
Laxå kommun skjuter sig själva i foten om de stänger Tiveds förskola
Tivedsbon Erica Persdotter är starkt kritiskt till Laxå kommuns planer på att lägga ner Tiveds förskola.
Tiveds förskola är en lugn, trygg, skogsnära förskola med en välfungerande verksamhet och en engagerad personal. Här leker och umgås barnen med varandra oavsett ålder och vi föräldrar ser trygga, välmående barn som betraktar förskolan som sitt andra hem. Men nu hotar en eventuell nedstängning av verksamheten.
Med kort varsel kallades vi vårdnadshavare till ett så kallat dialogmöte under tisdagskvällen. Mötesgruppen bestod av representanter för BUN, Barn- och utbildningsnämnden i Laxå, skolchefen Katarina Holmström och rektor Jonna Pettersson. Vi informerades om att BUN begärt en utredning av den pedagogiska verksamheten med anledning av det sjunkande barnantalet. Efter presentation av statistik, med mera, löd skolchefens slutsats och rekommendation att Tiveds förskola bör stängas i augusti 2025.
Detta besked får vi som föräldrar blott två månader efter att samma nämnd, glatt, informerat oss om att inga förändringar skulle komma att göras i skolverksamheterna under 2025, så som läget såg ut den 2 december 2024. Det som förändrats sedan i december är att två förskolebarn kommer att flytta till Finnerödjas verksamhet och att BUN, med den statistik de i dagsläget innehar, nu inte ser att det kommer vara fler än två barn inskrivna på förskolan i augusti. Utöver antalet förskolebarn tillkommer dock elever från förskoleklass och grundskola, som ansluter till barngruppen vid skoldagens slut.
Kortfattat är summan av utredningen att den förväntade barnaskaran inte till fullo kan tillgodogöra sig den pedagogiska verksamhetens mål, och skolchefen menar att detta endast skulle vara möjligt i en större barngrupp.
Här ställer vi föräldrar oss ytterst frågande, med tanke på det som Sveriges Lärare framhållit så sent som den 30 januari i år, i sin nationella rapport ”Tryggare kan alla vara”. I deras statistik kan vi läsa att 40 % av barngrupperna i Laxå kommun överskrider Skolverkets rekommenderade maxnivå. De skriver att barn i för stora barngrupper blir stressade och vi bör då rimligtvis kunna anta att de får sämre förutsättningar att ta till sig av det pedagogiska arbetet. Därtill känner 50 % av landets förskollärare att de inte hinner med stora delar av sitt uppdrag om barngruppen är för stor och 70 % anger att de dagligen eller flera gånger i veckan brister i sin tillsyn, för att barnen är för många. Detta leder i sin tur till att barnen riskera att skadas, kränka varandra eller bli kränkta, enligt rapporten.
Att stänga ned en fungerande verksamhet där personalen faktiskt räcker till, där barnen känner sig trygga och sedda, får utvecklas i sin egen takt och med hjälp av kamrater i olika åldrar, och istället placera dem i större barngrupper med en överhängande risk att inte bli sedda och hörda i den utsträckning de behöver, är under all kritik. Det kan knappast heller anses gå i enlighet med den lagstadgade Barnkonventionens tredje artikel som lyder: I alla åtgärder som rör barn ska man i första hand beakta vad som bedöms vara barnets bästa.
Det som ”erbjuds” oss är en överföring av våra barn till verksamheten på förskolan Jordgubben i Finnerödja. Från verksamheterna på vår systerort får vi vittnesmål om höga ljudnivåer, stora barngrupper, trånga lokaler och för få heltidsanställda per barn.
I stället för 5-6 minuter i bil eller till fots till förskola och pedagogisk verksamhet kommer vi tvingas köra 20-25 minuter, enkel väg. I vår familjs fall innebär det 7 timmar i bil/förskolevecka.
Församlade föräldrar ställde sig också frågande till att man vill stänga ned en hel verksamhet med så kort varsel. Detta utan att ha gjort någon, åtminstone allmänt känd, ansträngning för att öka på barnantalet eller uppmuntra inflytt av barnfamiljer till Tiveden. Förskolans barnantal har fluktuerat mellan 2 och 28 barn under de snart 19 år som gått sedan skolverksamheten avvecklades, och under 2025 vet vi att minst två barn kommer födas i Tived. Naturligtvis förstår vi att det finns skäl att se över en barnomsorg när barnantalet minskar. Men att istället för att starta upp en landsbygdsvurmande kampanj för att locka unga familjer till Tivedsområdet nu föreslå att man ska stänga ned det enda som gör att vi med barn faktiskt sett det som möjligt att bo här, det känns minst sagt förhastat. Att, som kommunen gör i sitt förslag till översiktsplan, måla upp storslagna visioner för Tivedens turismutveckling, men inte överhuvudtaget se till att vi som redan bor och är verksamma här kan ha en fortsatt fungerande vardag är alla annat än förtroendeingivande.
Rent generellt vill kommunen se att turismen utvecklas ytterligare, att fler ställplatser och stugor byggs, ja, till och med ett vildmarkshotell står på önskelistan. Man menar att det skulle leda till många nya arbetstillfällen. Men vem är det som ska flytta in och ta anställning? Inte verkar det vara vår generation man har i åtanke, i alla fall.
Nej, en nedläggning av Tiveds förskola vore nådastöten för den levande landsbygd som vi nu har. Om nu inte kommunens målsättning är ett semesterort fylld av fritidsboende under somrarna och en ödebygd om vintrarna.

Det här är en opinionsartikel som uttrycker skribentens egna åsikter.