
Kent "Kålis" Lundgren och Jens Nilsson har jobbat som brandmän i Kumla tillsammans i över 30 år. Foto: Anders Björk
De är redo att rycka ut när skog och mark börjar brinna
Brandmännen vid Byrsta brandstation är inställda på en varm och torr sommar med många gräs- och skogsbränder. - Vi är laddade, och redo, säger Tomas "Limpan" Lindström.
Sydnärkenytt är på plats vid stationen för att träffa tre veteraner inom yrket i form av Jens Nilsson, Kent “Kålis” Lundgren och Tomas “Limpan” Lindström.
Det har varit en del larm senaste veckorna inom Sydnärkenytts område. Men än så länge i år har styrkan hos Byrsta brandstation “bara” behövt åka på en gräsbrand.
Grill i skogen ofta brandorsak
-Men det är klart, nu har det varit varmt och torrt senaste veckan så det börjar nog nu, siar Tomas “Limpan” Lindström.
Det är en viss skillnad om det utgår larm där det står gräsbrand eller skogsbrand. Det senare är nästintill alltid betydligt mer tidskrävande och tuffare att släcka, och ofta mer otillgängligt att nå.
-Skogsbränder är mycket jobbigare för oss och är det torrt i skogen så går det fort med spridningen där också. Sen finns ett annat värde i skogen oftast med all timmer och ved, fortsätter “Limpan”
Vad är orsaken till skogsbränder oftast?
-Det beror nästan alltid på oaktsamhet av folk som varit på platsen. Exempelvis att man varit och grillat i skogen. Även lämnade glas som ligger i solen kan skapa eld, säger Jens Nilsson.
-Bus från ungdomar kan ligga bakom ibland med, de leker med elden och plötsligt har den spridit sig mer än de kan hantera, fyller “Limpan” i.
Ska vara iväg på 90 sekunder
Gänget vid Byrsta har som alltid förberett sig på att det denna årstid plötsligt blir mycket mer larm kring gräs/skogsbränder än annars. Detta gör man bland annat genom att utrusta brandbilen.
-Vi lägger på en del grejer som annars ligger i förråden, förklarar Jens Nilsson.

Kent "Kolis" Lundgren och Jens Nilsson har dragit ett och annat skämt sinsemellan.
Totalt finns vid Byrsta fem brandbilar att åka ut med. Två av dessa är lite specialiserade kring gräs/skogsbränder. En släckbil och en tankbil. Runt 10 000 liter vatten har man i en bil.
Om ett larm går så har man 90 sekunder på sig att komma iväg.
-Och det oavsett ålder, det gäller även Jens och mig, säger Kent “Kålis” Lundgren och tittar skämtsamt mot kollegan Jens Nilsson som svarar med ett flin, de båda närmar sig pensionen.
-Nä, men det brukar väl ligga kring 90 sekunder innan vi är iväg. Vi får upp larmet på en tavla och brukar snacka ihop oss 15-20 sekunder när vi sett var det är. Sen är det bara att dra på sig kläderna och hoppa in i bilen, säger “Limpan”
Laddade för torr sommar
Ifjol förutspåddes (ett tag alla fall) en varm och torr sommar. Förutom några veckor i början av sommaren blev det inte alls så, tvärtom.
-Förra året laddade vi för en torr sommar, likt 2018. Men det blev knappt några gräs- eller skogsbränder alls att åka på, säger “Kålis”
-Vi var förbereda då och vi är förbereda i år. Nerikes Brandkårsförbund är laddade för en varm sommar, konstaterar “Limpan”
De minns alla 2018. Ett år som var något utöver det vanliga.
-Då hann vi knappt tillbaka till stationen innan det var dags att dra ut på något nytt. Det var bland annat en väldigt stor skogsbrand i Tiveden i Laxå kommun, där var vi i flera veckor. Den var den största jag nånsin varit på, avslutar Jens Nilsson.