Gå till innehåll
Kumla / Speedway
En motorcyklist i racerutrustning och hjälm gör tummen upp när han sitter på en grön cykel med olika sponsorlogotyper.

Tummen upp ger Indianernas Patryk Dudek. Inte så konstigt då laget vann matchen och Patryk inte tappade en poäng. Foto: Erik Widlund

Nyförvärvet tog fullt när Indianerna vann klart

Publicerad: 14 May 2024 21:46

Indianerna besegrade Dackarna med 50-40 i sin hemmapremiär under tisdagen. Nyförvärvet Patryk Dudek var matchens gigant och tog 15 poäng av 15 möjliga inför 2597 åskådare i Sannahed.

De svenska mästarna Dackarna tvingades köra utan sin bäste förare Daniel Beweley som lämnade sent skadeåterbud. Man fick istället köra Riders/replacement för sin brittiske GP-förare, vilket försvagade laget. 

Reste sig efter otäck krasch

Dackarna hade ändå ett hyfsat gäng och man ledde med två poäng efter fem heat. 

Men Indianerna la då i en högre växel och i både heat 6 och 8 tog laget en femetta genom paret Patryk Dudek/Bartlomiej Kowalski. De slog först Timo Lahti/Andzejs Lebedevs och sen Andzejs Lebedevs/Filip Hjelmland. 

Tre motorcykelförare i aktion på en grusbana, lutade sig in i en kurva och sparkade upp damm med åskådare i bakgrunden.

Indianerna Buczkowski (blå huva) och Wozniak (röd huva) kämpar mot Dackarnas pigge nykomling Ryan Douglas (gul huva) i heat 1

Indianerna ledde med 27-21 efter heat 8. Att säga att resten av matchen var en transportsträcka är fel, men det var aldrig nära att Dackarna kom igen efter Indianernas ryck. 

I heat 11 inträffade en otäck krasch när Indianernas Kowalski och Dackarnas Ryan Douglas krokade ihop i full fart på raksträckan. Det kunde slutat med en allvarlig skada, men båda reste sig och kunde fortsätta köra. 

Kowalski blev utesluten i heatet efter en lång videogranskning av domaren. 

Flera förare tagit kliv framåt

Nyförvärvet Patryk Dudek var matchens gigant, men det fanns flera ljuspunkter hos Indianerna. Känslan efter två körda matcher är att flera av förarna som fanns med ifjol tagit ett steg framåt. 

En av dem är lagkapten Szymon Wozniak vars debutsäsong ifjol var knappt godkänd. I år har han börjat mycket bättre och denna match plockade han 11 poäng. 

En stor folkmassa sitter på gräsbevuxna sluttningar bredvid en racerbana, under en blå himmel med lätta moln. Träd syns i bakgrunden, och några personer har satt upp hopfällbara stolar och filtar.

2 597 åskådare får sägas vara klart godkänt. Samtidigt i Örebro pågick derby mellan ÖSK-Degerfors i fotboll med över 10 000 på läktarna. Där försvann en del som annars kommit

En annan förare som höjt sig är 22-årige Bartlomiej Kowalski. Han har blivit stabilare och säkrare och är inte lika yvig som ifjol. 

Mycket tyder även på att hemmasonen Jonatan Grahn tagit ett klart steg framåt sen ifjol. Denna match tog han sex poäng på tre heat och vann till exempel reservheatet framför duktige Filip Hjelmland. 

Stark hade det tufft

Reservkollegan Johannes Stark gjorde dock en blek insats och tog ingen poäng. Själva körningen såg okej ut, men starterna var riktigt dåliga för Stark som behöver prestera bättre framöver. Annars finns det andra unga svenskar som knackar på dörren. 

Indianernas andra nyförvärv, förutom Dudek, som gjorde hemmapremiär var Gleb Ghugunov. Han fick ihop sju poäng på fem heat och såg inte lika vass ut som premiären i Eskilstuna förra veckan. En godkänd insats ändå.

En person i tävlingsdräkt och keps håller i en Monster Energy-flaska medan han gestikulerar med ett handtecken. Träd och en racerbana syns i bakgrunden.

Patryk Dudek kunde inte önskat sig en bättre hemmapremiär i sin nya klubb.

Matchens klart bäste förare var som sagt Patryk Dudek. Den 31-årige polacken är mycket rutinerad och har tillhört världseliten i flera år. Han har varit en klippa för Indianerna i säsongsstarten. 

-Allt funkade för mig ikväll. Både starter och åkningen och inställningar på cykeln. Det var skönt att inleda med en hemmaseger för Indianerna, sade Dudek efteråt.

“Vi har en polsk maffia”

Indianerna har i de inledande två matcherna bara haft polska förare på position 1-5. Allt tyder på att det är den ordinarie femman som kommer köra under säsongen. 

-Jo, vi har en liten polsk maffia i laget. Men vi försöker att ha bra kontakt med alla förare i laget och såklart även lagledningen. 

I kvällens sista heat kom Dudek efter i starten. Han var ett tag nere på tredje plats. Men han kämpade sig förbi och körde förbi Dackarnas Rasmus Jensen ut på sista varvet och fullbordade, när han skar mållinjen, sin fullpoängskväll. 

-Jag testade att ta mig förbi på utsidan i ett par varv, men det funkade inte. Så jag gjorde en satsning på insidan istället och det gick bättre, avslutade Patryk Dudek. 

POÄNG: Patryk Dudek 15 (fem heat), Szymon Wozniak 11+1 (fem heat), Gleb Chugunov 7 (fem heat), Krysztof Buczkowski 6+1 (fem heat), Jonatan Grahn 6 (tre heat), Bartlomiej Kowalski 5+2 (fyra heat), Johannes Stark 0 (tre heat)

Annons

kumla