17 Oktober 2019
Tipsa: 073-094 57 58

150-åring med slagsida

Jag läser på nätet på måndagkvällen att Stockholmstidningen Dagens Nyheter förlustar sig i Blå Hallen med en brakfest för ägare, inbjudna gäster och medarbetare. Dom trivs säkert med att sitta och spegla sig i varandra och känna sig viktiga.

150 år är det som firas, en institution som vuxit fram i Media-Sverige sedan 1864, den tongivande morgontidningen på gott och ont.

Det goda är de många journalistiska ambitioner som ofta förverkligats, inte minst för att skildra världen utanför Sverige. En ibland spänstig kulturdebatt, intressanta vetenskapsartiklar och alerta sportsidor gör också tidningen läsvärd.

Det dåliga är DN:s politiska linje på ledarsidorna, som enligt min mening efter 50 års läsande av tidningen hemskt ofta tar ställning för de besuttna i samhället, för makthavarna. En liberalism med slagsida.

Det blir naturligtvis så när tidningens mål i den sista analysen är att dra in pengar till sina ägare. Och gudarna ska veta att det rullat hundratals miljoner från prenumeranter och annonsörer för att hålla familjen Bonnier och dess trogna pigor och drängar under armarna.

På senare år har ledarsidornas linje fått större genomslag i både papperstidning och nätversion, dessa pretentiösa tyckare lyfts nu fram på ett mer stötande sätt än tidigare. Dom borde tryckas tillbaka så att DN kan behålla sin journalistiska trovärdighet. Dessvärre profileras numera även reportar som uppblåsta tyckare med analyser av såväl in- och utrikespolitik som ekonomi och landar för det mesta på samma linje som ledarsidan. Det är inte heller trovärdigt.

Det fanns en tid då DN var mer av en rikstidning med redaktioner på strategiska ställen i Sverige, även i Örebro. I Stockholms kringliggande orter fanns också bevakning. Men lönsamheten var inte tillräcklig så tidningen krympte sitt perspektiv.

Nu sitter man och firar i Stockholms stadshus och är sig själva nog.

Upplagan? Tja, det är svårt att säga, senaste siffran är från 2012, cirka 290 000 men DN:s ledning bestämde sedan att man inte ska vara med i tidningstatistiken. Man kanske inte vill skylta med att man minskar. 1980 tryckte man ändå över 400 000 ex om dagen.

2014-12-23 0:39
Kommentera
Lars Litzéns blogg

Lars Litzén

Kumlanytts redaktör Lars Litzén med 40 år i branschen skriver krönikor om lite av varje, är ibland väldigt arg men fördjupar sig gärna i barndomsminnen.

Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.