05 December 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Ekeby förskola är fullsatt – av barn från Örebro

På Ekeby förskola är det fullt. 23 av barnen kommer fårn Örebro -och Hallsbergs kommuner. Foto: Henrik ÖstenssonPå Ekeby förskola är det fullt. 23 av barnen kommer fårn Örebro -och Hallsbergs kommuner. Foto: Henrik Östensson

På förskolan i Ekeby har Kumla kommun hyrt ut platser för barn från Örebro kommun och Hallsbergs kommun. Totalt finns 23 barn från dessa kommuner på förskolan. Det har gjort att förskolan är full och att föräldrar i Ekeby nu tvingas acceptera förskoleplats för sina barn i Hällabrottet, över en mil bort.

Förvaltningschefen för Livslångt lärande, Ann-Sofie Vennerstrand bekräftar att det finns 23 barn som grannkommunerna betalar plats för i Ekeby. 20 barn från Örebro kommun och tre barn från Hallsbergs kommun. Hon bekräftar också att förskolan är helt fullsatt och att föräldrar i Ekeby som ansöker om plats för sina barn nu hänvisas till Hällabrottet.

– Det är inget konstigt, det förekommer ju att förskolor blir fulla och att man hänvisas till en annan, säger hon.

Förskolan har 88 platser.

– Ekeby ligger ju lite som en halvö ut mellan de två kommuner som hyr plats. Så det har passat bra. Det rör sig ju om barn som bor nära kommungränsen.

Hänvisas till Hällabrottet

En förälder i Ekeby som Sydnärkenytt varit i kontakt med berättar så här:

– Vårt äldsta barn går redan på förskola i Ekeby. Nu var det dags för vår tvååring att börja. Vi fick då beskedet att förskolan i Ekeby är full, berättar föräldern, som vill vara anonym.

Föräldrarna blev istället hänvisade en plats i Hällabrottet för tvååringen.

– Eftersom vi jobbar i Örebro, och förskolan i Ekeby inte är öppen när vi måste åka, innebär det att vårt äldsta barn behöver följa med till Hällabrottet, vänta när vi lämnar vår två-åring, för att sedan bli skjutsad tillbaka till Ekeby. minst 45 minuter i bil på morgonen. För oss är det oacceptabelt, det fungerar inte praktiskt, varken för oss eller våra barn, fortsätter föräldern.

– Vi frågade om vi kunde få stå kvar i kön i Ekeby, utan acceptera platsen i Hällabrottet. Men där blev det ett stenhårt nej. Accepterar vi inte Hällabrottet ryker vår köplats.

Föräldern mailade förskoleschefen Cathrine Hansson-Sonnerstedt Inte heller hon hade något positivt besked.

– Hon svarade ”Jag råder er att acceptera platsen i Hällabrottet”.

Vi frågade Ann-Sofie Vennerstrand om det inte finns någon möjlighet för föräldrarna i Ekeby att få stå kvar i kön för förskoleplats i Ekeby, utan att acceptera en plats i Hällabrottet, över en mil bort?

– Nej, så kan vi inte göra. Då skulle ju alla föräldrar i kommunen kunna kräva samma sak.

Men är inte situationen i Ekeby ändå lite speciell? Kommunen har ju trots allt hyrt ut 23 platser till andra kommuner, kunde inte ett undantag från köreglerna vara på plats?

– Vi ser det inte så. vi erbjuder ju förskoleplats. Det är inte självklart att få förskoleplats på den ort man bor. Vi har inte diskuterat något undantag för Ekeby-föräldrar.

Vennerstrand säger också att det inte är aktuellt att säga upp barnen som kommer från Örebro och Hallsberg.

Vennerstrand vidhåller också att det inte fanns någon kö när man fyllde upp förskolan med barn från Örebro och Hallsberg. Men föräldrar får bara ansöka om plats fyra månader innan de behöver förskoleplatsen.

Den anonyme föräldern säger så här:

– I och med det systemet kan man ju inte ställa sig kö i förebyggande syfte, det blir ju ett moment 22. Det finns ingen kö, alltså fyller kommunen förskolan med barn från andra kommuner, men man får inte ställa sig i kö, förrän tidigast fyra månader innan man behöver platsen. Jag menar att kommunen rimligen borde kartlägga vilka barn som är på gång in i systemet, i den egna kommunen. Det skulle räcka med en en mycket enkel fråga till alla föräldrar som redan har barn på förskolan. Jag förstår att kommunen inte kan ha koll på hur många barn som flyttar in. Men småsyskon till de som redan finns på dagis vore väl inte helt orimligt om man kontrollerade.

“Vem arbetar kommunen för?”

– Min fundering är ju vem kommunen arbetar för? I min värld ska en kommun ägna sig åt att i första hand tillgodose de egna kommuninvånarnas behov. Här har man åsidosatt oss som bor i Ekeby, gissningsvis för att dra in pengar till kommunen. Som vi förstått det finns två köer. En för oss som bor här, en för de som bor utanför kommungränsen. Den kön är kortare, berättar föräldern.

Vi har mailat kommunstyrelsens ordförande Katarina Hansson (S) och Oskar Svärd (M) ordförande för nämnden för livslångt lärande för att få kommentarer. De vill inte kommentera, uttala sig i frågan, utan bollar just till Ann-Sofie Vennerstrand, förvaltningschef.

Oskar Svärd menar dock att det förekommer på flera förskolor att man tar in barn från andra kommuner. Men enligt vad Sydnärkenytt erfar är det inte ens i närheten av det antal som finns i Ekeby någon annanstans.

Vi har i skrivande stund inte fått svar på om det förekommit några politiska beslut om att erbjuda de andra kommunerna förskoleplatser.

Oppositionspolitikern Jan Engman (C), själv boende i Ekeby säger så här:

– Det här är givetvis helt oacceptabelt. Vi som kommun ska ju i första hand se till våra kommuninvånares bästa. Att prioritera barn från andra kommuner är inte rätt. Jag var överhuvudtaget inte informerad. Hade aldrig hört talas om att det förhåller sig på det sättet.

Artikeln har uppdaterats. 18.21 den 19 november 2020

​Fotnot.

I artikeln förekom tidigare ett citat som vi skrev var av Katarina Hansson, det var en missuppfattning. Vi ber om ursäkt för det.

I ett mail skriver Ann-Sofie Vennerstrand att hon intre sagt att skolan hyr ut platser. Men där blir det en frågan mer om ordval. Enligt offentliga handlingar utgår så kallad Interkommunal ersättning från de andra kommunerna. Kommunerna betalar alltså för platserna, men det kallas inte hyra.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-11-19 15:50
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.