17 Oktober 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Torbjörn vann världscup

Överst på prispallen igen, det var ett tag sen sist men Torbjörn Blomdahl, 55, är still going strong i världssporten carambole.

I helgen har jag suttit och tittat på världscupen i trevallars carambole som utspelades i La Baule vid franska Atlantkusten. Alla de stora spelarna var där och överst på prispallen efter flera gastkramande matcher stod på söndagen den legendariske bolltrollaren Torbjörn Blomdahl.

I finalen besegrade han Frédéric Caudron från Belgien som nog var mångas favorit till titeln efter att ha gått fram som en slåttermaskin i de tidigare matcherna. Men det går aldrig att räkna bort Torbjörn, som vann finalen säkert med 40-25 efter 17 omgångar vid bordet.

Då hade han dessförinnan vunnit över turken Semih Sayginer, koreanen  Jae-Ho Cho, spanjoren Daniel Sanchez (toppar världsrankingen) och vietnamesen Xuan Cuong Ma.  

Vad jag främst minns från finalmatchen var en helt osannolik stöt där Torbjörn Blomdahl lyckades smyga in stötbollen i en minimal lucka i hörnet och göra poäng. Det är sådana överraskande lösningar ingen annan verkar kunna komma på som gett svensken ryktbarheten som världens kanske främste biljardspelare genom tiderna.

Vilket inte vill säga lite med tanke på de tiotals miljoner världen över som spelar biljard och då i den ädla varianten trevallars carambole.

På läktaren satt Torbjörns son Yannick och fick höra farsan hyllas med Du gamla du fria. Och jag såg att världscupvinnaren på prispallen sjöng med i slutstrofen. Att segern kommer uppmärksammas på svenska sportsidor med deras inskränkta perspektiv räknar jag inte med.

2017-10-29 17:20
Nutta
Snyggt Lars att du uppmärksammar Blomdahls prestation.Sydnärkenytt täcker upp det mesta på det bästa sättet.
2017-10-30 8:17
Lars Litzén
Det var väl att ta i, vi missade t ex att kurderna förlorat Kirkuk.
2017-10-30 16:41
Nutta
Snyggt Lars att du uppmärksammar Blomdahls prestation.Sydnärkenytt täcker upp det mesta på det bästa sättet.
2017-10-30 8:17
Lars Litzén
Det var väl att ta i, vi missade t ex att kurderna förlorat Kirkuk.
2017-10-30 16:41
Kommentera
Lars Litzéns blogg

Lars Litzén

Kumlanytts redaktör Lars Litzén med 40 år i branschen skriver krönikor om lite av varje, är ibland väldigt arg men fördjupar sig gärna i barndomsminnen.

Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.