17 Oktober 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Sällsynt underhållande
med pappa och dotter

Fängslande situation för dottern och pappan, som tappat nyckeln till handbojorna.

"Toni Erdmann". Regi och manus Maren Ade. I rollerna:  Peter Simonischek, Sandra Hüller, Michael Wittenborn m fl


Den tyska filmen "Min pappa Toni Erdmann" har fått strålande lovord av många kritiker och jag kan bara hålla med. Den liknar inget jag tidigare sett, en riktig långfilm (två timmar och 40 minuter) utan vanlig handling, mer som dokumentära snitt i två människors tillvaro, pappan och dottern.

Den frånskilde pappan, en rufsigt charmig överviktig herre som svävar på en egen planet,  vill ha bättre kontakt med dottern, en karriärist som jobbar i ett finansbolag som ska rationalisera oljeindustrin i Rumänien.

Pappan åker dit - och drar på sig en peruk för att överraska. Dottern är måttligt road. Pappan stör hennes fina och upptagna affärsliv. Det blir kul hela vägen: vad ska han hitta på härnäst  och hur kommer hon och omgivningen att reagera?

På besök vid Rumäniens oljefält med spända lägen.

Nej, det är inga actionscener och pappans hyss är egentligen rätt larviga men de tvingar in den skärpta och truliga dottern i sociala hörn. Samspelet dem emellan balanserar på en egg.

En kritisk blick på den olustiga finansvärld där hon rör sig (och ska sparka folk) hör också till filmens styrka.  Till slut gör dottern helt om i några obetalbara nakenscener.

Skön försoning uppstår efter en sällsynt underhållande bioresa, gjord med lätt hand - vilket är nog så svårt  - och ack så mänskligt rolig.

2016-10-15 18:32
tomas borg
Den måste jag se- förmodligen när den kommer på DVD.
2016-10-17 14:12
tomas borg
Den måste jag se- förmodligen när den kommer på DVD.
2016-10-17 14:12
Kommentera
Lars Litzéns blogg

Lars Litzén

Kumlanytts redaktör Lars Litzén med 40 år i branschen skriver krönikor om lite av varje, är ibland väldigt arg men fördjupar sig gärna i barndomsminnen.

Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.