Plånboken – snart på museum
Som nyhetsförmedlare får man dagligen en stor mängd pressmeddelanden. Partier, organisationer, myndigheter, kommuner, regioner, och företag, alla vill sälja varor, budskap, eller tjänster. Alla vill att vi skriver om just det de erbjuder. Ett av de företag som ofta skickar mail är Bankomat. företaget som ser till att det finns blå bankomater att ta ut pengar i.
De gör regelbundet mätningar om hur svenskarna ser på kontantanvändning. Man hävdar nu att nio av tio invånare i Örebro län, eller 87 procent, vill ha kvar kontanterna.
En ökning från förra året, då 82 procent ansåg kontanterna vara värda att bevara. En trolig orsak är det osäkra världsläget.
Men det här med kontanter är lite som med den lilla livsmedelsbutiken på landsbygden, eller länsbussarna som går till mindre orter.
Alla vill att de ska finnas där när man frågar. Frågar man folk vill man att de ska finnas kvar, självklart, klart vi ska ha kontanter. Men när det kommer till praktiskt agerande betalar man med kort eller telefonen, handlar sin mat på stormarknader och tar bilen istället för bussen.
På något sätt lever vi alla i föreställningen att någon annan ska göra jobbet, betala. Någon annan ska köpa mat i den lokala livsmedelsbutiken, någon annan ska betala med kontanter, någon annan behöver bussen, viktigt att det finns liksom, men själv kör jag bil och betalar med kort.
Men det är ju så så enkelt att om inte du och jag använder de här grejerna och betalar med kontanter så försvinner de. Konstigare än så är det inte. Det kommer ske och det kommer gå snabbt. I Sydnärke tar vi ut mindre än 500 kronor i kontanter i månaden per person.
Många hävdar envist att banker, staten etc, gjort det omöjligt att använda kontanter. Jodå, bankerna har krånglat till det, tagit bort kontor. Men fakta är att det i de allra flesta butiker i Sydnärke går utmärkt att betala med kontanter. Apotek, livsmedelsbutiker, detaljhandel, kaféer tar kontanter. Kontanter funkar, med få undantag. Dessutom har möjligheten att ta ut pengar förbättrats. Det finns också automater där man kan sätta in pengar i de flesta större orterna i Sydnärke. Så att påstå att det inte går, att det är svårt, är med all respekt inte ett argument som håller.
Ändå överger allt fler kontanterna. Ju fler som överger dem, desto svårare kommer det bli att ha dem kvar. Kostnaderna för kontanthantering ökar ju i kvadrat om ingen använder dem.
Varför använder då inte folk kontanter?
Tja, det är exakt samma mekanism som gör att väldigt få åkte buss till Hjortkvarn eller Olshammar. Att använda kort, betala med telefonen och ta bilen är helt enkelt betydligt enklare, går fortare och är mer bekvämt. Man slipper trassla med sedlar, mynt som är svåra att se skillnad på och plånbok.
Fel? Tja, kanske. Andra skulle nog säga att det är utveckling. Man kan gärna tycka att den är fel, men den är svår att stoppa. Själv har jag ingen stark åsikt. Jag använder oftast mobilen när jag betalar, men använder också kontanter.
Vad jag däremot sträcker mig till att hävda är att kontanterna kommer försvinna. Helt enkelt för att jag tvivlar mycket starkt på att svenskarna kommer byta vanor.
Vad ska vi göra om det blir kris, krig, eller något annat som gör att våra betalningssystem inte fungerar?
Det loppet är sedan länge kört. Även systemen för kontanthantering är digitaliserade och ihopkopplade med andra betalningssystem. Jag tror samhället borde fundera på hur man kan säkra digitala betalningar, hur man får dem att fungera även när samhället är utsatt för prövningar. Samtidigt verkar det också som man även i krigs- och kriszoner prioriterar att hålla digitala system igång, helt enkelt för att det har stora fördelar för ett fungerande samhälle.
Kanske kommer kontanter finnas i lager, som något slags reservsystem under en period. Men hur gärna man än skulle vilja att det var så tickar klockan för våra pengar. Plånboken, den med papperspengar och mynt i, kommer snart vara något som vi förknippar med nostalgi och ser på museer, ungefär som telefoner som byggde på ett jack i väggen.

Det här är en opinionsartikel som uttrycker skribentens egna åsikter.