17 Oktober 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Christer var en
sammansatt man

Christer Svedman 1946-2018

Och nu är Christer död, en av mina närmaste vänner som jag känt i säkert 50 år. Hans bror ringde och berättade att Christer inte hade orkat längre.

Det sköljer liksom en våg av smärta genom kroppen när man får ett sånt besked, orden stockar sig, tårarna bränner. Man tycker synd om den som gått bort och inte får vara med längre. Och man tycker synd om sig själv för de gemensamma minnen man inte längre kan dela. Man rycks ifrån.

Det var förstås den förbannade cancern som till slut tog död på Christer Alexander Svedman, 72 år fyllda, efter att i flera år förpestat hans liv och tvingat honom till ansträngande behandlingar. Att han så länge gjorde motstånd, höll hoppet vid liv, var starkt beundransvärt. När vi pratade härom veckan låg han på sjukhus och hoppades kunna komma hem igen men det blev inte så.

Christer bodde det sista tiotalet år i en liten kvart på Björngårdsgatan i Maria Magdalena församling på Söder i Stockholm. Hissen med gallergrind segade sig tyst upp till fjärde våningen. Mässingsskylten C. A. Svedman på dörren gjorde ett mycket sobert intryck som inte motsvarades av interiören. Lägenheten var trång, ofta dammig och fylld med böcker i underbara travar, skivor, filmer, bilder.

Eftersom Christer var en läsande människa tillika proffsfotograf med ett brett intresse för såväl andliga konster som gommens njutningar fanns det aldrig någon brist på samtalsämnen. Det var alltid jäkligt kul att sitta och snacka med Christer, bolla referenser - vi var lika gamla – tipsa varandra om intressanta ting och garva.

En gång gjorde vi en långresa i en gammal husbil genom Östeuropa. Det var våren 1989 och snart skulle det gamla Sovjetväldet rullas upp i Prag och Budapest. Det var elektriskt och Christer plåtade - men just nu undrar jag vart bilderna tog vägen.

Jag har alltid tyckt att min vän såg ut som en indian. Det fanns något vilt över honom och dom som sett honom på dansgolvet håller med. Samtidigt var han en mycket ordentlig person, försiktig och närmast ängslig när det kom till pengar.

Han gav aldrig sina konstnärliga ambitioner riktigt  chansen att blomma, han skulle ju försörja sig också och landade i taxisvängen trots en socionomexamen. Därmed inget ont sagt om chaufförer. Kamerorna blev i alla fall liggande för ofta.

Att han aldrig fick uppleva sin riktiga pappa tror jag påverkade honom mer än han själv kanske förstod. En osäkerhet någonstans långt därinne. Det var något vi dock sällan eller aldrig talade om.

Ja, han var en sammansatt man, Christer Svedman, en vänlig man som frånsett de tuffa sista åren fick ett rikt liv. En man som älskat många och många älskat för den han var.

2018-08-16 2:19
Kommentera
Lars Litzéns blogg

Lars Litzén

Kumlanytts redaktör Lars Litzén med 40 år i branschen skriver krönikor om lite av varje, är ibland väldigt arg men fördjupar sig gärna i barndomsminnen.

Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.