Logotyp Sydnärkenytt
13 May 2024
Tipsa: 073-629 83 19

Stormvarning från Kina

Den heter så, Stormvarning från Kina, den nyss utkomna boken av Karlskogasonen och välmeriterade journalisten Gunnar Lindstedt, och den lämnar en besk eftersmak. Eftersom dagens Kina med sin diktatoriska ledning beskrivs som ett mycket farligt hot mot en värld som behöver fred och demokrati för att klara sina svåra utmaningar: klimatet och ojämlikheten.

Xi Jinping, landets store och - liksom kamraterna i kommunistpartiets politbyrå - snuskigt rike ledare, som manövrerat sig fram till en oinskränkt maktposition, hymlar inte med att Kina ska bli nummer 1 i världen, USA ska inte vara herre på täppan så länge till.

Skärningspunkten blir Taiwan, menar Lindstedt, vilket han inte är ensam om att sia. Där kan det smälla. Om Kina med våld försöker införliva Taiwan vad gör då USA? Vad gör EU?

Den självständiga ön är inte bara ett demokratiskt exempel som Kinas styrande inte vill ska spridas till fastlandet, det är världens troligen mest avancerade tillverkare av halvledare, en oundgänglig del i elektronik, från missiler och elbilar till diskmaskiner.

Kina ligger några år efter i den utvecklingen och skulle gärna lägga vantarna på TSMC, Taiwan Semiconductor Manifacturing, och därmed ytterligare stärka den väldiga kniptång landet långsiktigt konstruerat.

Det är ju den stora fördelen för ett land med ett enda hårdfört parti att kinesiska staten målmedvetet kunnat satsa på att skaffa vad man anser sig behöva: Olja, mat, mineraler.

Gunnar Lindstedt verkar behärska siffrorna (listan med litteratur och andra hänvisningar är lång) och konstaterar till exempel att av världens 136 batterifabriker är idag 101 kinesiska. I Kongo, som har 60 procent av världens tillgångar på kobolt, strategisk metall för batterier, kontrollerar nu Kina 30 av 40 gruvföretag. Och behandlar kongoleserna som forna tiders kolonialherrar.

Författaren, som i sin kommunistiska ungdom såg Maos Kina som en ljusbärare för ett rättvist samhälle, drar nu fram det ena efter det andra som spräcker bilden, ja, kan framkalla fasa.

Värst känns förtrycket av de muslimska uigurerna i Xinjiang, rena folkmordspolitiken med koncentrationsläger och dataövervakning för att krossa en minoritet, tvinga dem bli billig arbetskraft.

Och hur uppstod egentligen den dödsbringande pandemin Covid -19, som påverkade oss alla? Staden Wuhan drabbades först och där ligger ett välkänt laboratorium som av flera insatta forskare misstänks för att ha haft en läcka under experiment med ett artificiellt virus, möjligen ett led i forskning kring biologiska vapen. Att Kina inte låtit utomstående granska Wuhanlaboratoriet är illa.

Minst lika illa är Kinas allians med Ryssland,  ett viktigt stöd för angreppet mot Ukraina. När västvärlden drivit fram sanktioner mot Ryssland för dess brott mot FN-stadgan har Kina tagit över som importör av rysk olja och naturgas.

Vad vore Clas Olsson, Biltema, Jula, med flera utan Made in China? Den enorma ekonomiska utveckling som skett i landet de senaste 30 åren har gjort även svenska hushåll beroende av kinesiska prylar. Och svenska storföretag har investerat tungt i Kina, Wallenbergföretagen uppges där ha en omsättning på 140 miljarder kronor. Gunnar Lindstedt beskriver hur Kinafirmor med låga lönekostnader lockat utländska företag men också för att lära sig och sedan själva ta över.

Låga lönekostnader? Jovisst men även usla villkor av ett slag vi kanske inte känner till för den mångmiljonarmé av arbetande som kommit till storstäderna. De får i de flesta fall inte bli skrivna i staden där de jobbar. Om företaget slår igen finns ingen a-kassa, inga socialbidrag, till slut blir enda möjligheten att återvända till den fattiga hembyn.

Att välfärden är så outvecklad i ett land som styrs av ett kommunistparti med drygt 90 miljoner medlemmar är ett fattigdomsbevis som skulle fått Karl Marx att falla i gråt.

Men Stormvarning från Kina är också en bok med en personlig ton där författaren gör utflykter, historiska nedslag och möter intressanta personer. Som den gamle diplomaten, som arbetat i Sverige och skrivit en bok om socialdemokratin. Förgäves hoppades han att partiledningen skulle inspireras.

”Nu är det ingen som längre bryr sig om arbetarklassen. De tänker bara på sina egna intressen”, säger han om dagens partifunktionärer.

En oppositionell mamma och hennes lesbiska dotter ägnas särskild uppmärksamhet vilket ger spännande inblickar. Mamman lyckas ta sig till USA och Lindstedt söker upp henne för fler intervjuer och gläntar på locket till en konstig soppa av högervridna kinesiska dissidenter.

Rolig kan han också vara som reporter under ett svenskt storföretagsbesök i den uppåtgående solens land.

Att Xi Jinping sitter i oroat bo de kommande åren är ändå inte så säkert, anser författaren. Landet har ekonomiska problem av olika slag och de veritabla uppror som bröt ut i flera städer, inte minst i Shanghai, på grund av partiets brutala Coronarestriktioner tvingade fram en snabb reträtt.

Om folkliga reaktioner kan stoppa ett militärt angrepp på Taiwan är dock mindre troligt. Då spelar utgången av Rysslands krig mot Ukraina större roll.

”Faller Putin hotas även Xi Jinpings regim”, skriver Gunnar Lindstedt i sin upplysande bok. Han tycker att Kinas roll i konflikten har underskattats och drar en storpolitisk slutsats:

”En omsvängning där Kina lyckas mäkla fred lär knappast ske med mindre än att Putin får sitta kvar vid makten. När denna realitet blir alltmer uppenbar så framstår västvärldens dubbelmoral att å ena sidan försöka förgöra Putin men å den andra samtidigt sträva efter avspänning med Kina som ohållbar. Valet blir svårt – antingen gå med på en kompromiss med Putin, eller också utöka striden till att även gälla Kina.”

Stormvarning, var ordet.

2023-05-25 0:23
Bengt Albons
Bra skrivet Lasse!
2023-05-25 16:26
Jonas Hallqvist
Heja Lasse. Jobbig tid att leva i. Jonas
2023-05-25 17:23
Bengt Albons
Bra skrivet Lasse!
2023-05-25 16:26
Jonas Hallqvist
Heja Lasse. Jobbig tid att leva i. Jonas
2023-05-25 17:23
Kommentera
Lars Litzéns blogg

Lars Litzén

Kumlanytts redaktör Lars Litzén med över 50 år i branschen skriver krönikor om lite av varje, är ibland väldigt arg men fördjupar sig gärna i barndomsminnen.

Inlägg

Willys förskräckliga skylt Urgammalt besök Tiden går i Tived I elektronernas värld Brännskadad koran Trägna vänner Fantastiske Torbjörn! Stormvarning från Kina Godkänd för alla tider Nej till Natofrågor Kungen gör sitt jobb Fantastiske Torbjörn vinner igen När firas omsorgen? Guldfisk i potatislandet Så minns jag drottningen Kotten kom tillbaka Ukraina slåss för oss Hyllning till reporter Jansson Se gärna Folkets tjänare Musikanten Nils Lindberg Ryssland ut ur Ukraina Guldgubbar i EM De dog på Idiotanstalten I natt jag drömde… Begravda frågor Min lilla stad Tummen ner i kommunstyrelsen Smittofritt Begränsa flyget i Örebro Dubbat och klart? Värda ett ljus Makadam i svampskogen Jag, en kommunpoet Kommunalare på liv och död Kunde slagit ihjäl mig Skolstatistik försvinner Nej tack, HSB Kommunalråden är tysta Skenheligt av Katarina Hansson Torbjörn mirakelmästaren Måtte ÖSK vinna Quickskandalen som film Sydnärkenytt kammar noll Torbjörn åter mästare SVT avlövar Örebro När Kina lägger sig i Duvslaget trappas upp Bonnier fick svälja NA Bob knäckte mig Med Moberg och Lundell Katten, ett skadedjur Medan skägget växer Till minne av vännen Christer Hemma hos Lill-Babs Horace i klister Amatörer lyfter inte Tårtgeneralen riktigt bra Skrota vinter-OS Filmen om Ted Förbjud kärnvapen Kvinnoupproren visar vägen ETC:s beröringsskräck Torbjörn vann igen Peders begravning The Square, bra men spretig Hammarbys kväll Intervjuad av Sune Leve Lidingöbanan Bör knark legaliseras? Våran president Tack, Dan-Åke Vettlös rivning Min pappa Toni Erdmann - lysande The Lobster, knappast mysig Sista stoppet för Fälldin När slipper jag Glenn? Jag vann duvslaget Varning för Nato-avtal Torbjörns 26:e SM Torbjörn är världsmästare Vem kan man lita på? Carambole över axeln Slutfilmad speedway Ord som försvinner Lätt att glömma Och nu är Pirre död Jag är Charlie DN på gott och ont Bakstöt med Morgan Carambole hos Zorn Bra lag har tur Rätt lag vann Pladder-Glenn tillbaka Vaddå, premiär Cittrorna luftade Lustiga huset i Sotji Världsupprop mot digital övervakning Han slutade ljuga Förtjusande, sa hon Grekisk tragedi
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla