11 July 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Sophantering i Röfors stoppas

Sydnärkes miljönämnd beslutade igår att stoppa verksamheten på Laxå Bruks miljöåtervinning AB i Röfors, med omedelbar verkan.

Verksamheten stoppas även om beslutet skulle överklagas. Det verkar framför allt vara den stora mängden klagomål på buller, nedskräpning och damm, med tiotals anmälningar och klagomål från några boende i Röfors, som fått nämnden att agera, även om det finns allvarliga anmärkningar mot verksamheten också.

Verksamheten, som startade förra året, har varit Sydnärkes miljöförvaltnings största ärende.

– Nya anmälningar och överklaganden har kommit i en takt som vi haft svårt att hantera, sa Lars Virtanen, chef för förvaltningen, i en tidigare intervju till Sydnärkenytt.

Plast i ån

Förvaltningen konstaterade också att man, vid ett oanmält inspektionsbesök den andra juni hittade massor med plast i den närliggande ån och att högarna av osorterat avfall växt successivt. Man konstaterade också att bullernivån var för hög vids besöket.

Företagets affärsidé är att sortera osorterat byggavfall för att sedan återvinna de olika fraktionerna. Mycket avfall har dock blivit kvar i Röfors, i högar utomhus.. Protesternas från ortsbor har varit omfattande. Politikerna i Laxå kommun har anklagats för lagbrott och korruption. De har dock svarat att ärendet är en myndighetsärende, något miljöförvaltningen måste få hantera i laglig ordning. Nu förvaltningen alltså satt ner foten.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-06-24 9:26
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.