Gå till innehåll
Kumla / Näringsliv
En glastäckt byggnad med bord och stolar.

Efter att jobbat i flera veckor med uppbyggnaden så är nu uteserveringen i stort sett klar. Foto: Anders Björk

Maestro vill ha uteservering året om i Kumla

Publicerad: 13 May 2024 12:21

Restaurang Maestro har monterat upp en stor uteservering vid torget i Kumla. Tillståndet gäller till sista september, men Maestro hoppas få ha sin uteservering stående året om.

Efter en tids byggande står nu Restaurang Maestros uteservering klar. Maestro har haft uteservering tidigare med, men inget som liknar detta. Dels är det många fler platser och dessutom finns både tak, fönster, el och infravärme bland annat. 

“Jobbigt att ta ner”

-Nu när det snart och sommar och sol så vet vi att många vill sitta på vår uteservering. Och med denna uteservering har vi minst 30 platser fler än tidigare, säger ägare Emin Kurt.

En man med grått hår, ler, sträcker ut handen över en bardisk på en uteservering med tomma stolar och bord i bakgrunden.

Emin Kurt driver Restaurang Maestro och är stolt över sin nya uteservering vid torget.

Man har i nuläget tillstånd att ha uteserveringen öppen till sista september. 

-Men vi vill väldigt gärna ha den kvar även därefter så att den står året om. Det tog nästan fyra veckor att bygga, det skulle vara väldigt jobbigt att ta ner allt och sätta upp igen, säger Emin Kurt. 

“Vi ska kolla på det”

Ytan som Maestro tar upp vid torget med sin uteservering är runt 100 kvadrat. Är det möjligt att de får ha den kvar året om, eller vad säger Kumla kommun om saken?

-Den ansökan vi fått in nu gäller att de har tillstånd till sista september. Sen har vi inte fått någon mer ansökan, så det är svårt att säga något om det inte finns ett ärende, säger Jörgen Svensson, gatuchef hos Kumla kommun.

Utomhusmatplats på en terrass med flera våningar med gäster som sitter vid bord och deltar i samtal och middagar, i en stadsmiljö med byggnader i bakgrunden.

Uteserveringens tak går att dra åt sidan vid fint väder och att stänga vid sämre väder.

Jörgen Svensson nämner att kommunen inte haft någon liknande fråga uppe tidigare, med en aktör som vill ha uteservering öppet året runt.

Så det finns inga tidigare fall att jämföra med. Kommunen måste ta regelverk och det praktiska i beaktande när de gör sin bedömning. 

-Kommunen hyr ju ut marken kan man säga och vi måste kunna sköta om marken året om. Men om de skickar in en ansökan om att ha öppet året om så får vi ta ställning till då om det är möjligt, eller inte möjligt, avslutar Jörgen Svensson.

Annons

kumla