17 Oktober 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Film om amatörfilm
borde varit stramare

Scen ur Gabriela Pilchers nya film Amatörer.

Jag blir inte riktigt klok på vad jag ska tycka om Gabriela Pichlers nya film Amatörer, som fått strålande omdömen av flera recensenter. En sträng kritiker i Dagens Nyheter gav den rentav en femma.

Jag är inte lika begeistrad.

Jämfört med Pichlers förra  film Äta, sova dö, som var klart bra, är Amatörer halvbra. Medan den förra hade en sammanhållen story är den senare alldeles för spretig i min smak

Liksom aktuella Tårtgeneralen handlar Amatörer om en mindre ort som vill hamna på kartan och i detta fall dra till sig en stor tysk affärskedja. Men då måste en reklamfilm göras.

Två bästa kompisar, tjejer med invandrarbakgrund (spelas av Zahraa Aldoujaili och Yara Aliadotter) börjar filma med mobilen och hittar egna fräscha – och opassande - vinklar på orten. Medan kommunens inhyrde fotograf letar insmickrande motiv.

Det handlar alltså om en film om en film och om skärningspunkter, vilka perspektiv man väljer för att berätta om en plats och dess människor.

Jag gillar ambitionen att lyfta fram vanligt folk och hitta dom där känsliga spelytorna där kulturkrockarna blommar - det ger några spännande scener.

Som när städerskan slår sig ner i kommunalrådets stol iförd hans kavaj. Hon skulle kunnat säga något vasst men det händer inte. Gabriela Pichler och hennes medmanusförfattare Jonas Hassan Khemiri låser fast henne i rollen som undergiven.

Revolten får de två tjejerna försöka stå för. I en konfrontation med proffsfilmaren på skolbesök klär de av honom hans dubbla måttstockar. Vid mötet med en tiggare som står i vägen under en filmning bränner det också till.

Och så åker de moppe mellan diverse små sidohistorier i filmen.

Jag tror att jag kan förstå deras känslor men kanske är jag för gammal för att bli engagerad/road. Som surgubbe har jag heller inte lärt mig uppskatta hafsiga mobilbilder i en biosalong.

Mot slutet syr regissören ihop trådarna med en viss överraskningseffekt. Det är kul men det hade behövts mer i mina ögon för att lyfta Amatörer, av såväl överraskningar som ett manus och ett bildberättande av stramare slag.

2018-03-18 0:22
Kommentera
Lars Litzéns blogg

Lars Litzén

Kumlanytts redaktör Lars Litzén med 40 år i branschen skriver krönikor om lite av varje, är ibland väldigt arg men fördjupar sig gärna i barndomsminnen.

Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.