Gå till innehåll
Sydnärke / Politik
En person lägger en röst i en röstlåda i trä på ett bord i ett svagt upplyst rum.

En valurna. Snart är det EU-val. Vem som helst kan kandidera för partier med öppen lista. Det gäller bland annat nystartade Folklistan. Foto: Lars-Göran Månzon

Flera från Sydnärke kandiderar för Folklistan

Publicerad: 13 May 2024 17:58

Inför EU-valet, precis som alla andra val, anmäler partierna sina listor med kandidater till valmyndigheten. De etablerade partierna, som redan sitter i EU-parlamentet väljer att låsa sina listor, medan mindre etablerade ofta har så kallade öppna listor. Det gäller exempelvis den nystartade Folklistan.  Det innebär att vem som helst kan kandidera för partiet, utan att ens fråga partiet.

De som vill låsa sina vallistor var tvungna att göra det senast sista februari. När de väl gjort det kan man alltså inte ändra något.

Men de flesta partier till EU-valet sett till antal är små, oetablerade partier, exempelvis Bjornpartiet, Chillpartiet, Det minst dåliga partiet, Europeiska Arbetarpartiet, EAP, Knapptryckarpartiet, med flera. De registrerar ofta ingen lista utan har bara valsedlar med partinamn, eller uppmanar väljare att använda en blank valsedel där man skriver namn på kandidat och parti. Och så kan man registrera en öppen lista, en då kan alltså precis vem som helst kandidera för partiet.

Flera från Sydnärke kandiderar för Folklistan

Nystartade Folklistan har registrerat två listor. Den ena innehåller fem namn, den andra sex.  Men båda listorna är öppna. Då kan vem som helst skriva upp sig för att kandidera för partiet. Man anmäler sig då till valmyndigheten, man kan sedan samtycka till kandidaturen digitalt, med e-legitimation eller genom en blankett. Det märkliga är alltså att man kan göra det utan att prata med partiet, eller fråga.

Därför finns en lista på en lång rad kandidater som alltså sagt sig vara beredda att kandidera för Folklistan, bland dem flera från Sydnärke.

Dessa personer från Sydnärke kandiderar för Folklistan. De har  alltså anmält sig själva. Det är inte partiet som på något sätt engagerat dem.

Bo Andersson: Askersund

Thomas Gustafsson: Kumla

Oskarsson, Stefan: Kumla

Göran Tysklind: Kumla

Fredrik Medin: Lekeberg

Hagstedt, Anders: Laxå

Albertsson Kjell: Hallsberg

Fredrik Medin var tidigare engagerad i SD i Lekebergs kommun, men hoppade för en tid sedan av partiet och numera politisk vilde. Tillsammans med tre två andra SD-ledamöter har han bildat Lekebergspartiet.

De kandidater som samtyckt till att representera Folklistan finns på Valmyndighetens hemsida, enligt vad Sydnärkenytt erfar kommer de aldrig hamna på valsedeln. Vill man rösta på någon av dessa kandidater kan man skriva dem på en av Folklistans valsedlar.  Vill man kandidera för något parti med öppna listor  måste man anmäla det senast den 7 juni, hög tid, EU-valet börjar redan den 6 juni, men själva valdagen är den 9 juni. Man kan förtidsrösta redan från den 22 maj.

Man kan teoretiskt bli inkryssad

Men har man då en chans att väljas till EU-parlamentet om man kandiderar på en öppen lista?

Helena Harling valhandläggare på valmyndigheten säger så här:

EU-valet är ju som andra val ett personval Så teoretiskt kan man bli inkryssad.

Men är det sannolikt?

– Sverige är ju en enda valkrets i EU-valet, det krävs många röster, men samtidigt brukar valdeltagandet i EU-valet vara lägre. Det kan göra det enklare att bli inkryssad.

Men det innebär alltså att ett parti kan få en kandidat det inte pratat med eller vet var vederbörande står politiskt?

– Så är det med en öppen lista.

Precis som för riksdagsvalet gäller ju fyra procent för att ett parti ska få in någon i parlamentet. Sverige har 21 mandat. Så 21 platser i parlamentet är vad som står på spel.

– Exakt hur många röster som krävs för att nå över 4 procent beror ju på valdeltagandet, och hur rösterna fördelar sig mellan partierna, avslutar Helena Harling.

Så här långt har inte någon på en öppen lista lyckats kryssa sig fram till EU-parlamentet. I kommunalval förekommer det dock.

Annons

Nyheter