Gå till innehåll
Lekeberg / Kultur

På söndag, den 19 november, visar Johannes Gustafsson upp ett tjugotal av sina tavlor på Kräcklingegården.

Från New York till Kräcklingegården

Publicerad: 15 November 2023 16:19

På söndag arrangerar Kräcklingebygdens vänner Öppen dörr på Kräcklingegården. Inbjuden är hemvändande konstnären Johannes Gustafsson. Johannes har på kort tid gjort sig ett namn världen över, då han ställt ut i stora städer som Los Angeles, Sydney, Dallas, New York och Stockholm.

Kräcklingebygdens vänner har som ett av sina mål att verka för bygdens kulturella utveckling och det är något som de tar fasta på detta veckoslut.

Johannes Gustafsson kommer på söndag att berätta om sitt konstnärsskap och sina verk. Det förväntas bli en intressant resa jorden runt. Hans tavlor är eftertraktade och på de utställningar han deltagit så har alla tavlor blivit sålda.

"Egentid" av Johannes Gustafsson

Känslosamt besök i hemtrakten

Johannes är uppväxt i Nalavi men bor numera i Schweiz och arbetar där med sin passion, som är konst. Igår befann han sig i New York på en utställning och på fredag anländer han i Sverige för att ställa upp sina tavlor på Kräcklingegården.

– Jag blev otroligt glad när jag blev tillfrågad. Det kommer att bli otroligt känslosamt när jag ska hämta nyckeln till Kräcklingegården på söndag morgon, då jag kommer att åka förbi vårt gamla hus. Jag är ofantligt nervös men det kommer nog gå bra, säger Johannes.

Det är en stor skillnad mellan att prata inför okända människor i New York mot att besöka sina hemtrakter berättar Johannes. Det blir även mer personligt att prata om sin konst på svenska vilket han inte gjort tidigare.

"Destiny" av Johannes Gustafsson

Vågar vara annorlunda

Johannes har alltid skapat, designat, målat och byggt. Efter universitetsutbildning spenderade han tio år på en ortopedisk klinik där han byggde ortoser, ett hjälpmedel som används som ett stöd för en kroppsdel, i det här fallet för barn som fötts med klubbfot. Johannes upplevde det som ett väldigt kreativt arbete eftersom alla ben och fötter är skapade olika. Han har även föreläst och hållit i workshops inom detta ämne i Kina.

Han har dock alltid känt som han inte passar in och letat efter något annat, och han har varit mobbad för att han inte riktigt passat in.

En dag, under en simtur i Laguna Beach i Kalifornien, tappade han sin hatt. Tillbaka på stranden följde en liten björnfigur i plast med vågorna och hamnade precis framför Johannes. Han plockade upp figuren och slogs av tanken ”våga vara annorlunda”, runt femtio idéer poppade upp och Johannes visste från den stunden exakt hur han ville att hans konst skulle se ut. 

För att skapa ett yrke av sin passion gick han tillbaka till skolan, Köpenhamns School of Interior Design. Vid den tidpunkten bodde Johannes i Hong Kong och deltog i utställningar där under tiden han studerade. Han kände att han hade hittat rätt och har sedan dess fortsatt på samma spår.

Hur skulle du beskriva din konst?

– Det är relaterbar konst. Det är stora känslor och händelser som vi alla kan relatera till. Som berättas av miniatyrfigurer på ett realistiskt sätt utan färger. 

Drömmer om soloutställning

Johannes berättar att han är väldigt ny på marknaden men har ändå hunnit mycket på kort tid. Det han hoppas på är att snart ha en soloutställning, där han kan skapa fritt i en hel lokal. Möjligen är en sådan utställning på gång i Schweiz i februari, förhoppningen är att det även ska finnas möjlighet till det i Sverige.

Johannes motto är Våga vara annorlunda – var dig själv. Jag vågar vara annorlunda.

"Dreams" av Johannes Gustafsson

Kräcklingegården är öppen på söndag klockan 14-16.

Fri entré för medlemmar, övriga 50 kronor. Kaffeservering.

Kommentarer

1 december 2023 tas möjligheten att kommentera artiklar tillfälligt bort. Kommentarerna beräknas vara tillbaka i ny tappning i början av 2024.

Annons

Nyheter / Lekeberg