17 Oktober 2019
Tipsa: 073-094 57 58

The Lobster (2015), inspelad på Irland. Regi och manus: Yorgos Lanthimos. I rollerna bland andra Colin Farrell, Ariane Labed, Ben Whishaw, Rachel Weisz, Léa Seydoux, John C. Reilly.


Hotellstäderskan (Ariane Labed), en av få goda i filmen, blir förstås nedstucken medan David (Colin Farrell) funderar på att sticka.

Är kärleken blind?

Smådeppig? Problem med relationen? Rentav singel? Då kanske filmen The Lobster av den grekiske filmskaparen Yorgos Lanthimos kan muntra upp! För värre kan det knappast bli.

Det är en svart och fängslande historia som målas upp där tron på människornas godhet och parrelationen som samhällets fundament kan få sig en rejäl knäck.

Det är en irriterande vacker film, stundtals katastrofalt rolig samt hemskt grym. Hemskt.

I detta filmland får man inte vara singel mer än 45 dagar, annars dör man och förvandlas till ett djur. Huvudpersonen David (spelad av Colin Farrell), dumpad av sin fru och en ganska trist typ,  skrivs  in på ett slags hotell för att bland övriga gäster finna en partner för att undkomma ödet.

David vill bli en hummer (Lobster) om han missar chansen. Brorsan blev en vallhund.

Livet på hotellet skildras i ett antal tablåer som är klart värda biobiljetten, absurda scener och replikväxlingar i ett slutet samhälle där galenskapen blivit norm - och ändå inte. 

Tre män på hotell spanar efter lämplig partner. En läspar (John C. Reilly), en haltar (Ben Whishaw) och den tredje (Colin Farrell) vill bli en hummer.

David flyr efter ett misslyckat parningsförsök och hamnar i en skog där han tyvärr blir kär i en närsynt kvinna (Rachel Weisz) vilket reglerna inte tillåter. Ja, man får inte blir kär i någon alls.  Den som pussas får läpparna bortskurna.

Man kan bli skogstokig för mindre.

Kärleksparet flyr till sist även skogen efter ett blodigt drama. Slutscenenerna utspelas på en restaurang i staden. Jag vågade knappt titta.

The Lobster lämnar ett tomt rum efter sig. Rekommenderas inte för nyförälskade men gamla cyniker kan få en trevlig stund. Och vi kan efter slutscenen alltid fråga oss om kärleken är blind.

2016-08-03 22:29
Kommentera
Lars Litzéns blogg

Lars Litzén

Kumlanytts redaktör Lars Litzén med 40 år i branschen skriver krönikor om lite av varje, är ibland väldigt arg men fördjupar sig gärna i barndomsminnen.

Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.