Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
04 March 2021
Tipsa: 070-557 67 92

Jonas lämnar få oberörda, i Askersund och på travbanan

Jonas Gylling med en av sina hästkompisar. Han har skaffat sig alltfler. Foto: Anders BjörkJonas Gylling med en av sina hästkompisar. Han har skaffat sig alltfler. Foto: Anders Björk

Jonas Gylling är en företagare från Askersund med många järn i elden. Nu har han även börjat tävla i trav och efter fem lopp redan gjort stort avtryck med två vinster och två avstängningar. - Endera älskar man mig eller så hatar man mig, säger den kontroversielle askersundaren.

​Jonas Gylling föddes i Helsingborg, men där levde han en väldigt kort tid innan familjen flyttade till Askersund. Hans far hade ett stängselföretag som var framgångsrikt och det blev många resor till Stockholm för fadern kring jobbet.

Valde Askersund för skönheten

- Han pendlade i många år mellan Helsingborg och Stockholm och det är väl klart att det blev slitsamt. Så han och mor började till slut inse att de måste flytta närmare Stockholm, säger Jonas Gylling.

Varför blev det då just Askersund?

- Mina föräldrar har alltid tyckt om att bo nära vattnet, de bodde vid Sundet i Helsingborg. Och de fastnade för Askersund, dels för att det var ett bra läge, men även för att de tyckte det var så fint här vid vattnet.

Faderns stängselföretag blev uppköpt av Gunnebo.

Efter det startades istället Silkflower Import 1988, som från början handlade om handel med konstväxter. En egen butik i Askersund och Örebro växte och blev till försäljning till butiker runtom i Sverige.

- Idag är konstväxter en liten del i företaget, vi har cirka 7 500 artiklar idag.

“Släkten får man på köpet”

Idag är det också Jonas som har hand om företaget.

Jonas ihop med ett par syskon hade en liten del var i Silkflower Import från början. Men det blev för många olika viljor till slut när fadern dragit sig tillbaka.

- Syskonkärlek finns, men vi är samtidigt rätt olika och det blev inte så lätt när lillebror skulle bestämma då jag är minst. Utan att framhäva mig själv var jag den som hade det största drivet.

- Sen bidrar man på olika sätt, men eftersom jag är så driven och kanske inte alla hänger med i samma takt då kan det bli konflikter, och det har det varit.

Hur är det att uppleva konflikter i ett familjeföretag?

- Det största problemet vi skapade var att vi tog in för många från släkten Gylling. Det går inte att ha det så och jag har lärt mig att släkten får man på köpet och vänner skaffar man sig, säger Jonas.

Vill se utbyte mellan unga och äldre

Förutom Jonas så finns idag “bara” hans fru, bror och dotter med kring företaget. Tidigare var det betydligt fler från släkten. Totalt är det nu 16 personer som jobbar på företaget och den största kunden är Gekås i Ullared.

- Sen säljer vi även mycket till Coop, Dollarstore och mycket på nätet.

Det finns dock fler företag som Jonas driver. Ett av dem är 3 GGG Invest AB som startades 2007 och som är ett lokalt fastighetsbolag. Nyligen köpte man exempelvis det nedlagda äldreboendet Norra Bergen av Askersunds kommun.

Totalt äger 3 GGG Invest AB mer än 200 lägenheter i Askersund, Hallsberg och Pålsboda. Men Norra Bergen blir deras i särklass största projekt så här långt. Det ska nu bli ett trygghetsboende för personer över 65 år

I byggnaden kommer det också finnas ett antal ungdomslägenheter, och tanken är att det ska finnas ett utbyte mellan unga och äldre.

Intresse för Strandhugget och Varmbadhuset

En välkänd byggnad i Askersund är Strandhugget som ligger vid hamnen med uteservering. Det var dock länge sedan Strandhugget var öppet och det är en hel del som behöver rustas upp inför en nysatsning. Jonas Gylling har varit intresserad av av Strandhugget tidigare.

- Det är privatägt och jag skulle vilja hjälpa dem få ordning där för det är ett fantastiskt läge. Men alla människor är inte lika drivna och självklart skulle jag vilja ha något tillbaka om jag går in i en affär. Visst skulle det vara kul att äga Strandhugget och göra nåt fint av det, men jag tror det gått för långt tyvärr.

Det finns dock ännu fler välkända byggnader han vill ta över.

- Varmbadhuset, det siktar jag in mig på! Jag har en svärson som är en väldigt duktig kock som jobbar vid Brändåsen nu, han skulle behöva ha nåt eget.

Att kommunägda Varmabadhuset ska bli till en restaurang har Askersunds kommun bestämt. Nu handlar det om att finna rätt köpare.

Flygande start som kusk

Vi måste även prata lite trav. Jonas är 53 år och har nyligen i denna ädla ålder gjort debut som travkusk. Han har fått en flygande start och vunnit två av de fem lopp han deltagit i GS75, som är snäppet under V75.

- För att få köra V75 måste man ha en licens som kallas “kategori 1” och man måste ha kört 100 travlopp för att bli uppgraderad dit. Det är mitt mål att klara av.

Jonas Gylling med en tavla han nyss öppnat efter att beställt Jonas Gylling med en tavla han nyss öppnat efter att beställt

Ett intresse för hästar och trav har förvisso funnits där länge, till stor del beroende på hustrun och hennes föräldrar. Men att han plötsligt skulle börja tävla och att det då också skulle gå såpass bra känns aningen oväntat. Alla fall utifrån sett.

- Just att jag lyckades vinna mitt allra första lopp var ändå lite oväntat även om jag gick ut och sa i TV innan att jag skulle göra det. Så efter det blev det en liten hype.

Avstängd två gånger redan

Favorithästen, som han tagit båda sina segrar med, heter Digital Lucky.

- Min taktik är att köpa bra hästar. Har du en bra häst kan du vinna lopp.

Jonas Gylling vandrar vidare mot nya äventyr. Jonas Gylling vandrar vidare mot nya äventyr.

Det har dock inte bara varit succé utan Jonas har även redan lyckats dragit på sig två olika avstängningar för sin körning på endera tre veckor.

Sammanlagt sex veckor alltså. Ena avstängningen kom efter galopp på upploppet där han inte styrde undan hästen.

- När man är nybörjare är de tydligen ganska tuffa mot en. Jag tycker det kunnat räcka med en varning och böter istället för avstängning även om jag medger att det blev fel vid ena tillfället, den andra grejen var dock direkt larvig att anmärka på.

Nästa start på travbanan blir nu därför först 31 mars på Åby.

- Digital Lucky är så en så jäkla duktig häst så han kan vinna många lopp. Jag tror jag kan ta fem raka segrar med den här hästen, avslutar entreprenören och travkusken Jonas Gylling.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-02-22 18:42
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.