Den bästa tiden att
börja förbereda för
kris var för flera år sedan
En insändarskribent anser att vi måste förbereda oss för kris, nu!
"Den bästa tiden att börja förbereda för kris var för flera år sedan, men den näst bästa tiden för att börja är Idag", skriver hon.
Vad behöver man göra nu då? Börja med att kolla igenom vad som redan finns i ditt hem. Vanligtvis har man redan preppat (alltså förberett) mer än man tror. Du kanske har ordnat med varma kläder för kalla dagar, värmeljus och tändstickor, proppar till proppskåpet, en powerbank eller flera till mobiltelefonen, toapapper (som var så poppis) som räcker månaden ut, fästingborttagare, plåster, olja för matlagning, filtar, linsvätska, hö till djuren, mediciner för minst en månad, filmer om internet inte fungerar, brandvarnare, fläkt för den där varma sommaren, med mera.?
Du ska kunna klara dig själv i minst en vecka utan hjälp från någon annan. Helst längre. Att kunna ta hand om sig själv och familjen under en kris är både solidariskt och en skyldighet. Känner du någon som har svårare att ordna med sitt, ge gärna bort en relevant present, eller flera. Prata krishantering med dina barn, föräldrar, släkten, kompisar, grannen, läraren. Vad är en kris för dig? Börja idag och skriv ner dina tankar för dig och din familj. Du behöver vara mentalt förberedd. En okunnig och oförberedd person blir en oroligare person, än en som har koll på läget och vet vad den ska göra.
Ett långt totalt strömavbrott. Vad händer då? Igen lampa lyser, ingen TV eller dator med internet fungerar då internet försvinner, samt att du inte kan betala dina räkningar eller betala med kort i affärerna. Fungerar blippen till källaren? Toaletten? Rent vattnet? Spisen? Kyl och frys? Elementen? Telefonsamtal? Bensinmacken? Tåget? Bussbijetten? Bergvärmen? Jobbet? Tvätt och disk? Husdjuren, inte att förglömma?
Sverige har bara 50% självförsörjning på livsmedel, vid perfekta förhållanden.
Landet klarar bara sitt eget behov av socker, morötter och spannmål, enligt Livsmedelsverket. För 40 år sedan var vi hundra procent självförsörjande på alla viktiga baslivsmedel.
Preppa det du äter och ät det du preppar. Köp mat och dryck som du vet att alla i familjen kommer äta under en kris. Köp med fördel en extra vara, eller tre, varje gång du handlar, som du sedan ställer undan. Då behöver du inte stresshandla när krisen är ett faktum, på samma gång som många andra. Kolla runt i affären vad som står i rumstemperatur. Köp det. Skär skivor av äpplen från din trädgård och torka. Jättegott. Har du en enkel grill med tillbehör som du kan laga mat över, ute? Bra!
Var ska jag ha min extra mat och dryck? En, eller flera bokhyllor i garaget, garderoben, källaren, logen eller förrådet, fungerar perfekt. Lådor med hjul under sängen?
Satsa på dryck i första hand. Räkna med 3 liter per person per dag, minst. Man klarar sig utan mat längre, än utan vatten. Rent vatten. Vattenfilter kan behövas. Ett bra märke är t.ex. Sawyer. Har du dunkar för att ordna vatten? Använd med fördel mindre dunkar som alla i familjen orkar bära. Dunkarna ska vara livsmedelsmärkta med ett vinglas och en gaffel. Kom ihåg att byta vattnet 1-2 ggr per år samt att vattnet ska stå mörkt och svalt. Rengör dunkarna vid byte.
Du kan även ha små PET-flaskor i frysen. Tänk på att inte fylla hela vägen upp, då kallt vatten sväller. De fungerar även som kylklampar vid ett strömavbrott. Använd kallvattwen ur kranen, då varmt vatten ur kranen ej klassas som dricksvatten. Märk dunkar och flaskor med dagens datum, så har du koll. Du kan fylla ditt badkar med vatten (torka runt proppen, sätt i proppen och täta med silvertejp, så det inte blir ”pyspunka”.) Det vattnet kan du använda till spolning, tvätt samt disk. Har du vattenfilter kan du dricka det. Vätskeersättning samt medel mot diarré från apoteket är heller inte fel, samt mediciner för minst 1 månad. Familjer med gård, bygg kanske ett utedass så blir det trevligare inomhusmiljö. Renovera era jordkällare.
Det finns många delar av prepping. Detta är en. Gå till affären och köp en stor flaska vatten. Idag. Kom ihåg att spara mynten. Heja dig! Du kan detta! Det du har ansvar för till vardags, har du fortfarande ansvar för i en kris.
Det här är en opinionsartikel som uttrycker skribentens egna åsikter.