Kumla Hockey vill få bort machokultur från föreningen
Kumla Hockey har inlett ett arbete för att få bort machokulturen och öka jämställdheten inom föreningen. -Det är ett problem som gör att vi tappar spelare, säger klubbchef Krister Ahlzén.
Kumla Hockey vill vara tydliga med att man tar kampen om jämställdhet och machokultur på allvar. Man vill även att frågorna tas på allvar av alla i föreningen framöver.
Vill utbilda ledare och föräldrar
Krister Ahlzén är klubbchef hos Kumla Hockey och drivande i frågorna.
Han påtalar att mycket av arbetet grundar sig i att få fler spelare att vilja vara med och att få de som kommit att vilja stanna. För att det ska bli så behöver klubben ha en bra värdegrund och de inblandade en stark relation till varandra. Ahlzén tror att machokulturen och brist på jämställdhet bidrar till att minska spelare inom hockeyn.
-Jo, men visst är det så och framförallt är det attityden mot varandra som inte alltid är världsbäst. Den måste vi jobba med. Man ska inte kalla varandra vad som helst i omklädningsrummet eller på isen till exempel. Hockey är en tuff sport, men bara för det behöver fula ord inte vara en del av vardagen.
Hur ska ni lyckas med att implementera detta?
-Dels handlar det om utbildning av våra ledare, men även föräldrarna. Sen att vi har en värdegrund inom föreningen som vi är tydliga med att vi ska jobba efter.
-Vi vill inte bara ha ett papper om rätt värdegrund hängande på väggen att skryta med, det handlar om att varje dag leva upp till det. Likväl som vi presterar på isen så ska vi prestera vid sidan av den.
“Är ett problem för sporten"
Kumla Hockeys tydliga inriktning är inget man bestämt om de senaste veckorna. Beslutet togs för mer än ett år sedan. Sedan dess har man samlat material om hur man ska gå tillväga, och varför, för att göra det så bra som möjligt.
-Planen är att vi nu ska dra igång arbetet till hösten, säger Ahlzén.
Hur har det mottagits inom klubben?
-Det har varit väldigt positivt. Sen är det naturligt att allting nytt tar ett tag innan det sätter sig och det är ett arbete vi har framför oss. Vi har även sökt hjälp kring dessa frågor, för det är många gånger en expertis som kanske inte vi har.
RF-Sisu nämns som en viktig samarbetspartner i arbetet. Ahlzén drar sig inte för att säga att han tycker machokulturen är ett problem inom hockeyn.
-Det är inget att hymla om att det är så. Det är därför många inte väljer att börja spela hockey till exempel och även därför en del väljer att sluta.
Politiker på besök
På plats denna dag i ishallen för att lyssna på hur Kumla Hockey vill börja arbeta var Evin Incir (S), Europaparlamentariker från Örebro län, Eva-Lena Gustavsson, ordförande för (S) i Kumla och Josefine Krantz (S) från Kumla, som är kandidat från länet till kommande EU-val.
Just jämställdhet är en fråga som Evin Incir brinner extra för.
-Jag har lett EU:s arbete för framtagandet av det första lagpaketet mot att bekämpa våld mot kvinnor/våld i nära relationer. Och en del av detta är ju det förebyggande arbetet. Såna här exempel, som Kumla Hockey visat idag, är helt avgörande om hur man kan arbeta förebyggande på ett bra sätt.
Hur tyckte du det var att komma hit till Kumla Hockey och höra hur de vill jobba framåt?
-Det var verkligen energigivande och de kan komma att verka som en förebild inom sporten i stort, men framförallt hockeyn. Machokulturen hämmar mycket engagemang och kan även bidra i längden till våld.
Samarbete med kvinnojour
Kumla Hockey ska även inleda ett samarbete med lokala Svea Kvinnojour, säger Krister Ahlzén.
-Det ska bli intressant. Vi har lite samma tänk, att vi behöver ändra attityder i samhället. Så det är vi på väg att starta upp.
Hur tror du ert nya arbetssätt i klubben kommer lyckas?
-Jag hoppas att det bär frukt och att alla är med på tåget. Vi måste se till att få fler aktiva till hockeyn och vill inte tappa aktiva i onödan.
Att spelare väljer att sluta på grund av machokultur och brist på jämställdhet inom sporten är inget som Ahlzén tror. Han vet att det är så.
-Absolut, det händer varje säsong. Vi pratar ofta med spelare som slutar om varför de väljer att göra det. Och det ska vi fortsätta att göra, avslutar Krister Ahlzén.