Gå till innehåll
Lekeberg / Fotboll

Niklas Ringström framför ortens kyrka med sin favorittröja. Foto: Erik Widlund

Skyttekungen grät när Tångeds IF gick i graven

Publicerad: 24 June 2023 13:00

FOTBOLL: Niklas Ringström gjorde hundratals mål för Tångeds IF på vischan i Lekeberg. Hans klubbkänsla var så stark att han nobbade spel i Allsvenskan för att få fortsätta i moderklubben. När Tångeds IF upphörde 2007 på grund av att hemmaplan revs kom tårarna. - Det var fruktansvärt och många grät, säger Niklas Ringström.

Färden går mot Tångeråsa i södra delen av Lekeberg. Vi åker förbi flertalet kyrkor och hembygdsgårdar och mängder av vackert lysande rapsfält på ängar som omger småvägarna på vägen dit

Gjorde över 400 mål för herrlaget

Väl framme är Niklas Ringström redan på plats. Han står och blickar ut över det fält som mellan 1949 och 2007 tillhandahöll hemmaarenan för klassiska Tångeds IF. Numer är allt rivet. Det som en gång innehöll en plan, omklädningsrum, klubbstuga, kiosk, avbytarbänkar och räcke för publiken runt planen är borta. 

Tångeds hemmaplan när det begav sig. Här höll klubben till och spelade i över 50 år.

- Klubben hade ett avtal om arrendet med en bonde som ägde marken. Men när avtalet gick ut ville han inte förlänga. Det pratades i kommunen om att bygga en ny plan åt Tångeds IF, men det blev inte så, säger Niklas Ringström. 

Men vi backar bandet lite och tar det från början. Niklas Ringström är född 1972 och uppväxt i Tångeråsa. Här i krokarna bor han än idag och självklart började han att spela fotboll i ortens stolthet Tångeds IF. 

- Det är en idyll att bo här. Jag har alltid trivts och inte velat bo någon annanstans. Första matchen i A-laget var jag 15 år och gjorde två mål när vi vann med 2-1 mot Sannaheds IF. Det minns jag än, säger han. 

Det blev 20 år till i A-laget och Niklas var den drivande spelaren när Tångeds IF avancerade i seriesystemet från Division 6 till 4. Totalt gjorde han runt 800 seniormatcher för klubben och 450 mål. 

Var starka på "Snevallen

Första matchen i klubbens rödblåa färger var redan som sexåring. Den spelades på "Snevallen" som Niklas kallar planen. Den var inte helt rak och på sina platser lutade planen neråt. Samtidigt var mattan alltid otroligt välskött och förr om åren kom faktiskt Örebro SK ofta till Tånged för att träna.

- Vi var alltid första föreningen i länet som kom ut på gräs efter gruset. Så det var därför ÖSK ringde och ville hyra in sig. Det var ju inte så vanligt med konstgräs då, fastslår Niklas. 

Så här ser det ut idag, inget påminner om att Tångeds IF under lång tid huserat här.

Vad tyckte motståndare om att komma till Tånged?

- De var inte alltid så nöjda. Men samtidigt gillade många det. Man kan säga att det fanns en hatkärlek. Jag träffar än idag spelare som säger att de hatade att komma till Tånged, men att de ändå saknar det. 

Tånged var ruskigt starka på sin hemmaplan. Det var mer än ett storlag från länet som fick vända hem med svansen mellan benen efter att oväntat förlorat. Samtidigt ska sägas att det var inte bara hemma i Tånged man var bra. Laget vann exempelvis den lokala länscupen flera år och även AIF-cupen i Örebro, som är som ett DM för inomhusfotboll.

Nobbade ÖSK för Tånged

- Vi var ett riktigt sammansvetsat gäng under många år, stommen i Tånged var med från början. När vi spelade juniorfotboll vann vi serien före lag som BK Forward och Rynninge IK och det är klart att det var inget som förväntades av lilla Tånged.

Niklas Ringström minns gamla goda tider i Tånged.

Ett år kvalade Tångeds IF till Division 3. Fyra lag gjorde upp om en plats i trean. Tånged inledde med två segrar och hade till och med råd att förlora sista matchen mot ett lag från Eskilstuna, bara man inte förlorade med för mycket. När Tånged gick upp i ledning med 2-0 kändes det nästan klart. Men då hände nånting. 

- Det kändes som vi inte ville gå upp. Vi spelare var nöjda med att spela i Division 4 och styrelsen var nog inte jättesugna heller med de ökade kostnader det medförde. Så vi tappade matchen helt och det blev ingen uppgång till trean. 

Niklas Ringströms framfart i Tånged gick dock inte obemärkt förbi. Många lag i högre divisioner försökte värva honom, men han tackade alltid nej. Till och med när ÖSK i Allsvenskan ville ha honom.

- Det var i mitten av 90-talet och jag provtränade i ett par veckor. Därefter erbjöd de mig ett kontrakt. 

Varför valde du spel i Tånged framför Allsvenskan med ÖSK?

- Jag erbjöds en lön, 7 000 kr i månaden, som gjorde att jag var tvungen att jobba vid sidan av fotbollen och kände att jag inte skulle orka med att konkurrera med såna som bara tränade och därefter åkte hem och vilade. De flesta i ÖSK hade ju redan då fotbollen som heltidsjobb. Sen trivdes jag även så bra i Tånged och det tog emot att lämna det jag hade. 

Blev ett tårfyllt farväl

Noterbart är att detta var under en tid när ÖSK var riktigt bra och huserade på övre halvan i Allsvenskan. Men när det kom till kritan ville inte Niklas lämna Tånged. Är det något han ångrar idag?

- Nä, inte ångrar. Däremot har jag funderat på hur det gått om jag tackat ja. Men jag fick ju ett så rikt fotbollsliv i Tånged ändå, kanske inte på pengar, men på glädje och kamratskap. Jag kände mig alltid lika glad av att åka iväg och spela.

Tångeds pojklag 1981. Niklas längst ner till höger.

Så Niklas blev kvar år efter år i Tångeds IF och hade han fått som han önskat hade han spelat hela sin karriär i föreningen. Men inför 2007 kom dråpslaget som gjorde att föreningen tvingades lägga ner, på grund av avsaknad plan. 

- Det var fruktansvärt tungt, usch. Sista matchen kom det många tårar, inte bara från mig utan många av de äldre som varit med länge tidigare i klubben. 

Nu blev det istället så att Tångeds IF och Hidinge IF, i andra änden av kommunen, slog ihop sina lag och bildade Lekebergs IF för att därefter spela hemmamatcher i Hidinge. Luften gick dock ur många av lirarna från Tånged. 

Bara ett herrlag i Lekeberg idag

Niklas Ringström spelade ett par säsonger i Lekebergs IF innan han avslutade sin karriär i Mullhyttans IF. Att hitta sån klubbkänsla som små bonnalag som Tångeds IF hade är inte lätt idag. 

- Visst är det så att det är lättare att skapa en speciell klubbkänsla för lag på mindre orter. Jag kunde sitta kvar i en timme efter träning eller match hos Tånged och bara surra med folk, det händer inte idag. 

Tångeds herrlag anno 1982. Kolla in målisens keps!

Idag finns det bara en förening som har ett herrlag i hela Lekebergs kommun och det är Fjugesta IF i Division 7. Kumla och Hallsberg har sex föreningar vardera med herrlag i seriespel. Askersund tre och Laxå även de bara ett i Laxå IF. 

- Nä, ett lag det är inte mycket. Förr ordnade vi till och med Lekebergmästerskapen varje år mellan de föreningar som fanns. Det var minst fyra föreningar som ställde upp varje år. 

"Skulle behövas konstgräs"

Lekeberg är en befolkningsmässigt kraftigt växande kommun. Man kan tycka att det borde innebära att det finns minst lika många föreningar med herrlag som tidigare. Men det är tvärtom alltså. 

- Det finns inte en enda konstgräsplan i Lekeberg, det tror jag är en stor anledning. Idag är spelare så vana vid att ha tillgång till konstgräs för att kunna träna året om. Det skulle behövas en plan för konstgräs i Lekeberg för att hålla kvar ungdomarna i kommunen. 

Och Tångeds IF har gjort sitt för alltid, eller vad tror du?

- Tyvärr är det så. Det var nog kört redan den dagen vår plan försvann. Visst hade det varit roligt att se sonen växa upp och börja spela fotboll i Tångeds IF, avslutar Niklas Ringström. 

INFO: Artikel även publicerad i Sydnärkenytts sommarnummer av tidningen

Annons

lekeberg