"Självkritik är inte Brorssons starka sida"
Igår publicerade vi en debattartikel där Andreas Brorsson (S) kommunstyrelsens ordförande i Kumla går till hårt angrepp mot oppositionen, han anklagar bland annat oppositionen för slöhet. Oppositionspartierna valde att inte svara på Brorssons kritik. En obunden skribent, som valt att vara anonym, ger dock Brorsson svar på tal:
Självkritik är inte Brorssons starka sida. Han följer den snart 100-åriga traditionen av S-styre i Kumla att alltid veta bäst. Av det skälet har oppositionen under många år arbetat i politisk motvind. S-styret har genom åren mycket sällan lyssnat på oppositionen utan gått sina egna vägar, vilket flera gånger blivit dyra ”vägar” för oss skattebetalare. Hallsbergs-syndromet verkar de styrande lida av något som återkommer då och då. För ca 10 år sedan sade Kumla upp samarbetet med Alléskolan i Hallsberg för man skulle ha ett ”eget” gymnasium i Kumla. Enligt uppgift kostade utträdet ca 40 Mkr. Vad det nu nedlagda Kumla-gymnasiet kostade saknas uppgift om. I år sänkte man skatten för att ha lägre kommunalskatt än Hallsberg. Kostnad ca 3,5 Mkr.
För ca 15 år sedan var kommunstyrelsens ordförande på ett besök på ett vårdboende och när han gick därifrån hade han avskedat ett antal undersköterskor. Kostnad för kommunen ca 4,5 Mkr för olagliga uppsägningar.
Den ”skopa salt” som kastas på oppositionen drabbar även skribenten när man kan läsa ”slarvigt oppositionsarbete”. Av artikeln framgår inte att oppositionen utfört sitt arbete ”slarvigt” men möjligen kan man av beskrivningen säga ”oengagerat”. Nedvärderingen av oppositionsledarens arbete kan ifrågasättas eftersom läsaren inte sett något konkret exempel. Oppositionsledarens roll är att hålla övriga tre oppositionspartiers ledare informerade men har inget ansvar för hur denna information sedan sprids inom respektive partigrupp.
Det är lite märkligt att ett parti som verkar ha som motto ”Det är svårt att var ödmjuk när man vet att man är bäst” talar om demokrati eftersom man inte lyssnar varken på politiska motförslag eller för den delen medborgarförslag. Känslan är att S ”sköter” kommunen som det vore ett företag inom S-etablissemanget och då finns endast ringa möjligheter att föra en demokratisk debatt. Brorssons Politisk artikel är ett exempel på detta. Ett annat utmärkande drag hos S-styret är att man internrekryterar chefspersoner i stället för att utifrån anställa välutbildad personal som kan komma med nya idéer och infallsvinklar. Resultatet blir att man kan tycka att S väljer lojalitet i stället för kompetens.
Vill du också tycka till om något? Gör din röst hörd och skicka en insändare eller ett debattinlägg till vår opinionssida. Man kan som dagens skribent välja att vara anonym, även om vi på redaktionen måste veta vem det är som skriver. Du mailar din insändare på redaktion@sydnarkenytt.se. Inga åsikter är för oviktiga. Vi förbehåller oss dock rätten att redigera i texter och välja att inte publicera. Men ribban är låg.
Det här är en opinionsartikel som uttrycker skribentens egna åsikter.