22 Oktober 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Vinst med tur och klack

Jo, han sa så, killen som skadeglatt viftade med Hammarbytröjan mot några Dif-supportrar när publiken strömmade ut från Stora Valla i eftermiddagssolen: Bra lag har tur!

Och visst hade Hammarby tur och en duktig målis i Johannes Hopf när Degerfors i Superettans lördagsmatch pressade hårt sista tio för att klara en kvittering till 2-2. Då var det äntligen lite nerv i matchen med både ribba och stolpe ut

Inledningen däremot hade varit bedrövlig för rödvita hemmalaget inför hela 5 821 åskådare med Bajenklacken som helt dominerande ljudkuliss.

- Di bare skriker å skriker, sa den förbaskade damen brevid mig på cementen vid bortre ståplats.

Från hemmaklacken hördes inte ett pys, särskilt inte när Bajens långbente spjutspets Amadaiya Rennie lyckades toffla in 0-1 efter nio minuter, ett billigt mål.  Men lite rättvist ändå eftersom de grön-vita skapade en del chanser medan de röd-vita kändes tafatta. Det var väl värmen.

Publikpotten i 50-50-lotteriet låg på över 15 000 kr, glad att kunna bidra till någons lycka. För Degerfors kom olyckan fem minuter in i andra, Hammarbys Nahir Besara fick till det precis framför den jublande klacken.

Inte så kul för röd-vita laget.

- Gör dom ett mål till går jag hem, sa min granne.

- Hårda bud, sa hennes man.

Men det behövde hon inte, först ett stolpskott med vidhängande korta publikvrål och sedan i 65:e höll en omarkerad Niklas Klingberg henne kvar i matchen med ett välplacerat skott som seglade i en snygg båge över Hopfens sträckta armar.  Och ett riktigt långt och lättat publikvrål. Återupprättad självkänsla.

Sista 20 kommer Kennedy in, Bakircioglu den gamle proffsräven, som hunnit bli flintis sen sist vi sågs. Det gör varken till eller från för Hammarby som tråcklar runt och nu är det Degerfors som skapar de flesta chanserna.

Kanske är det nu som Bajenklacken får en extra betydelse på Stora Valla. Jag har sett det förr. Den maler på utan paus med sina ramsor, ur unisona strupar stiger samma maniska och självsuggererande kärlek som påminner om en annan udda religiös församling, Hare Krishna. En smått hypnotisk känsla uppstår som kan förlama motståndarna! 

För inte blir det nån kvittering, hemmaspelarna bränner chanserna, Hopf gör tigersprång och Bajen toppar fortsatt Superettan. Men ingen allsvensk klass på laget ännu. Tur och en bra klack kan dock räcka långt.

2014-08-02 18:40
Kommentera
Lars Litzéns blogg

Lars Litzén

Kumlanytts redaktör Lars Litzén med 40 år i branschen skriver krönikor om lite av varje, är ibland väldigt arg men fördjupar sig gärna i barndomsminnen.

Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.