt som exemplet.
Om man nu skulle ha viktig information om något allvarligt som pågår, som borde belysas, ja, då är det mycket bättre att man hör av sig till oss än att man skriver på Facebook. Samma sak om man anser att vi har fel. Vi tål kritik och tar till oss den. Men hör av er till oss istället för att påstå saker i kommentarsfälten.
Ett annat, exempel, där vi ofta agerar, är när de som kommenterar hamnar en bit ifrån ämnet som artikeln vi länkar till beskriver. Om vi berättar om en järnvägsutbyggnad eller om en kommande satsning på en elväg blir det lite underligt om man börjar diskutera invandring, kriminalitet eller färg på bilar i den tråden.
Tänk också på tonen. Man behöver inte nödvändigtvis vara dum i huvudet eller ens okunnig för att man inte delar någon annans åsikt. Man behöver inte heller svära, eller kalla andra för idiot, okunnig dum och liknande. Det skapar ingen bra debatt. Ibland tar vi bort sådana kommentarer. Vårdat språk, respektfull ton är vad som gäller.
När det gäller personangrepp är tröskeln lägre när det gäller offentliga personer. Speciellt om de själva deltar i en debatt. Om vi exempelvis publicerar ett debattinlägg, där en politiker går till hårda angrepp mot andra politiker, kan vi släppa igenom ganska hårda personangrepp i kommentarsfälten. Den som ger sig in i leken får leken tåla så att säga.
Ibland händer det också att vi helt enkelt stänger av möjligheten att kommentera. Det kan bero på flera saker. Men oftast gör vi det för att debatten urartat och liksom inte kommer någonstans. Men det kan också hända att vi stänger av för att vi inte har tid att vara med och moderera. Vi är inte så många.
Det finns mer regler för vår Facebooksida fastnålade överst på vår sida
Är man kritiskt till våra beslut på Facebook går det bra att kontakta oss via Messenger eller mail: redaktion@sydnarkenytt.se. Telefon fungerar också bra. Vi tar som sagt dock inte debatter i kommentarsfälten. Börjar man ifrågasätta våra beslut där riskerar man bli blockerad. Som sagt, hör av er istället, så förklarar vi.
Och till sist… Läs alltid artikeln inlägget på vår sida länkar till. De flesta debatter blir bättre om de som kommenterar vet vad de pratar om. Det är en grundnivå vi tycker att vi kan begära av våra läsare.

Det här är en opinionsartikel som uttrycker skribentens egna åsikter.