
Cees och Nynke Groenewegen inspekterar blåbärsplantorna i ett av tunnelväxthusen. Blåbär till salu blir det dock först nästa år. Henrik Östensson
Groenewegens har gröna fingar – de tog med sig tomatodlandet till Åsbro
Familjen Groenewegen på Karintorps Tomater kan sägas leva på ljuset. Det är nämligen den enskilt viktigaste faktorn för tomatodling. Men det behövs nog en hel del yrkesskicklighet, vatten, värme och lite annat också.
Man brukar säga att de som är bra på att odla har gröna fingrar. För familjen Groenewegen är det faktiskt bokstavligt, Cees har på riktigt gröna fingrar när han hälsar. Det får man nämligen när man plockar blad och tjuvar från tomatplantor hela dagarna.
Just nu levererar tomatplantorna i växthusen i Karintorp för fullt, flera ton tomater i veckan.
– Vi plockar två gånger i veckan. Ibland tar det lite mer än en dag, då fortsätter vi dagen efter, berättar Cees Groenewegen.
För familjen Groenewegen börjar säsongen i slutet av januari, då årets tomatplantor levereras.
– De såddes någon gång i december. Det som sedan avgör hur bra de växer, hur fort det går, är tillgången på ljus. Ungefär den 15 februari kommer de första blommorna. Första tomaterna kommer i början av april, fortsätter Cees.

En klase av en av de 40 tomatsorter som Groenewegens odlar i Karintorp: FotoHenrik Östensson
15 000 tomatplantor
Under tiden mellan att plantorna kommer tills det börjar komma tomater vill de ha så mycket ljus det bara går.
– Vi håller värmen någorlunda konstant i växthusen. Det får inte vara kallare än 13 grader. Vi har isolerande dukar i två lager som vi kan fälla ut uppe i taket om det blir många minusgrader. Men på dagen vill vi ju gärna ha in det lilla ljus som finns på vintern. Det är bra om det inte kommer snö. Vi smälter av den under dagen, men då blir det ofta så att vi smält av snön klockan på eftermiddagen, då mörknar det ju på vintern, då har vi missat viktigt ljus.
De ungefär 15 000 tomatplantorna brukar ta några dagar att plantera ut, eller egentligen handlar det om att ställa dem.
– De kommer i block av stenull, som sedan placeras på packad torv. Det hela står på ett slags platta av cellplast, för att de ska komma upp lite från kylan i golvet.
Bevattning och gödsling sker med hjälp av ett droppsystem. Pollineringen sköts av humlor och så använder de sig av biologisk bekämpning. Det handlar om insekter som tar skadeinsekter, exempelvis bladlöss.
– Det är insekter som finns naturligt ute i naturen. Men vi hjälper dem på traven här genom att plantera in
– Hur mycket vatten det går åt beror lite på hur torrt det är och hur varmt det är. I dag är det soligt och varmt. Då går det åt ungefär 8 liter på kvadratmeter och dag. Det är tur att vi har en bra egen brunn. På golvet ligger också dräneringsrör. Om det blir för mycket vatten pumpas det tillbaka till en tank och återanvänds.

Tomatplantorna i växthusen kan bli 20 meter långa, men då lågger man ner delar av stammen. Foto: Henrik Östensson
40 olika sorter
Som namnet antyder odlar man i första hand tomater.
– Det är vår stora produkt. Mestadels små tomater. I år har vi ungefär 40 olika sorter. Den stora volymen säljs via Trädgårdshallen i Örebro och Grönsakshallen i Sorunda i Stockholm. Vi levererar också en del aubergine och gurka. Annars odlar vi också gurka, aubergine, chili och paprika för till vår gårdsbutik.
Men det stannar inte där. I tunnelväxthusen invid tomathusen finns hallon, jordgubbar, björnbär och snart även amerikanska blåbär
Små tomater säljer bäst
– Det är små körsbärstomater som säljer bäst. Vi tar fram alla möjliga smaker. Olika krispighet, olika söthet och så vidare. Det ska finnas lite olika smaker. Smaken handlar till stor del om växtförädling berättar Nynke Groenewegen
– Vi samarbetar med en växtförädlare i Holland. I år har vi också samarbetat med en brittisk förädlare, som tagit fram en ny sorts bifftomat. Det har vi inte haft tidigare. Tomaten heter Big Jack, fortsätter hon.
”Tomaterna är som konstverk”
En sak som man som hem-tomatodlare inte riktigt känner igen är att alla tomatplantor är ympade hos odlare som Karintorps
– Man gör så för att få fram exakt de smaker och färger man vill ha. Vi provar nya sorter varje år. En annan nyhet för i år är en vår umami-tomat, som fick namnet Röd lava. Vi ser det lite som att de som tar fram fröer och växtförädlar är konstnärer, vi förädlar och reproducerar konstverken. Det är lika spännande, speciellt, varje år.

Färska jordgubbar ingår numera i sorttimentet. De odlas i växthus Foto: Henrik Östensson
Kom för 19 år sedan
Nynke och Cees Groenewegen flyttade till Sverige och Karintorp, Åsbro för 19 år sedan. Då var deras barn, 6, 10 11 respektive 12 år.
– Vi såg den här odlingen i en annons och bestämde oss för att åka och titta. Vi slog till, berättar Cees.
– Varken vi eller barnen kunde någon Svenska då. I dag förstår vi två Svenska bra, men vi har inte lika lätt att prata. Vi har en regel vi försöker hålla på fortfarande, att vi lär oss ett nytt ord om dagen, säger Nynke
Det är inget som helst problem att föra ett samtal med odlarparet, även om man inte kan ta miste på deras ursprung. Det saknades inte erfarenhet av tomatodling när de kom till Åsbro
– Mina föräldrar odlade tomater sedan decennier . Det har också förekommit odling av vindruvor i familjen, berättar Cees. Nynkes föräldrar har varit jordbrukare och drev mejeri.
Karintorps tomater har i dag sex heltidsanställda.
– Och så jobbar Cees och jag heltid. Det kommer snart bli två heltidsanställda till. I sommar kommer det också ett par ungdomar som jobbar över säsongen.
Det är en hel del dagligt jobb.
– Mycket handlar om att binda upp plantorna, plocka av blad och tjuvar. Det jobbar vi med varje dag, så här års händer ju också väldigt mycket med övrig odling här säger Cees
Roligt med gårdsbutiken
Nynke spenderar lägger mycket tid på i gårdsbutiken, som växer för varje år.
– Ja, vi får fler och fler kunder som kommer hit. Allt mer säljs den vägen. Det är roligt, kundkontakten är viktigt och det skapar nya viktiga kontaktytor. Folk brinner för svenskodlat, närodlat. Det kommer fler varje år, vilket är väldigt roligt att se. Innan vi öppnar i april frågar alla när vi ska öppna.
Ofta blir september en bra månad.
– Det är ofta ljust och bra i september numera. Förra året var september bra. Men sedan blir det snabbt mörkare. Vår säsong pågår fram till november. Då stänger gårdsbutiken och vi levererar de sista tomaterna. Sedan river vi alla plantor och förbereder för nästa säsong. Sedan hinner vi ofta ha lite ledigt, avslutar Nynke.
Gårdsbutiken i Karintorp har öppet varje dag mellan kl. 10.00-19.00 hela säsongen ut, alltså ända in till november. Cees och Nynke ser fram emot en härlig säsong i Karintorp, med tomater ända fram till november.

Gurka och aubergine ingår i sortimentet.