22 Oktober 2019
Tipsa: 073-094 57 58

SVT har avlövat
Örebro bit för bit

Jag läser på webben hos mitt fackförbund att SVT i Örebro inte längre ska sköta TV-sändningarna av sina nyhetsprogram, det lilla som är kvar av den omfattande produktion som en gång bedrevs i det livaktiga TV-huset i Almby.

Att det blir SVT i Karlstad som tar över utsändningen av nyheter från Örebroredaktionen är nästan pinsamt, i alla fall ironiskt. När de regionala nyhetsprogrammen startade var det Örebro som skötte ruljangsen i Tvärsnytt för både Karlstad och Västerås. Värmlänningarna klagade bittert över denna underordning och fick till slut sända själva. Och nu tar de över Örebro, grattis!

Det har väl ingen större betydelse varifrån programmen sänds, kan man tycka. Huvudsaken är ju att det sänds lokala/regionala nyheter. SVT-ledningen har muntert motiverat åtgärden med att örebroarna genom att slippa ansvaret för stressiga sändningar nu får mer tid att ägna sig åt journalistik på webben och därigenom nå en yngre publik istället för de gamlingar som ser på TV.

Möjligen ett knepigt argument för ett bolag som skattefinansieras för att göra TV men även facket verkar vara med på noterna.

Det var facket definitivt inte 2004 när den omfattande TV-produktionen i Almby slaktades. Protesterna haglade från partier och föreningar mot SVT-ledningens korkade beslut. Även landshövdingen – det var Gerd Engman, hedrat vare hennes minne – sa ifrån på skarpen.

Inget hjälpte, när makten i Stockholm bestämt sig avlövades Örebro på ett medialt kraftcenter, en plats för direktsända samhällsprogram, en scen för kultur och underhållning. Och med tekniskt kunnande att fixa biffen, att greja en sändning.

Delvis bibehölls kompetensen med egna nyhetssändningar men SVT i Örebro blir nu definitivt snöpt. Utan egen möjlighet att sända TV-program hamnar hela regionen vid sidan om, i ett tekniskt vacuum. Vad det kan få för konsekvenser i ett krisläge kan man undra över.

2019-05-23 3:35
Kommentera
Lars Litzéns blogg

Lars Litzén

Kumlanytts redaktör Lars Litzén med 40 år i branschen skriver krönikor om lite av varje, är ibland väldigt arg men fördjupar sig gärna i barndomsminnen.

Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.