17 Oktober 2019
Tipsa: 073-094 57 58

En piprökare ur tiden

Nu skrivs minnestexterna om den gamla centerledaren och statsministern Thorbjörn Fälldin som 90 år fyllda somnade in. Jag vet inte om han rökte pipa ända till slutet men under sin aktiva och långa karriär både som politiker och lantbrukare gjorde han det vilket visar att piprökare håller länge.

Själv träffade jag Fälldin på mycket nära håll på kvällen 19 september 1976. Det visade sig att socialdemokraterna hade förlorat valet denna dag, centern fick 25 procent och Thorbjörn Fälldin skulle bli ny statsminister. Han satt inlåst med sina förtrogna på ett rum på Hotell Anglais vid Stureplan och väntade på slutresultatet. Jag stod utanför dörren tillsammans med andra reportrar och fotografer och väntade på att den nye historiske ledaren skulle komma ut.

När han sent omsider gjorde så blev det kaos. Alla trängde på och Fälldin fick stånga sig fram genom hopen.  Jag trycktes upp mot den tobaksdoftande odalmannen från Ramvik och fann ingen annan råd än att greppa honom om axeln vilket visade sig vara en bra lösning. Den stadige Fälldin släpade mig hela vägen in till konferensrummet där jubel utbröt. Några upphetsade entusiaster hade klivit upp på ett bord som kraschade varvid centerledaren var snabb med repliken: - Det var inte mitt fall!

Thorbjörn Fälldin friskt bolmande under en presskonferens med t v Gösta Bohman (m) och Gunnar Helén (fp). Foto: TT

Okej, det var mitt minne av Fälldin.  Om hans politiska gärning ska jag inte orda här. Däremot finns skäl att återkomma till pipan. Kåsören Gits Olsson noterade 1979 hur tufft det hade blivit för den store piprökaren:

"För bara något år sedan rökte han pipa i TV-intervjuerna. Stora krokiga Hamilton-saxofoner som han eftertänksamt puffade på när han fick någon besvärlig fråga. Ni ser aldrig Fälldin röka pipa i TV längre. Han vågar inte för den allmänna opinionen.

Men har inte den allmänna opinionen tänkt på hur grym den är mot en sån som Fälldin? Pipan var hans tröst, förlängningen av spädbarnsårens napp. Numera vet han inte var han ska göra av sina nävar inför kamerorna. Nervös och otrygg utan sin pipa plockar han och trummar med fingrarna på allt han ser. Det är synd om Fälldin. Giv honom eldnappen tillbaka! Den var hans sysselsättningsterapi."

2016-07-25 1:29
Kommentera
Lars Litzéns blogg

Lars Litzén

Kumlanytts redaktör Lars Litzén med 40 år i branschen skriver krönikor om lite av varje, är ibland väldigt arg men fördjupar sig gärna i barndomsminnen.

Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.