22 Oktober 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Hoppas kvinnoupproren
ger bestående förändringar

De enorma svallvågor av kvinnors uppdämda ursinne mot sexuella trakasserier som slagit in över våra mentala stränder hösten 2017 är klargörande.

Dels för att mäns primitiva beteenden mot kvinnor är mer utbrett än vad åtminstone jag har förstått. Det är hjärtskärande att läsa så många vittnesmål om grova övergrepp. Dels för att så många kvinnor gemensamt  markerat moraliska gränser som det kommer bli mycket svårare att överträda.

Visa mig den man som i framtiden vill bli uthängd på sociala medier som burdus översittare, kladdare, tafsare eller ännu värre.

Att kvinnoupproren mot sextrakasserier fått sådan omedelbar kraft och uppmärksamhet beror förstås på internet. Inte minst yngre kvinnor är suveräna på att hantera sociala medier, tekniskt är de snabbare än de flesta. Fingrarna fladdrar som kolibrivingar över mobilen.

Min enkla teori är att när kvinnors förtroliga vänninenätverk även kunde spinnas på sociala medier uppstod en ny nivå med fler beröringspunkter. Olika grupper kunde finna varandra. Dessutom etablerades en vana att reagera som grupp. Det blev en kritisk massa som omvandlades till en explosion.

Vad som började med avslöjandet av en riktigt ful filmgubbe i USA fick nästan på nolltid  genomslag i svenskt kulturliv. Tänk att scenkonsten hade så många grobianer i sin sold! Liksom  tidningsredaktioner och TV-bolag.  Samt ”finast” av dem alla, Svenska akademien med sin närstående kulturprofil.

Ännu fler kvinnogrupper har hakat på. Dom kommer från alla håll! som en travkommentator brukade ropa under upploppet. Det är mycket bra att reaktionerna nu kommer på bred front mot förtryck och kränkningar, såväl fysiska som psykiska.

Jag tror att porren har en viktig del av skulden till vissa mäns ohämmade sätt att närma sig  och behandla kvinnor. Porrindustrin var snabb med att använda internet och har påverkat mångas bild  av vad de tror att sexualumgänge innebär.

Det lilla jag sett har gett mig en obehaglig känsla av råhet och övergrepp. Romantiken kring sexualitet, det höviska försiktiga närmandet har tragiskt nog ingen plats i den säljande grovporren.

Svallvågorna kommer ebba ut, ursinnet klinga av men det gäller att kvinnornas erfarenheter lever vidare i form av konkreta förbättringar i samhället.

Det handlar om sega strukturer som måste förändras där kvinnoförtryck finns inbyggt i  de materiella villkoren, läs löner. Men också om mer pengar till kvinnojourer, till rättsväsendet för utredningar av sexualbrott.

Delad föräldraledighet anser jag skapar bättre balans och respekt mellan kvinnor och män, pojkar och flickor - och skolorna har en mycket viktig roll för att stärka jämställdheten. Mer sexualundervisning som motverkar porren.

Gammeldags skoldanser då man fick känna på varandra lite lagom var väl inte helt fel? Jag kräver att obligatorisk foxtrot införs på alla skolor!

2017-12-02 1:09
Alf Ekblad
Ingår inte dans på schemat i gymnastiken längre? Om inte borde det absolut återinföras!
2017-12-10 7:43
Alf Ekblad
Ingår inte dans på schemat i gymnastiken längre? Om inte borde det absolut återinföras!
2017-12-10 7:43
Kommentera
Lars Litzéns blogg

Lars Litzén

Kumlanytts redaktör Lars Litzén med 40 år i branschen skriver krönikor om lite av varje, är ibland väldigt arg men fördjupar sig gärna i barndomsminnen.

Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.