22 Oktober 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Media struntar
i världens bäste

I helgen såg jag på webben Torbjörn Blomdahls magnifika uppvisning i Portugal. Han sopade banan med alla konkurrenter och vann världscupen i Porto inför jublande åskådare. Samtidigt befäste han sin ställning som världens bäste spelare i trevallars carambole.  Då ska man veta att Union Mondiale de Billards rankinglista omfattar över tusen namn.

På prispallen i Porto.

Han stod överst på prispallen i tävlingsdressen med väst och fluga och log - lite ironiskt såg det ut som - när Du gamla, du fria spelades i sporthallen inför den uppsträckta publiken.

För hur många i Sverige skulle få veta vad han åstadkommit? Tyvärr alldeles för få. Sporten är liten här till skillnad från delar av övriga Europa, Latinamerika och Asien. I Sydkorea var det förstås direktsändning i TV och en förstasidesnyhet att Blomdahl finalbesegrat deras landsman Hyung-Beom Hwang med utklassningssiffrorna 40-13/18.

Jag ringde nyhetsbyrån TT för att berätta om den svenska framgången. Jakob Rosander på sportredaktionen svarade. Han visade sig vara en ignorant utan perspektiv. Han visste inte vad carambole var för något. Och nej, de var inte intresserade. Sporten var för liten.

Jag skrev även en notis och mejlade till skånska Sydsvenska Dagbladet eftersom Torbjörn Blomdahl även representerar BK Borgen i Helsingborg, en biljardklubb som dominerar svenskt carambolespel. Torbjörn vann SM för klubben i vintras när han spelade i Örebro, i Krämaren av alla ställen.

Jag tvivlar på att notisen kom in, fick i alla fall inget svar.

Media är kappvändare och nonchalansen borde inte förvåna mig, ändå blir jag upprörd. Här har Sverige fostrat en världskändis i en sport med miljoner utövare, en professionell mästare i ett anrikt bollspel där en tiondels millimeter kan avgöra om stöten blir lyckad. Förtätade dueller med kyla, elegans och geometri är sportens signum.

Men inte ens efter beachvolley på sportsidornas resultatbörs platsar en svensk världscupseger i biljard..

2015-07-14 0:30
Alf Ekblad
Hej! Jag håller helt med dig Lars. Medier som era spelar en oerhört stor roll idag när de stora aktörerna enbart fokuserar på det som kortsiktigt säljer. Hälsningar, Affe
2015-07-27 21:32
Alf Ekblad
Hej! Jag håller helt med dig Lars. Medier som era spelar en oerhört stor roll idag när de stora aktörerna enbart fokuserar på det som kortsiktigt säljer. Hälsningar, Affe
2015-07-27 21:32
Kommentera
Lars Litzéns blogg

Lars Litzén

Kumlanytts redaktör Lars Litzén med 40 år i branschen skriver krönikor om lite av varje, är ibland väldigt arg men fördjupar sig gärna i barndomsminnen.

Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.