11 July 2020
Tipsa: 073-094 57 58

"Vi kommer överklaga"

En del av avfallet hos Laxå brus Miljäåtervinning ABEn del av avfallet hos Laxå brus Miljäåtervinning AB

Det var tre punkter som fick Sydnärkes miljönämnd att stoppa Laxå bruks miljöåtervinning AB, i Röfors, damm, buller och nedskräpning utanför området.
– Vi fick läsa om beslutet i tidningen. Dåligt, dialogen med oss var dålig, vi ska överklaga, säger Hareton Jakob, Laxå bruk.

Efter ett möte på tisdagskvällen beslöt miljönämnden att stoppa företagets verksamhet med omedelbar verkan.

– Vi har sett att man gjort åtgärder. men vi anser inte att de har räckt till. Det bullrade för mycket när vi mätte, dammade. Dessutom som sagt, en hel del plast i vattnet, säger Lars Virtanen på Sydnärkes miljöförvaltning.

Virtanen menar också att mängden anmälningar, klagomål har spelat in, liksom det faktum att mängden osorterat avfall ökat, gjorde att man satte ner foten.

“Orättfärdigt”

– Vi anser inte att man följt de krav vi ställt. Man följer intre miljöbalken. Folk kan påverkas negativt av bullret och dammet. Vi har kontrollerat. Verksamheten stoppades i dag, avslutar Virtanen.

Hareton Atob på Laxå Bruks Miljöåtervinning AB menar att stängningen är orättfärdig och att man kommer överklaga.

– Jag rådgör med mina jurister om hur det ska gå till. Vi har tagit till oss den kritik vi fått och börjat åtgärda problem. Men är inte färdiga. Bland annat har vi byggt staket runt hela området för att förhindra att avfall blåser runt. Vi har också beställt en vägg, eller ett plank som ytterligare ska förbättra situationen. Den ska minska både damm, buller och kringflygande plast.

Han menar även att dammproblematiken var på väg att lösa sig.

– Vi har redan en vattenkanon som ska begjuta avfallet med vatten, skapa en ånga, som ska binda damm. Den är inte klar att användas än dock.

– Vi skulle ändå haft semesterstängt under tre veckor i sommar nu. Vi överklagar, åtgärdar de punkter vi fått nedslag på och hoppas vara igång igen efter sommaren, vi kommer inte slå igen, eller flytta, säger Hareton.

Högljudda protester

Han menar att hanteringen från förvaltningens sida är dålig.

– Jag har exempelvis inte fått ta del av alla de anmälningar, klagomå, förvaltningen fått. Jag vill se dem för att kunna agera. Det blir svårt att bara få allt i andra hand. Folk vänder sig inte till oss utan anmäler istället.

Laxå Bruk miljöåtervinning har skapat stor ilska och väckt högljudda protester. En öppen konflikt mellan en del Röforsbor och kommunledningen. Företaget etablerade sig i fjol och har på kort tid fyllt det gamla industriområdet med avfallshögar, som enligt företaget ska sorteras och återvinnas

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-06-24 13:07
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.