Gå till innehåll
Henrik Östensson

Är Hardemo skola hotad? Foto: Henrik Östensson

Vad händer egentligen med Hardemo skola?

Publicerad: 2 December 2024 10:16

Vi har fler gånger skrivit om Hardemo skola. En liten skola, där eleverna ofta har goda resultat och kommunen inte sällan placerar elever som har svårt att finna sig till rätta på andra skolor i Kumla kommun. Det finns nu en hel del signaler som gör att man kan misstänka att Kumla kommun bestämt sig för att Hardemo skola ska läggas ner. Jag hoppas att jag har fel.

Redan i december förra året, när den politiska majoriteten i Kumla kommun, S och M, beslutade att lägga ner Lillhedens skola i Sannahed, hänvisade man till att skolan inte levde upp till de krav kommunen har på skolor.

Kraven man talade om fanns i ett inriktningsbeslut som klubbats i nämnden för livslångt lärande under 2023.

I inriktningsbeslutet står det bland annat att låg- och mellanstadieskolor bör ha minst två parallella klasser med ungefär 25 elever i varje. Enligt beslutet ska det säkerställa det anställning av tillräckligt många ämneslärare för högkvalitativ undervisning i alla ämnen.

Lillheden hade inte två parallella klasser i varje årskurs. Än mindre är det så i Hardemo, där man har B-form, alltså två årskurser i varje klass. Det finns inte ens en klass i varje årskurs alltså.

Man hävdar att den primära orsaken till att man vill ha fler parallella klasser  är likvärdigheten. “Eleverna har rätt till likvärdig måluppfyllelse och det finns heller inte tillräckligt med behöriga lärare på mindre skolor. Det blir en inte likvärdigt mot andra skolor” 

Det finns flera skolor i Kumla kommun där man inte har två parallella årskurser, Hardemo, Stene och Ekeby som exempel.

Eleverna på Hardemo skola presterar, trots påstådd brist på likvärdighet på mindre skolor, högre resultat än flertalet skolelever på andra skolor i Kumla.

Man kan diskutera små skolor. Men det finns absolut ingen entydig forskning som visar att elever på mindre skolor skulle missgynnas, eller prestera sämre. Det finns tvärt om forskning som visar på raka motsatsen, nämligen att elever presterar sämre på stora skolor.

Den politiska ledningen i Kumla har under året också beställt en särskild utredning om skolornas inriktning i kommunen.

I en debattartikel i publicerad i Nerikes Allehanda i helgen skriver Karin Jonsson (M) och Veronica Ulfgren (S) så här om utredningen:

”Den politiska majoriteten i Kumla har beställt en utredning för att se över våra skolor och  förskolor i förhållande till ändamålsenlighet och barnantal. Vi behöver säkerställa att  våra barn och elever får en fullgod och likvärdig skolgång. Utredningen bygger  huvudsakligen på två saker: 

1. För det första vet vi att många av kommunens skolor och förskolor har stora  underhållsbehov som behöver åtgärdas. I denna situation behöver vi ta kloka och  genomtänkta beslut för att kunna prioritera undervisning och en god miljö. Det  gör vi för att få effektiva renoveringar och på så sätt slippa kostsamma kortsiktiga  reparationer.  

2. För det andra är många av förskoleenheterna små och nu när barnantalet  minskar skapas ett överskott av platser på flera håll i kommunen. Detta leder i  sin tur till en ineffektiv resursanvändning av så väl personal som ekonomiska  medel vilket i slutänden drabbar våra barn. ”

Resultatet av utredningen presenteras i morgon, tisdag den tredje december.. Men innan utredningen blir offentlig har personal på på såväl skolorna i Hardemo, Stene samt förskolorna på de båda platserna kallats till ett extrainsatt  personalmöte.

Enligt vad Sydnärkenytt erfar handlar det om att informera personalen om att enheter kommer läggas ner.  Vi hoppas innerligt att vi har fel.

Frågan om en eventuell nedläggning av skolor har enligt de oppositionspolitiker Sydnärkenytt varit i kontakt med, inte varit upp i nämnden för livslångt lärande.

Allt sammantaget har både föräldrar till  elever och personal på Hardemo skola all anledning att vara oroliga för sin skola. I Kumla fungerar det ju så att om de två partier som utgör kommunstyret, M och S, är överens om en fråga så blir det så, eftersom de har majoritet både i nämnder och fullmäktige. I princip kan frågan om en nedläggning fattas av kommunstyrelsen.

Ja, statistiken talar för att barnantalet minskar nu. Men all erfarenhet säger att det snabbt kan ändra sig. Inte sällan har nedläggning av skolor på andra håll gjort att man istället fått bygga ut skolor på annan plats några år senare. 

Vi på Sydnärkenytt tror på öppenhet. Att beslut ska tas med öppna diskussioner, där alla kan få föra fram sina argument i en öppen beslutsprocess. Vi vill försöka bidra med det vi kan, genom att belysa frågor och föra debatt öppet.

I Hardemo har det funnits skola länge, Den första skolan byggdes ett stenkast från dagens redan 1806, 36 år innan allmän folkskola blev lag. Dagens skola firade 120 år förra året. Skolan har något 50-tal elever. Skolan har B-form. Det innebär att varje klass består av två årskurser.

Läs mer om Hardemo skola här.

Hardemo skola firade 120

Hardemo skola höll öppet hus

Det här är en opinionsartikel som uttrycker skribentens egna åsikter.

Opinion / Ledare

Henrik ÖstenssonVårt minne är kort när det gäller järnvägen

Henrik ÖstenssonSedan nyår har det ju som alla vet kommit lite snö, kylan har kommit och gått. Men sedan igår är det plusgrader,…

Henrik ÖstenssonTålamod vänner, tålamod…

Henrik ÖstenssonFör en dryg vecka, på nyårsafton, började det snöa rejält för första gången denna vinter. Det kom rejält med…

Henrik ÖstenssonSkolan i Hardemo avgör inte om utbildningen blir rättvis i Kumla

Henrik ÖstenssonPå tisdag beslutar Nämnden för livslångt lärande troligen om framtiden för barnen i Hardemo och skolan.…

Henrik ÖstenssonVem är det som kör egentligen?

Henrik ÖstenssonNär vi på Sydnärkenytt försöker rota i vad våra kommuner beslutar och använder använder våra skattepengar till…

Henrik ÖstenssonVad händer egentligen med Hardemo skola?

Henrik ÖstenssonVi har fler gånger skrivit om Hardemo skola. En liten skola, där eleverna ofta har goda resultat och kommunen inte…

Henrik ÖstenssonVisst skulle S och M kunna regera landet tillsammans

Henrik ÖstenssonHör på radions P1 om Danmarks regering sedan ett par år. Reportern återkommer till hur osannolik, märklig och…

Henrik ÖstenssonAlla vill ha kvar bussen – men åker man med den?

Henrik ÖstenssonÅter igen kommer busslinjer på landsbygden att dras in. Bussen mellan Askersund och Olshammar försvinner, liksom…

Henrik Östensson Den märkliga tystnadskulturen

Henrik ÖstenssonJag har tagit upp det förr, tystnadskulturen som breder ut sig både i företag, organisationer och kommuner. Man…

Henrik ÖstenssonVad gör egentligen Socialtjänsten?

Henrik ÖstenssonVi på Sydnärkenytt får ofta tips, önskemål, vädjanden, om att skriva om beslut som fattas av kommunernas…

Henrik ÖstenssonOm investeringar solceller och framtiden

Henrik ÖstenssonInvesteringar i förnyelsebar energi väcker ofta diskussion. Folk reagerar när det byggs solcellsparker och…

Henrik ÖstenssonVår politiska natur

Henrik ÖstenssonSom journalist drivs man ju av viljan att belysa fakta, skrapa fram en och annan sanning, bevaka vad våra politiker…

Henrik ÖstenssonEtt under av informationsbrist mitt i informationssamhället

Henrik ÖstenssonSveriges tågtrafik får nästan dagligen kritik. Tåg blir försenade, tåg uteblir. Man bör ha tid på sig om man ska…

Henrik ÖstenssonIngen mandatdramatik i EU-valet

Henrik ÖstenssonNu har vi haft EU-val. Preliminärt verkar valdeltagandet ha sjunkit i Sydnärke. Det ser väl, helt väntat, inte ut…

Henrik ÖstenssonKommunerna, staten och kapitalet

Henrik ÖstenssonJust nu går vår offentliga sektor på knäna. Regionen och kommunerna, med något undantag, har hamnat i akut…

Henrik ÖstenssonVarför spårar alltid EU-direktiv ur i Sverige?

Henrik ÖstenssonSnart är det EU-val. I Sverige har vi en oerhörd förmåga att hela tiden, i något slags välvilja, både övertolka…

Henrik ÖstenssonDe multinationella storbolagens våta dröm

Henrik ÖstenssonVåra elnätsbolag och deras elnätsavgifter är kanske det område där avregleringen allra tydligast spårat ur. Vem…

Henrik ÖstenssonEn ganska enkel förklaring till våra tågproblem

Henrik ÖstenssonAtt kritisera vår tågtrafik, järnvägsnätet, har blivit allt vanligare. Försenade tåg, uteblivna tåg till följd…

Henrik ÖstenssonGe Ukraina allt de pekar på

Henrik ÖstenssonFör två år sedan i morgon ändrades Europas historia igen, på det mest fasansfulla sätt man kunnat tänka sig.…

Henrik ÖstenssonDags att inse att vi snart inte kommer ha några kontanter

Henrik ÖstenssonDet är dags att inse fakta. Hur gärna man gärna vill ha prassligt papper i plånboken tickar klockan för våra…

Henrik Östensson”Ut med namn och bild vet jag”

Henrik Östensson”Publicera namn och bild” eller rentav ”ut med namn bild och adress”, ”ut med signalement” är vanliga…

Henrik ÖstenssonDumhet kan visst vara kriminellt

Henrik ÖstenssonDet brukar sägas satt dumhet inte är kriminellt. Men jo, det kan det ju faktiskt vara, om man driver företag. Det har…

Henrik ÖstenssonEn myndighet som tystnat

Henrik ÖstenssonNär brott händer runt omkring oss, blåljus blinkar, och polisen är på plats funderar alltid människor på vad som…

Annons

Nyheter