17 Oktober 2019
Tipsa: 073-094 57 58

ETC spolar sina
lokaltidningar

Nyheten las ut på webben hos tidningen ETC i natt under den heroiska rubriken ”Det blir nya avslöjanden från våra duktiga journalister” men själva grejen var något helt annat, att Johan Ehrenbergs medieimperium i ett slag lägger ner 15 lokala tidningar. En riktig stjärnsmäll för företaget, medarbetare och supportrar för dessa idéburna lokaltidningar, som utkommit en gång i veckan.

- Små lokala tidningar måste antingen ha högt presstöd eller mycket annonser, förklarar Ehrenberg. Vi har haft ett presstöd som gör att en ensamredaktör kan finansieras, men vi har mycket små annonsintäkter. När nu presstöden försvinner kan vi inte fortsätta med dessa små upplagor. Det går inte runt. 

Jag har ingen särskild insikt i ETC:s ekonomi  men denna förklaring har jag svårt att köpa.

För det första har jag alltid förvånats över att ETC Örebro och ETC Bergslagen, de två lokaltidningar i den spolade bunten som geografiskt ligger närmast, knappt haft några kommersiella annonser alls. Man har inte brytt sig eller snarare bestämt att det ska man inte ha. Istället har ETC helt förlitat sig på det statliga presstödet vilket företaget även gör för sin dagstidning.

Varför man inte kombinerar presstödet med intäkter från annonsörer förstår jag inte. Det verkar finnas en beröringsskräck inför kommersiella annonsörer, kanske en rädsla att tvingas anpassa innehållet för att nå ut bättre för att få fler annonsörer och till slut hamna på ett sluttande plan där de fina idéerna om ett rödgrönt samhälle förfuskats.

Då har man å andra sidan inte så stor tilltro till att idéerna kan överleva och utvecklas i den reella ekonomin som omger oss alla. Vilket leder till min andra undran: Hur har ETC förvaltat presstödet för sina lokaltidningar? Enligt Ehrenbergs uttalande  har stödet bara räckt för att finansiera en ensamredaktör.

2016 fick  ETC lokaltidning Örebro 2 239 000 kr i driftsstöd och ETC Bergslagen 1 946 014 kr. 2017 är stödet preliminärt beräknat till 3 408 000 kr för Örebro och 2 351 000 kr för Bergslagen. Hur mycket prenumeranterna bidragit med vet jag inte och inte heller hur stora utgifterna varit. 

Så egentligen borde jag hålla truten. Men när jag jämför med Sydnärkenytts ekonomi skulle vi med hälften av dessa bidrag kunnat anställa flera personer. Vi producerar sedan länge långt fler lokala nyheter och reportage än dessa två ETC-tidningar utan ett öre i statsbidrag. Men vi är inte så renläriga.

Uppenbarligen har flera av dessa 15 så kallade endagarstidningar varit på väg ner under spärren för att få presstöd (1 500 prenumeranter). Även de trognaste läsarna har börjat följa trenden in på webben, trixande med rabatterade tidningsex funkar inte längre. Då väljer ledningen att lägga ner över hela det lokala fältet och istället satsa större på webben. Ännu ett tidningsäventyr är  över. Tyvärr.

2017-11-28 22:47
Lena
Heja Kumlanytt!
2017-11-29 13:28
Lena
Heja Kumlanytt!
2017-11-29 13:28
Kommentera
Lars Litzéns blogg

Lars Litzén

Kumlanytts redaktör Lars Litzén med 40 år i branschen skriver krönikor om lite av varje, är ibland väldigt arg men fördjupar sig gärna i barndomsminnen.

Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.