Gå till innehåll
Kumla

Kumlabo med falskt pass
döms till 8 000 kronor i böter

Publicerad: 14 May 2024 10:56

Den 14 mars 2022 lämnade en kumlabo in sitt utländska pass till Migrationsverket och ansökte om svenskt medborgarskap. Han kom till Sverige 2015, och vid ett tillfälle tidigare hade han använt samma pass för att söka uppehållstillstånd. Det gick bra den gången.

Men nu gick det sämre. Migrationsverket upptäckte att passet var falskt, och polisanmälde saken.
Mannen från Kumla åtalades för brottet brukande av falsk urkund.
Inför tingsrätten berättade kumlabon att han tagit kontakt med en polisman i sitt hemland för att få ett pass. Det var en krigsliknande situation i hans hemland under den perioden: 2012–2013. Myndigheterna vid den här tidpunkten fungerade inte bra – det var anledningen till att han kontaktade polismannen och gav honom 300 dollar för att få passet. Efter en vecka fick han passet.

Borde förstått att passet var falskt


Tingsrätten menar att mannen från Kumla måste ha förstått att genom det sätt han skaffade passet kan det ha funnits en möjlighet att det var en falsk handling. Han borde ha förvissat sig eller undersökt närmare att passet verkligen var äkta. I vart fall har han varit likgiltig inför situationen, menar domstolen.
Därför döms han för brukande av falsk urkund. Normalt sett borde det rendera i en månads fängelse, men mannen är tidigare ostraffad och därför väljer tingsrätten att döms honom till 40 dagsböter à 200 kronor (8 000 kronor). Han ska också betala 800 kronor till Brottsofferfonden.    

Annons

kumla