På Berga gård var det hönssläpp under onsdagen till de lyckliga hönsens glädje. Foto: Josefine Milton
Släpp hönsen loss - det är vår
På Berga gård utanför Fjugesta var det hönssläpp under onsdagen. 12000 hönor stod förväntansfullt och väntade på att luckorna skulle öppnas.
En skara människor samlades vid lunchtid på Berga gårds parkering i väntan på årets hönssläpp. När klockan slagit 12 tryckte Claes Schneider på knappen som rullade upp luckorna mellan hönsens veranda och hage. Ut kikade några hönor, och efterhand vandrade försiktigt optimistiska höns ut.
På Berga gård finns 12000 höns fördelade på fyra grupper, och efter en vinter inomhus var det nu dags för årets första dag i hagen. Hönor och tuppar traskade efterhand ut från sin bostad till åskådarnas glädje.
– Ja, där kommer en brun! Ja och en tupp! utropar barn som står och väntar vid staketet.
Lite avvaktande vandrar fjäderfän ut under bar himmel. Några kollade läget länge innan de bestämde sig för att lämna det trygga boet, andra vände i dörren. Foto: Josefine Milton
KRAV-representanter på plats
Fjäderfä från Berga gård har hållbarhetsmärkningen KRAV, och på plats fanns Iris Lundquist och Klara Danielsson för att representera KRAV. En stor del av deras arbete innebär att åka ut och träffa lantbrukare och producenter.
– Vi jobbar för att certifiera ekologiskt livsmedel. Vi äger ett regelverk som är baserat på EU-förordningens regler för ekologisk produktion. Sen har KRAV ytterligare tuffare regler för djurvälfärd, biologisk mångfald, klimat och arbetsvillkor. Ekologiska producenter, som Berga, blir årligen kontrollerade av tredje part, så att de ekologiska reglerna uppfylls och sedan får man sätta KRAV-märket på sin slutprodukt, förklarar Klara.
Väljer ni själva kravmärkt när ni handlar?
– Ja självklart! Det blir ju också godare att äta mat som man vet har producerats på ett sätt som är snällt för djuren och naturen. Man uppskattar ju maten mer, och den blir godare och en helt annan upplevelse, säger Iris.
Iris Lundquist och Klara Danielsson från KRAV berättar att det känns fint att arbeta med något som de verkligen bryr sig om. Foto: Josefine Milton
Lisa Schneider driver tillsammans med sina föräldrar, Karolina och Claes, Berga gård. Foto: Josefine Milton
KRAV-märkta höns ska släppas ut varje vår så snart vädret tillåter, och de ska få vara utomhus 12 timmar om dagen. När skymningen kommer väljer de själva att ta sig in i hönshuset igen.
– Vi har hönssläpp varje dag hela sommaren klockan 8. Varje morgon går de ut efter att de har varit instängda under natten. När de är vana att gå ut då går det ganska snabbt, och då är det väldigt roligt att titta på, berättar Lisa Schneider.
Foto: Josefine Milton