Gå till innehåll
Henrik Östensson

När en våldtäktsman med kopplingar till terror blev lärare

Publicerad: 20 February 2025 10:50

Igår kom kollegorna på SVT:s stora avslöjande om en man som både hade kopplingar till IS och som begick våldtäkter på ett HVB -hem medan han jobbade som lärare på Folkasboskolan i Hallsbergs kommun. Storartad journalistik. Vi på Sydnärkenytt nåddes av de här ryktena, men hade inte kapaciteten att gräva i historien då. Sådan journalistik kräver både resurser och mycket tid, vi är ibland för små, tyvärr.

Historien väcker givetvis en hel del frågor. Hur kunde kommunen ge en person man köpte ut, för att han var misstänkt för ett allvarligt brott, goda vitsord?

Att kommunen köpte ut läraren var nog i sig inget konstigt. Det blev en extremt besvärlig situation. Ryktet hade nått både elever och vårdnadshavare. Men eftersom mannen friades i tingsrätten och faktiskt hade skött sitt arbete fanns kanske ingen direkt laglig grund för avskedande. Men att ha honom kvar i tjänst hade givetvis också varit helt orimligt. Då återstod utköp.

Men frågan är ju varför inte misstankarna nämndes i vitsorden? När mannen fick gå var han ju åtalad för våldtäkt redan. Varför man avtalade man då om ömsesidig lojalitet? Här medger Catharina Lindvall Scharmer, skolchef i Hallsbergs kommun till SVT att man brustit i hanteringen.

Hur kunde då mannen bli anställd i Hallsbergs kommun från första början? Tja, han fanns ju inte i brottsregistret då och hade lärarlegitimation. Han hade ju bytt identitet. Säpo kände ju till kopplingarna till terrororganisationer och radikal islamism, men det hade man ju varken upplyst Skolverket om det, eller skolan där han anställdes. Hade man kunnat få fram den informationen när han anställdes? Flickan på HVB-hemmet som våldtogs kunde det. Men samtidigt måste man lite grann veta vad man letar efter och varför. Hon visste ju vem han var och vad han var kapabel till. 

En annan fråga är hur en person som SÄPO misstänker för kopplingar till terrororganisationer, radikal islamism, kan få byta namn, identitet, utan större svårigheter. 

 Ytterst handlar det om hur myndigheter delar, eller snarare inte delar information med varandra. SÄPO, kände som sagt till mannens terrorkopplingar, de övervakade honom. Säpo stoppade honom från att bli väktare. Men man skickade inte dessa uppgifter vidare till Skolverket. Borde inte SÄPO satt stopp när de insåg att mannen blivit lärare? Han ska ju ha varit under övervakning. Om man ansåg att han inte passade som väktare borde han rimligen inte blivit lärare heller.

Skolverket gör heller ingen bakgrundskontroll, kontrollerar inte misstankar om brott när man utfärdar lärarlegitimation. Däremot registreras varningar som utfärdats av lärarnas ansvarsnämnd. Men det handlar ju om fel läraren begått under skoltid. Något sådant verkar ju inte mannen gjort sig skyldig till. Ett problem var förmodligen just att mannen inte var dömd, utan misstänkt vid den tid han blev lärare, men det saknades verkligen inte varningssignaler.

Historien väcker frågor om hur myndigheter, kommuner och liknande jobbar för att kontrollera bakgrunden på folk som ska jobba med barn, utsatta människor eller bara ska ta del av våra skattepengar. Det verkar finns en lite slapp, rutinmässig hållning, naivitet. Vi har stött på det i andra fall. Man verkar följa rutiner som kanske fungerade förr, men inte i dagens samhälle. En person som suttit i fängelse för grov ekonomisk brottslighet och haft näringsförbud i tio år kunde exempelvis starta ett LSS-boende i Pålsboda. Det stängdes sedermera efter grava missförhållanden. Kort efteråt ansökte samma man om att få driva vårdcentralen i samma ort. Regionen har medgett att man inte tänkte kontrollera mannens bakgrund. Det skedde först efter Sydnärkenytts publicering.

De föräldrar som oroar sig för det här, ställer frågor, har all rätt att känna oro. Jag tror kommuner, myndigheter och andra aktörer måste spotta upp sig för att säkerställa att skolor, vård och liknande är säkra verksamheter, där man tryggt ska kunna lämna sina barn. Samtidigt har vi det rättsväsende vi har. Domstolar avgör skuld. Innan man dömts ska man ju enligt de lagar vi har betraktas som oskyldig. Det kommer hända igen att folk som vill samhället eller våra barn illa tar sig in där de inte ska vara. Det går inte att kontrollera allt. Men det går att göra betydligt mer än i dag. Viktigast är nog att myndigheter behöver bli bättre på att dela information. 

Att när man står som referens för någon som söker jobb ärligt upplysa den arbetsgivare som hör av sig om misstankar kring den anställde borde också  vara en självklarhet. 

Mannen som var lärare i Pålsboda är efter överklagande till hovrätten dömd till sex års fängelse för våldtäkterna på HVB-hemmet. Så vitt vi vet begick han inga brott på skolan i Pålsboda.

Det här är en opinionsartikel som uttrycker skribentens egna åsikter.

Opinion / Ledare

Henrik ÖstenssonPlånboken – snart på museum

Henrik ÖstenssonSom nyhetsförmedlare får man dagligen en stor mängd pressmeddelanden. Partier, organisationer, myndigheter, kommuner,…

Henrik ÖstenssonMänsklig klåfingrighet gav oss vildsvin i våra trädgårdar

Henrik ÖstenssonNär man läser kommunernas postlistor och diarier återkommer ofta ett ämne när medborgare skickar in frågor. Den…

Henrik ÖstenssonDet känns rätt meningslöst att göra en polisanmälan

Henrik ÖstenssonFör några veckor sedan blev jag påkörd av en bil, mitt i centrala Hallsberg. Jag gick på gatan, för att sätta mig…

Henrik ÖstenssonTre år av storkrig i Europa – glöm inte bort sanning och fakta

Henrik Östensson Jag minns den här dagen, för tre år sedan som igår. Det var ingen särskilt bra dag. Redan på morgonen stod det…

Henrik ÖstenssonNär en våldtäktsman med kopplingar till terror blev lärare

Henrik ÖstenssonIgår kom kollegorna på SVT:s stora avslöjande om en man som både hade kopplingar till IS och som begick våldtäkter…

Henrik ÖstenssonNär det ofattbara kommer nära och tillvaron skakas om

Henrik ÖstenssonAlla människor har minnen i sina liv, av stora händelser, ögonblick, där vår tillvaro förändrades, skakades om i…

Henrik ÖstenssonVanvettets tidevarv

Henrik ÖstenssonDet händer inte ofta att vi på Sydnärkenytt kommenterar världspolitik. Men när den riskerar att påverka vår…

Henrik ÖstenssonOm det här med kommunal marknadsföring och platsvarumärken

Henrik ÖstenssonSom skribent på en tidning får man ofta kritik för saker, det ligger i yrkets natur, speciellt om man råkar tycka.…

Henrik ÖstenssonSalt i såren när Kumla lanserar nytt varumärke

Henrik ÖstenssonKumla kommun, har, lite i skuggan av arbetet med att lägga ner förskolor och skolor, lagt pengar och resurser på att…

Henrik ÖstenssonVårt minne är kort när det gäller järnvägen

Henrik ÖstenssonSedan nyår har det ju som alla vet kommit lite snö, kylan har kommit och gått. Men sedan igår är det plusgrader,…

Henrik ÖstenssonTålamod vänner, tålamod…

Henrik ÖstenssonFör en dryg vecka, på nyårsafton, började det snöa rejält för första gången denna vinter. Det kom rejält med…

Henrik ÖstenssonSkolan i Hardemo avgör inte om utbildningen blir rättvis i Kumla

Henrik ÖstenssonPå tisdag beslutar Nämnden för livslångt lärande troligen om framtiden för barnen i Hardemo och skolan.…

Henrik ÖstenssonVem är det som kör egentligen?

Henrik ÖstenssonNär vi på Sydnärkenytt försöker rota i vad våra kommuner beslutar och använder använder våra skattepengar till…

Henrik ÖstenssonVad händer egentligen med Hardemo skola?

Henrik ÖstenssonVi har fler gånger skrivit om Hardemo skola. En liten skola, där eleverna ofta har goda resultat och kommunen inte…

Henrik ÖstenssonVisst skulle S och M kunna regera landet tillsammans

Henrik ÖstenssonHör på radions P1 om Danmarks regering sedan ett par år. Reportern återkommer till hur osannolik, märklig och…

Henrik ÖstenssonAlla vill ha kvar bussen – men åker man med den?

Henrik ÖstenssonÅter igen kommer busslinjer på landsbygden att dras in. Bussen mellan Askersund och Olshammar försvinner, liksom…

Henrik Östensson Den märkliga tystnadskulturen

Henrik ÖstenssonJag har tagit upp det förr, tystnadskulturen som breder ut sig både i företag, organisationer och kommuner. Man…

Henrik ÖstenssonVad gör egentligen Socialtjänsten?

Henrik ÖstenssonVi på Sydnärkenytt får ofta tips, önskemål, vädjanden, om att skriva om beslut som fattas av kommunernas…

Henrik ÖstenssonOm investeringar solceller och framtiden

Henrik ÖstenssonInvesteringar i förnyelsebar energi väcker ofta diskussion. Folk reagerar när det byggs solcellsparker och…

Henrik ÖstenssonVår politiska natur

Henrik ÖstenssonSom journalist drivs man ju av viljan att belysa fakta, skrapa fram en och annan sanning, bevaka vad våra politiker…

Henrik ÖstenssonEtt under av informationsbrist mitt i informationssamhället

Henrik ÖstenssonSveriges tågtrafik får nästan dagligen kritik. Tåg blir försenade, tåg uteblir. Man bör ha tid på sig om man ska…

Henrik ÖstenssonIngen mandatdramatik i EU-valet

Henrik ÖstenssonNu har vi haft EU-val. Preliminärt verkar valdeltagandet ha sjunkit i Sydnärke. Det ser väl, helt väntat, inte ut…

Henrik ÖstenssonKommunerna, staten och kapitalet

Henrik ÖstenssonJust nu går vår offentliga sektor på knäna. Regionen och kommunerna, med något undantag, har hamnat i akut…

Henrik ÖstenssonVarför spårar alltid EU-direktiv ur i Sverige?

Henrik ÖstenssonSnart är det EU-val. I Sverige har vi en oerhörd förmåga att hela tiden, i något slags välvilja, både övertolka…

Henrik ÖstenssonDe multinationella storbolagens våta dröm

Henrik ÖstenssonVåra elnätsbolag och deras elnätsavgifter är kanske det område där avregleringen allra tydligast spårat ur. Vem…

Henrik ÖstenssonEn ganska enkel förklaring till våra tågproblem

Henrik ÖstenssonAtt kritisera vår tågtrafik, järnvägsnätet, har blivit allt vanligare. Försenade tåg, uteblivna tåg till följd…

Henrik ÖstenssonGe Ukraina allt de pekar på

Henrik ÖstenssonFör två år sedan i morgon ändrades Europas historia igen, på det mest fasansfulla sätt man kunnat tänka sig.…

Henrik ÖstenssonDags att inse att vi snart inte kommer ha några kontanter

Henrik ÖstenssonDet är dags att inse fakta. Hur gärna man gärna vill ha prassligt papper i plånboken tickar klockan för våra…

Henrik Östensson”Ut med namn och bild vet jag”

Henrik Östensson”Publicera namn och bild” eller rentav ”ut med namn bild och adress”, ”ut med signalement” är vanliga…

Henrik ÖstenssonDumhet kan visst vara kriminellt

Henrik ÖstenssonDet brukar sägas satt dumhet inte är kriminellt. Men jo, det kan det ju faktiskt vara, om man driver företag. Det har…

Annons

Nyheter