Gå till innehåll
Henrik Östensson

Jag lever med vindkraft – varje dag

Publicerad: 27 November 2024 14:08

Få saker får folk att bli så arga, debattera så hetsigt som det här med el. Både vindkraft, kärnkraft och elpriser väcker något hos många.
Just nu planeras flera vindparker i Sydnärke. Många reagerar, inget konstigt. Det är en stor förändring som ofta sker i områden där man  inte är van vid några förändringar alls.

Jag tänker inte ta ställning för och emot vindkraft. Men jag vill däremot försöka komma med lite erfarenheter. Jag har nämligen en erfarenhet som jag inte delar med så förfärligt många. Jag bor ensligt, mitt i skogen, förhållandevis långt från vägar och samhällen, för att vara i Sydnärke. Men jag bor mycket nära tre 155 meter höga vinkraftverk. Det närmsta står ganska exakt 500 meter från den plats där detta skrivs. Många tycker nästan det ser ut som vi har det i trädgården.

Jag får ofta frågan om de stör. Tja, man får nog lov att definiera vad det innebär att bli störd. En del stör sig på grannar som spelar hög musik, gasar för mycket med bilen. Andra reagerar på hög musik inne i städer, bullret från en väg eller ljudet av en padelbana. Kort sagt, man kan störa sig på lite av varje, gränsen är individuell. 

Personligen får jag nog lov att erkänna att jag skulle överdriva kraftigt om jag påstod att vindkraftverken stör mig. Går jag ut och tittar efter dem ser jag ju dem, lyssnar jag efter dem hör jag dem, ibland. För det mesta som ett mummel i bakgrunden.

Naturligtvis innebar de en förändring, inte minst visuellt. Tittade jag norrut fanns ju bara skog där, nu finns vinkraftverken. Men de flesta som besöker oss släpper vindkraftverken efter någras minuter. Här finns ju hundar, ankor, katter och skog att titta på. En del tänker inte ens på vindkraftverken.

Den näst vanligaste frågan är om de låter. För det mesta låter de ganska lite. Som det varit de senaste dagarna, med stark blåst, låter de en del, speciellt om man står nära dem. Men att påstå att vi störs av ljudet här hemma vore att överdriva. Man glömmer ofta att inte minst skogen låter ganska mycket när det blåser, det susar, viner i träd och buskar. 

Ljudet beror också till stor del från vindriktningen. Blåser det rak nordan, eller nordöst, hamnar vi så att säga bakom vindkraftverket, då bullrar de en del. Den stora fördelen är att då är man kanske ändå inte ute och myser i trädgården precis. Det hörs i princip aldrig inomhus. Hos min mamma, tre kilometer bort, syns vindkraftverken väl, men hörs inte alls.

På våren, sommaren och hösten tar kanske lövverket bort en del ljud, jag vet inte, man upplever knappt ljudet från vindkraftverken då. Vi bor högt, vi hör allt möjligt. Järnvägen tre kilometer bort, en bil som accelerar i Pålsboda 5 kilometer bort, musik från Folkparken. Allt sammantaget, även inräknat vindkraftverken, så är det ändå rätt tyst här här. Så tyst att man ofta hör naturens ljud. Vinden, brölande hjortar, ugglor och småfåglar.

Det ska också tilläggas att vi inte lider av sjukdomar kopplade till vindkraftverken, vi känner inte vibrationer i marken och jag har, trots att jag nästan dagligen går runt verken med min hund, aldrig hittat döda fåglar. Däremot vimlar området av hjort och vildsvin, samt en och annan älg, även om de tyvärr är mer sällsynta. tvivlar dock på att det har med vindkraften att göra.

Konkret är bygget av en vindpark, från de första sonderingarna till bygge, en synnerligen utdragen process. Det är inte helt ovanligt att det tar 10 år eller mer. Det tog ungefär så lång tid här.

De flesta vindkraftsprojekt som inleds blir faktiskt aldrig av.  Om de blir av blir det nästan aldrig så många vindkraftverk man tänkte från början. Det blir nästan aldrig heller så höga vindkraftverk som det talas om först. Det har en enkel förklaring. Eftersom tillståndsprocessen tar så lång tid tar man till i överkant. Man ansöker för de största vindkraftverk som finns, eller rentav som planeras att finnas. Annars är ju risken att teknikutvecklingen för länge sedan sprungit ifrån projektet när det väl får tillstånd och kommer igång. När man började planera här 2005-2006, var det få som kunde föreställa sig 155 meter höga verk. När de väl byggdes  2016 var de standard.

Från det första samrådet, informationen, är det många nålsögon som måste passeras. Hittar man häckande rovfåglar på platsen, jag då går den i allmänhet bort. Det kan gälla även andra naturvärden. En planerad vindpark vid Dovrasjöarna i Hallsbergs kommun lades ner på grund av sådana apsekter.

När man väl sökt tillstånd kan kommunen sätta stopp. Om kommunen upplever stort missnöje bland befolkningen, eller anser att etableringen på annat sätt går emot intressen i kommunen, ja, då kan kommunen lägga sitt veto och stoppa parken.

Det har gjort att det finns mer vindkraft vissa kommuner. I exempelvis Örebro och Kumla kommun finns mycket få vindkraftverk. I Hallsbergs kommun finns ett fåtal, i Lekebergs kommun lite fler. I Askersunds kommun finns flest vindkraftverk i länet. även i Laxå kommun finns gott om vindkraftverk.

Under senare år har många kommuner använts sitt veto mot vindkraftparker. Regeringen har föreslagit ett nytt system, där kommuner erbjuds ersättning när vindkraft etableras. Det kommer troligen öka intresset.

För att knyta ihop säcken då. För mig personligen har inte vindkraftverken inneburit någon jättepåverkan på livet. Självklart förändras utsikten. Men ingen i familjen känner nog att vi direkt kan tala om att vi är störda, eller att livets förstörts. Andra saker, som timmerbilar,  järnvägsbommar som är nere för ofta och för mycket bilar som passerar på konstiga tider stör oss nog mer, men det är ändå en mycket störningsfri tillvaro här.  Värdet på fastigheten har fortsatt uppåt i ungefär samma takt som tidigare.

Och jo, visst var byggprocessen det som kanske innebar mest påverkan. Bara gjutandet av ett fundament, innebar att 200 betongbilar passerade, det byggdes tre. Det har troligen inte ens passerat så många bilar under de år som gått sedan verken stod klara.

Ett av "våra" vindkraftverk. De tillhör i själva verket Kumbro. Alltså Örebro och Kumla kommun.

Det här är en opinionsartikel som uttrycker skribentens egna åsikter.

Opinion / Krönikor

Josefine MiltonVerkligheten jag minns

Josefine MiltonJag har genom åren pendlat mellan att bo i städer, i samhällen och på landsbygden. Det är först när vintern…

Henrik ÖstenssonNär väntan blir för lång

Henrik ÖstenssonVäntan kan bli lång, brukar det heta. Det stämmer, om man väntar på en ambulans. I Sydnärke tar ambulansen ganska…

Anders BjörkHett möte i Hardemo, folket kämpar för ortens skola

Anders BjörkSammanhållning och kraft har skapats bland de boende kring Hardemo gällande att dess skola föreslås läggas ner.…

Henrik ÖstenssonJag lever med vindkraft – varje dag

Henrik ÖstenssonFå saker får folk att bli så arga, debattera så hetsigt som det här med el. Både vindkraft, kärnkraft och…

Anders BjörkÖrebro Hockey kan mycket väl vinna alltihopa och ta guld

Anders BjörkIfjol var det kaos hos Örebro Hockey. Men denna säsong har laget lyft ordentligt och finns med i toppen. Det kan…

Henrik ÖstenssonSkriv till oss – vi tar in nästan allt – men stå för dina åsikter

Henrik ÖstenssonAlla som vill är välkomna att skicka in såväl debattartiklar och insändare till oss. Vi publicerar dessa på…

Henrik ÖstenssonDet här med medier

Henrik ÖstenssonNär något händer, vilket det ju gör nästan varje dag, så talas det ofta numera om medierna, medier. Kan medierna…

Anders BjörkLaxågrabben Elias Pihlström imponerar med sin framfart

Anders BjörkLaxågrabben Elias Pihlström har imponerat stort i sin debutsäsong med Degerfors IF. En som gillat vad han sett är…

Henrik ÖstenssonNytt kommunalt utjämningssystem kan påverka våra liv

Henrik ÖstenssonLite i det tysta förbereds för en förändring, som kan få stor påverkan på våra dagliga liv. Ett nytt…

Henrik ÖstenssonVallöfte eller lögn

Henrik ÖstenssonJag kanske är lite konstig, naiv rentav, men min erfarenhet så här långt är faktiskt att kommunpolitiker sällan…

Anders BjörkVar finns de som kan sätta stopp för tramset och myglandet?

Anders BjörkKRÖNIKA: Att ingen med lite karaktär i kroppen kan kliva fram och få stopp på det myglande ÖSK satt i system under…

Henrik ÖstenssonSvante behöver inte tas om hand – han är inte övergiven

Henrik ÖstenssonTa en noggrann titt på bilden ovan. Den föreställer katten Svante. Precis så ser en katt som inte är övergiven,…

Anders Björk"Jag älskar Rasmus Karlssons inställning, den ger mig hopp"

Anders BjörkIfjol inför slutspelsmötet med Lejonen hade jag noll hopp om framgång. I år möts de igen och nu finns hoppet där.…

Henrik Östensson Lurad av en myndighet

Henrik ÖstenssonAtt som tidningsman berätta om sina egna tillkortakommanden kan ha sina sidor, Men i någon mån kan den här historien…

Mikael MogrenHistorien om konditorn Svea

Mikael MogrenI Sverige finns det konditorier som låter tala om sig. Inte så få  konditorier kan benämnas berömda. Jag tänker…

Anders BjörkOS har tagit över hela min tillvaro, skönt det snart är över

Anders BjörkOS i Paris tar kål på mig. Jag har ingen kraft, eller tid, till nånting förutom att följa OS. Det ska ärligt talat…

Anders BjörkPingisliraren Truls fick Sverige att stanna upp

Anders BjörkPingis är världens roligaste sport och jag är glad över att sporten fått sån uppmärksamhet vid OS där Truls…

Henrik ÖstenssonFöre dramatiken

Henrik ÖstenssonVad gjorde ni för tio år sedan? Jag minns vad jag gjorde. Jag jobbade så klart. Den gången var jag dock anställd…

Henrik ÖstenssonSommartorkan slår till

Henrik ÖstenssonAlla i mediabranschen känner till den, sommartorkan, några veckor där det inte är så lätt att bedriva…

Anders Björk"Bestulen" och bedårad av otroligt vackra Budapest

Anders BjörkBudapest har ett rykte om sig att vara en av Europas vackraste städer. Och visst levde den upp till ryktet, anser…

Arne SvenssonDu sköna, nya värld!

Arne SvenssonNär jag skulle använda mitt Bank-ID stod det med röda bokstäver, att det var spärrat! Jag gick in på bankens…

Henrik ÖstenssonGlada barn på skolavslutningar är en naturlig del av lojaljournalistiken

Henrik ÖstenssonNumera får vi som jobbar på tidningar ofta höra att vi varken får eller bör fotografera barn när vi gör…

Ove DanielssonKesser satte Askersund  på  tradjazzkartan

Ove DanielssonSom journalist bevakade jag ”Tradjazzfestivalen” i Askersund under ett antal år. En festival som många nu saknar.…

Anders BjörkTankar under en cykeltur genom Kumla en försommarkväll

Anders BjörkEn cykeltur genom Kumla kan skapa många tankar. På pensionärer i rullator, Kumlabys gräsfält, fängelset, ugglor,…

Anders BjörkNågot jag alltid velat undvika inträffade plötsligt igår

Anders BjörkIgår kväll inträffade nånting jag alltid velat undvika, och lyckats med fram till dess. Att köra på ett djur med…

Henrik ÖstenssonTill våra läsare – och kollegor

Henrik ÖstenssonNär jag skriver det här räknar jag kallt med att inte bara våra vanliga läsare läser, utan också en del kollegor…

Henrik ÖstenssonVi har inte lämnat er – men vår lokal

Henrik ÖstenssonSom säkert många i Kumla redan observerat, håller vi på att flytta ut ur vår lokal på Trädgårdsgatan i Kumla.…

Anders BjörkVar det ett UFO som min far såg?

Anders BjörkVar det ett UFO som min far såg den där oktoberkvällen 1981? Någon rimlig förklaring till vad det annars skulle…

Ove DanielssonNär IFK Askersund blev ”världsmästare” i bandy

Ove DanielssonBandysäsongen är i full gång. Till och med har det varit en liten landslagscup mellan de nordiska länderna där…

Henrik ÖstenssonSanning, fakenews eller bara rent ljug

Henrik ÖstenssonPropaganda, och desinformation sprids över världen. Sociala medier, AI och all sådan teknik har gjort att det både…

Annons

Nyheter