17 November 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Torbjörn still going strong

Smidige Torbjörn Blomdahl tillräckligt i stöten för att åter vinna SM.

Jag har sagt det förr och säger det igen:  Biljardspelaren Torbjörn Blomdahl är en av Sveriges genom tiderna främsta idrottsutövare. I söndags vann han som 53-åring sitt 26:e svenska mästerskap i trevallars carambole, en precisionssport som kräver "tålamod, en schackspelares överblick och en konsertpianists starka och känsliga fingrar".

Citatet är från Albert Einstein, en hängiven carambolespelare. Han var tyvärr inte med i Helsingborg där SM avgjordes mellan Sveriges inkvalade tolv bästa spelare i en turnering arrangerad av BK Borgen på Spelpalatset vid Gasverksgatan där alla mötte alla under fyra dagar på tre parallella bord

Torbjörn Blomdahl, proffs sen 30 år med hela världen som arbetsyta, var givetvis storfavorit på hemmaplan och höll åter för trycket, vann alla sina matcher. I och för sig låg han från början under i flera dueller och tyckte själv att han är en bra bit från toppform, han letar flytet. Men rutinen, det finkalibrerade handlaget fällde alltid utslaget.

I finalen möttes Torbjörn och Sverigetvåan Michael Nilsson, matchen slutade 40-36. SM-trea blev David Pennör, knappt före Nalle Olsson och Freddy Cato från Lund, den sistnämnde lyckades i en match göra 40 poäng på 12 omgångar, ett snitt på världstoppnivå. 

För ett år sedan vann Blomdahl SM i Örebro (även om han trodde han varit i Borås!) vilket blev inledningen på ett makalöst biljardår där han vann både EM och VM. Nu väntar en första världscup i turkiska Bursa, följt av lag-VM i tyska Viersen, följt av en cupmatch inför galapublik på  Hilton i belgiska Antwerpen.

Så rullar det på i trevallarsvärlden, en sport med miljoner utövare där en svensk toppar världsrankingen utan att inskränkta sportredaktioner bryr sig.

2016-02-02 1:48
Peter Åkesson
inskränkta sportredaktioner - bra där !! Får du några reaktioner ifrån dessa redaktörer?
2017-01-30 8:55
Peter Åkesson
inskränkta sportredaktioner - bra där !! Får du några reaktioner ifrån dessa redaktörer?
2017-01-30 8:55
Kommentera
Lars Litzéns blogg

Lars Litzén

Kumlanytts redaktör Lars Litzén med 40 år i branschen skriver krönikor om lite av varje, är ibland väldigt arg men fördjupar sig gärna i barndomsminnen.

Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.