17 Oktober 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Jag får nog vara med
i Sunes film om Stene

Jag har blivit intervjuad av Sune. Det kändes rätt kul. Vi är ju arbetskamrater och jag har gjort många intervjuer som Sune filmat. Nu filmade han istället mig och ställde frågor om vad jag tyckte om rivningen av Stene gamla skola.

Jag tyckte det var ett kulturmord. Det gäller att ta i och man ska få fram sina åsikter i dagens medieklimat.

Men det tog nästan en timme innan jag fick svara. Sune Eskelinen är en mycket omsorgsfull fotograf, det ena och det andra skulle ställas in. Han tejpade upp en lampa på ett skåp för att få bakljus på objektet, det vill säga mig. Det blev en mycket vacker bild.

Sunes film om minnet av Stene skola kommer bli ännu vackrare - och tänkvärd. Han har filmat vid olika tillfällen, intervjuat barn och äldre Åbytorpsbor och ska visst knyta ihop säcken när den nya skolan är klar.

Han ställde väl inte så många frågor men jag svarade så gott jag kunde i egenskap av kritisk journalist, som i viss mån bevakat frågan.

De makthavande politikerna har en usel förståelse för betydelsen av att bevara äldre fastigheter, som betytt mycket för många. De har ännu inte fattat att vi blir lyckliga över att kunna uppleva historien i vår bebyggelsemiljö. Att äldre hus skapar sammanhang, ger perspektiv och tillhörighet i samhället.

Och har de möjligen fattat något av detta låter de sig ändå övertygas av rådgivande teknokrater och kortsiktigt ekonomiskt tänkande.

Häromåret lät kommunen bekosta en kartläggning av historiska hus i en så kallad bevarandeplan, inledd med ett högstämt förord. När det kommer till kritan åsidosätts planen. Det har hänt förr och hände igen med Stene skola, jämnad med marken.

Jag tror jag fick med det när Sune hade kameran igång. Men jag kan ha svävat ut.

2017-05-11 0:38
Kommentera
Lars Litzéns blogg

Lars Litzén

Kumlanytts redaktör Lars Litzén med 40 år i branschen skriver krönikor om lite av varje, är ibland väldigt arg men fördjupar sig gärna i barndomsminnen.

Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.