Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
06 July 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Ny restaurang har öppnat vid Stationshuset

Quang Nghi Nguyen framför en fin nygjord målning i Stationshuset. Foto: Anders BjörkQuang Nghi Nguyen framför en fin nygjord målning i Stationshuset. Foto: Anders Björk

Under måndagen öppnade Restaurang Lotus i Stationshuset i Kumla. - Det som framförallt sticker ut med vietnamesisk mat är att den är hälsosam och nyttig, säger ägaren Quang Nghi Nguyen

Tidigare hyresgästen Lill-Annas Café flyttade från Stationshuset för ett par månader sedan. Lill-Annas bedriver verksamhet även i Örebro och bageri på Marsvägen i Kumla och tyckte det blev för mycket. 

Driver många restauranger i Skåne

Att nya hyresgästen till den K-Märkta stationsbyggnaden skulle bli Restaurang Lotus skrev vi om 13 april. De aviserade då att de planerade öppna 17 maj. Det blev några veckor senare än så, men under måndagen slog de upp portarna. 

- Jodå, det känns bra att nu öppnat i Kumla. Men lite nervöst är det också, vi vet inte hur populärt det kommer vara med asiatisk och vietnamesisk mat i Kumla, säger Quang Nghi Nguyen. 

Quang heter ägaren till Restaurang Lotus, han ska driva verksamheten tillsammans med sin fru och släktingar. Quang har lång erfarenhet av branschen och kommer senast från Norrköping. Men när han fick nys om lokalen i Kumla kunde han inte motstå en flytt. 

Quangs släkt är riktiga entreprenörer inom restaurangbranschen. De flesta i släkten håller till i Skåne där de driver runt 15 olika restauranger. Det är tydligt att laga mat är ett signum för släkten.

- Visst finns det de inom släkten som jobbar med annat också. Min lillebror är doktor och min syster jobbar inom ekonomi. Men en stor del av oss jobbar inom restaurangbranschen. Min pappa drev fyra restauranger innan han fick en stroke. 

“Nyttigt och hälsosamt”

I och med öppnandet av Restaurang Lotus har Qaung och några övriga från familjen flyttat till Kumla. “Ja, jag och min fru bor på Köpmangatan 3, och mina kusiner har med flyttat hit”

Quang kom till Sverige när han var 15 år.  Idag är han 35, så det var 20 år sedan alltså. På menyn hos Lotus kommer det att bli mycket asiatiskt, inte bara vietnamesiskt dock utan även en hel del thailändskt. Enligt Quang är Vietnamn världskänt för sin matkultur. 

- Det som sticker ut med vietnamesisk mat är att den är väldigt nyttig och hälsosam. Och det finns många rätter som är populära långt utanför landets gränser, exempelvis vietnamesiska vårrullar och olika soppor, avslutar Quang Nghi Nguuyen.

ÖVRIGT: Det som gjorde att öppnandet skedde några veckor senare än först sagt var att Quang ville ha klart med den stora väggmålningen över en vietnamesisk by som nu finns på plats. Den målades av en tjeckisk konstnär. 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-06-07 15:45
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.