17 Oktober 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Lustiga huset i Sotji

Jag ber om ursäkt men OS vid Svarta havet rör mig inte i ryggen. Jag struntar fullständigt i hur det går i spåren och på isarna.

Att läsa de nationalistiska sportdårarnas rubriker om våra svenska medaljhopp ger mig samma känsla som skrattspeglarna i Lustiga huset, en förvrängd värld där en tappad stav blir tragedi och en stukad stortå får löjliga dimensioner. För att inte tala om den närmast religiösa medaljfixeringen: ”Kallas silver gav lugn i truppen”. Sånt är roligt.

Sportjournalisternas roll under OS och andra jättearrangemang är att kliva in i en tunnel. Jag har klivit med under många år, suttit klistrad vid TV:n, slukat kommentarer och varvtider. Offrat om inte tusentals men säkert hundratals timmar på något som i efterhand är helt oväsentligt.

Men jag har slunkit ur, befriats från tunnelseendet. Det har varit lättast med de snoriga vintersporterna och förstås allra lättast detta år när OS inte sänds på de vanliga TV-kanalerna. Jag hade nog kollat på lite bob och backhoppning om jag haft möjlighet och framförallt skridsko på kortbana men nu är det som det är. Jag slipper.

Att olympiska kommittén säljer TV-rättigheterna till högstbjudande är ytterligare ett led i elitsportens hejdlösa kommersialisering.

Dom svenska deltagarna har under åren sponsrats med åtskilliga miljoner skattepengar i träningsbidrag men det är privata bolag som snor åt sig den färdiga produkten, underhållningsvärdet för dom som njuter och lider i tunneln.

2014-02-12 3:05
Kommentera
Lars Litzéns blogg

Lars Litzén

Kumlanytts redaktör Lars Litzén med 40 år i branschen skriver krönikor om lite av varje, är ibland väldigt arg men fördjupar sig gärna i barndomsminnen.

Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.