Gå till innehåll
Kumla / Politik

Annica Sjöqvist trivs både i politiken och på discodansgolvet. Foto Erik Widlund.

Annica Sjöqvist (S) regerar – på dansgolvet

Publicerad: 27 August 2022 10:45

Annica Sjöqvist (S) har på kort tid gått från att engagera sig fackligt till att bli ett toppnamn inom politiken i Kumla. Och nyligen har hon även börjat dansa disco igen. – Takterna på dansgolvet från förr sitter i, säger hon.

– Jodå, jag har bott hela mitt liv i Kumla, säger Annica Sjöqvist sittande vid scenen i Kumlasjön en solig augustidag. 

Hela livet betyder i hennes fall 48 år. De skolor hon gick i var Haga- och Vialundskolan i Kumla och därefter Alléskolan i Hallsberg där hon läste omvårdnadslinjen i tre år. Efter plugget började hon jobba omgående. 

– Jag fick jobb på ett gruppboende i Åbytorp som då var nybyggt.

"Ville kunna påverka mer"

Sedan dess har Annica jobbat inom flera olika vårdyrken, och alltid i Kumla. Förutom LSS även äldrevården och psykiatrin. Relativt omgående i sin arbetskarriär blev hon fackligt involverad och hon har verkat som arbetsplatsombud på de flesta ställen hon jobbat på. 

– Min pappa Hans har alltid varit fackligt engagerad, så det kommer väl därifrån att det är bra att engagera sig helt enkelt. 

Annica verkade inom Kommunal och jobbade på inom vården. Men till slut kände hon att hon inte kunde påverka i frågor tillräckligt. Hon ville mer. 

– Det gick att påverka inom en viss gräns, men skulle jag påverka ännu mer måste jag börja engagera mig politiskt. 

Och så blev det också. Det var ungefär åtta år sedan hon tog klivet in i politiken. Det började med att Kumlas dåvarande kommunstyrelseordförande Katarina Hansson (S) fastslog att hon ville ha Annica som politisk sekreterare. 

– Jag tackade ja till det och det var ingången till min politiska start kan man säga. 

Stöttade ifrågasatt omorganisation

Efter valet 2018 blev Annica vald till socialnämndens ordförande och när Katarina Hansson plötsligt slutade som kommunstyrelsens ordförande och ersattes av partikollegan Andreas Brorsson 2021 blev Annica vice ordförande. 

En laddad fråga minst sagt under den senaste mandatperioden med Annica vid rodret som socialnämndens ordförande har varit den stora omorganisation som Kumla kommun genomförde inom hemtjänsten. Det som stack ut var att man valde att påbörja omorganisationen när pandemin var som värst. Många förbannade och uppgivna arbetare inom vården i Kumla hörde av sig till Sydnärkenytt att de tyckte det var extremt dålig tajming och innebar fara för deras hälsa.

–  Det är tjänstepersonerna som gör utredningar och tar fram förslag. Därefter tar politikerna beslut. Självklart säger vi nej ibland. Men det är ändå ansvariga tjänstepersoner som har mest spetskompetens och utbildning inom organisationen. 

Men när så många arbetare larmar och säger ifrån, borde ni inte lyssnat till dem då?

– Organisationen inom hemtjänsten var inte bra och vi ville att den skulle bli bättre. Så vi tyckte nog ändå att det var bäst att genomföra det på en gång istället för att personal skulle gå runt och tänka på att det skulle ske framöver.

Så du tyckte inte det var värt att skjuta på omorganisationen till efter pandemin?

–  Nej, inte just då. Men vi hade självklart flera möten om det och diskuterade för- och nackdelar. Det är väldigt många som tycker att organisationen inom hemtjänsten blivit mycket bättre nu i efterhand. Ibland måste man ta för stunden obekväma beslut om man vet att det blir bättre i långa loppet.

"Ska inte slå oss till ro"

Har du fått en annan relation till alla du jobbade med inom vården sedan du blev politiker?

– Snarare att den blivit bättre i så fall. Det är många som hör av sig när de tycker att man gjort ett bra jobb, oavsett om det gäller att lönen höjts, att gratis arbetsskor införts, eller något annat. Men visst har jag ett helt annat ansvar nu än innan.

Ekonomiskt sett har det gått väldigt bra för Kumla kommun de senaste åren. Under 2021 gjorde man ett plus i kommunkassan med 125 miljoner kr. Bakom detta döljer sig främst ökade skatteintäkter, statsbidrag från pandemin och markförsäljningar som genomförts. 

– Det går bra för Kumla just nu. Jag tycker att det händer mycket och att staden utvecklas med en stark framtidstro. Samtidigt ska vi inte slå oss till ro. Det finns mycket att jobba med och förbättra, trygghetsfrågor är ett sådant exempel. 

Partiet vill ha kvar de ordningsvakter som börjat patrullera Kumlas gator, man vill ha upp fler kameror, se fler poliser i Kumla och kommer inom kort att anställa ytterligare en fältassistent så att de blir tre stycken på heltid. 

Känd profil i Kumlapolitiken. Foto: Erik Widlund

Samarbete med (M) "funkat bra"

Skolan då?

Det behövs en ny sådan (f-9) i Kumla anser många. Liberalerna Kumla påtalade exempelvis nyligen att det blir deras första prio att bygga en helt ny skola om de hamnar vid makten. "Det har gått alldeles för långsamt", sade partiföreträdare Liljenhed (L)

– Vi håller på och utreder. Behöver vi inte bygga en ny skola kanske vi undviker det, för det är väldigt dyrt bygga en helt ny. Det kanske räcker med att bygga ut någon av de befintliga skolor vi har. Men vi får se. 

Sedan Annica kom med i politiken har Socialdemokraterna under två mandatperioder samarbetat med Moderaterna om makten. Ett något udda samarbete tycker många, men helt ovanligt inom just kommunpolitiken är det ändå inte. 

– Jag tycker att det funkat bra. Vi har en nära och tät dialog hela tiden med varann, så det blir aldrig några missförstånd. Sen handlar det om att jämka naturligtvis, det är ett givande och tagande. 

Det var dock precis på gränsen efter senaste valet att Socialdemokraterna och Moderaterna tillsammans fick majoritet. Endast en röst skiljde för det. Så det känns väldigt öppet inför årets val i Kumla. 

Hittat tillbaka till dansen

Vill du bli kommunstyrelsens ordförande i Kumla framöver?

- Jag är ganska nöjd som det är nu. Det har gått fort för mig och det känns lagom där jag är. Att bli kommunstyrelseordförande är inget jag strävar efter just nu alla fall. 

Vid sidan av politiken sysslar Annica Sjöqvist med dans. Det är ett intresse från ungdomen som hon återupptagit sedan ett år. Annica är med i en förening där det dansas disco i grupp. 

- Vi är runt 20 stycken i gruppen som dansar och det är träning två dagar i veckan. Jag är med så ofta jag kan och det är så kul! Jag har väl egentligen alltid velat börja dansa igen och de gamla takterna satt i bättre än jag trodde.

I våras vann Annicas grupp ett guld på SM för hennes åldersgrupp. Förvisso deltog bara två andra lag, men ändå. Ett guld är alltid ett guld. Och om det blir ett fantastiskt valresultat, lovar Annica att bjuda på en liten dans framför kamerorna då?

- Ha ha, jag får tänka på det. Vi kanske kan ta en dans du och jag, avslutar Annica Sjöqvist. 

Ibland blir det inte som vi tänkt oss. Den här artikeln skulle egentligen gå i vår valtidning som just nu distribueras. Men ett tryckfel gjorde att en sida istället blev dubblerad och denna artikel föll bort. Men nu går den att läsa här.

Annons

kumla