Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
13 August 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Kastrullresan blir teater på Hallagården

Totalt står 21 personer på scen i Kastrullresan. två saknas dock på bilden. Foto: Henrik ÖstenssonTotalt står 21 personer på scen i Kastrullresan. två saknas dock på bilden. Foto: Henrik Östensson

11 augusti, är det, mer än en månad försenat, premiär för årets sommarteater på Hallagården. Det är Edith Understads ”Kastrullresan” som dramatiserats av Elisabeth Brånsgård. Hon står också för regin. Det är första gången historien om Kastrull-familjen Larssons sommarresa genom Sverige blir teater.

Kastrullresan blev författaren Edith Understads mest kända bok. Den utspelar sig i i slutet av 1940-talet, innan tillväxten i Sverige tog fart, innan rekordåren, när fortfarande extrem trångboddhet och verklig fattigdom var verklighet för många svenskar.

Familjen Larsson är på obestånd, de ärver av en slump bland annat ett par bryggerihästar med tillhörande ölvagnar. De ger sig ut på ett resa på den svenska landsbygden som kanske inte efter nutida förhållanden låter så märkvärdig, men som utvecklar sig till en varm och underbar historia som speglar ett samhälle i förändring. I centrum av historien finns en mycket speciell kastrull.

Jämnårig med Astrid

– Edith var jämnårig med Astrid Lindgren. Väldigt många har minnen av boken. Även yngre, eftersom det gjordes en populär TV-serie som sändes i slutet av 1990-talet, berättar Gunilla Pihlblad, en av eldsjälarna bakom sommarteatern.

– Det är föreningen Amatörteatersamverkan i Örebro län som ligger bakom sommarteatern. Förra året spelades ingen teater på Hallagården. Men 2018 spelade vi pjäsen ”Flickan i Fönstret” och året innan ”Katitzi”.

– Vi är en sammanslutning av amatörteatersällskap i hela länet. Vi har gjort uppsättningar här, på Vinön, vid Stjernsund slott och i Riseberega klosterruin, berättar Gunilla Pihlblad.

Inför en uppsättning frågar man runt efter skådesapelare i hela länet.

– I Kastrullresan kommer skådespelarna bland annat rån Lekeberg, Karlskoga, Örebro och Odensbacken. Totalt spelar 21 skådespelare i ”Kastrullresan.

Arbetet med Kastrullresan börjande redan på vårvintern.

Repetition med videosamtal

– Sedan kom Corona. Det har skapat vissa utmaningar. I början repeterade vi enligt ett schema via videosamtal och Facebook. Lite längre fram under våren kunde vi repetera utomhus, berättar Elisabeth Brånsgård.

– När vi övade de danser som ingår i föreställningen har vi haft speciella käppar emellan oss.

Efter hand blev det klart att premiären var tvungen att skjutas upp.

– Vi brukar ju spela här i juli. Men vi tog beslutet att skjuta upp föreställningen. Nu blir det senare delen av Augusti. Vi spelar från den 11 till den 30. Vi har 180 platser, men kommer bara ta in 50, så det blir gott om utrymme. Tyvärr innebär det att färre kan se ”Kastrullresan” och att det blir ett ekonomiskt avbräck för föreningen, säger Gunilla Pihlblad.

Elisabeth Brånsgård har förutom Manus även skrivit texterna till den helt nykomponerade musik som ingår i pjäsen

Teatern spelas på Hallagården i Lekhyttan. Att det är frågan om en djurpark blir klart under pressträffen. Ett par leksugna killingar bräker glatt och vill gärna vara med i handlingen. Köper man biljett till teatern ingår djurparken. Så det kan vara bra att vara på plats innan för att titta på getter, minihästar, kameler, emuer och alla andra djur i parken.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-07-02 8:15
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.