
När vi publicerar bilder på hundar påpeka gärna läsare att hundar måste vara kopplade. Vad säger egentligen lagen? Hunden på bilden befinner sig i en inhägnad. Foto: Henrik Östensson
Vad säger egentligen lagen om koppel på hundar
Första mars har passerat. Vi som har hund vet då att man ska extra koll på sin hund i naturen, helst ha den kopplad. Men vad säger egentligen den lagen? Finns det annat som reglerar tillsynen av hundar? Helt enkel är inte frågan att svara på. Vi reder ut.
Vi börjar med den den så kallade ”koppellagen”. Vi ska återkomma till varför den hamnar inom citationstecken. Delen om uppsikt över hundar går under paragraf 16 i en lag som heter ”SFS 2007:1150 Lag om tillsyn över hundar och katter”. Så här står det:
”Under tiden den 1 mars–20 augusti skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt. Under den övriga tiden av året skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt, när de inte används vid jakt.”
Lagen innefattar också bland annat regler om hur hundar och katter ska märkas, registreras, tillsyn och liknande.
Säger inget om koppel – men det kan ändå krävas
Lagen säger med andra ord inte något alls om koppel. Det är en tolkning från Naturvårdsverket, även Länsstyrelsen delar den tolkningen, det vill säga att man ska ha hunden under sådan tillsynd att det är jämförbart med att den är kopplad. Många hävdar att just Naturvårdsverkets tolkning utgör lagen, men så är det alltså inte. Du kan inte lagföras just för att hunden inte har koppel.
Men sedan det finns undantag, ingenting är enkelt. Regeringen eller berörd myndighet kan införa särskilda bestämmelser som innebär att hundar måste hållas kopplade i vissa områden för att skydda vilt. Det gäller exempelvis i allmänhet i nationalparker och naturreservat. I sådana områden måste hunden vara kopplad, alltid, hur bra kontroll ägaren än har på den.
Strikt ansvar
Så, någon koppellag är det i ordets rätta bemärkelse alltså inte. Lagen säger ingenting om hur du ska ha ordning på din hund, hur nära dig den ska gå om den inte är kopplad. Det lagen säger är är alltså att hunden inte får springa lös i naturen okontrollerat och störa, eller jaga vilt, att du måste ha kontroll på den. Lagen säger också att du är ansvarig för vad din hund gör. Hur man tar det ansvaret och ser till att viltet inte störs är alltså upp till hundägaren. Men tar inte hundägaren det ansvaret och hunden börjar driva vilt, eller störa djurungar, kan man bli lagförd, eller i värsta fall bli av med hunden och bli betalningsskyldig. Det är det lagen gäller.
I praktiken är det kanske så att ett koppel är det säkraste och enklaste sättet att uppnå den kontrollen, men det är alltså inte strikt lag.
Här finns ofta en del missuppfattningar. Att en hund exempelvis är lös med sin husse, eller matte och skäller på förbipasserande är kanske inte så kul, men det har alltså inget med denna lag att göra. Lagen handlar om att skydda viltet. Ger sig hundar på människor gäller andra lagar. Det är länsstyrelsen som hanterar tillsyn av hundägare.
Polis och jakträttsinnehavare kan omhänderta
Man får alltså inte låta sin hund springa vind för våg ute i naturen, där den riskerar att jaga. Man är själv ansvarig för att den inte ger sig på vilt, inte försvinner utom kontroll.
Springer huden lös och stör vilt utan tillsyn efter första mars får den som har jakträtten där hunden springer lös omhänderta hunden, eller kontakta polisen som då kan ta hand om hunden. Det gäller även vintertid om hunden jagar utan tillsyn från jägare, på fel mark.
Ser man själv en lös hund ska man alltså i första hand kontakta jakträttsinnehavaren, eller markägaren. Tänk dock på att det ju faktiskt kan vara frågan om jakt, att hunden ska jaga.
Men efter första mars och fram till 20 augusti får alltså inga hundar jag lösa i skogen, det gäller även jakthundar.
Skulle polisen omhänderta din hund så kan de efter en viss tid avliva den eller sälja den. Det kan även avliva den om de anser att den utgör en fara för djur och människor. Det samma gäller om man inte fått tag på ägaren under en viss tid. Det är därför det är bra om hunden är märkt och registrerad, helst med chip. Det underlättar för Polisen att hitta dig som ägare.
Koppel gäller i de flesta tätorter
Men så finns det andra regler som delvis överlappar lagen om hundars och katters tillsyn. Kommunerna har något man ofta kallar Kommunala ordningsstadgan, den kallas lite olika saker. Den reglerar allt möjligt. Det kan handla om alkoholintag på allmän plats, störande ljud, eller huruvida man får ha en tupp i ett tätbebyggt område och liknande. I de flesta kommuner finns i ordningsstadgan regler som säger att hundar måste vara kopplade. Men kommunala ordningsregler gäller bara på offentlig plats, vanligen i detaljplanerat område. På Hallsbergs kommuns webb finns exempelvis en karta på vilka platser i tätorten Hallsberg hunden måste vara kopplad.
I Askersund kommun står det följande: Hundar ska vara kopplade på torg, hamnområden, allmänna lekplatser, campingplatser samt i allmänna motionsspår, parker och planteringar. På angivna kommunala badplatser får inte hundar vistas alls i Askersunds kommun.
Vad är då offentlig plats, eller allmän plats i kommunal mening? Jo, ytor avsedda för gemensamma behov. Gator, torg, trottoarer, parker, kommunala grönytor, gång- och cykelvägar, som exempel. Men även på en kommunal badplats utanför detaljplaneområde kan koppelförbud gälla.
Vad är då inte offentlig plats? Det mesta utanför våra tätorter. En grusväg på landsbygden är inte offentlig plats, även om du oftast får använda den. Naturen är inte offentlig plats, trots att du får vara där med din hund enligt allemansrätten.
Kommunala ordningsregler kan också innebära förbud mot att djur stör. Men då bara i detaljplanerat område.
Här blir det också komplicerat. Ibland kan exempelvis villagator i mindre orter vara samfälligheter, eller exempelvis en lekplats. Det innebär att de ägs av de som bor där. Då är det inte säkert att det är offentlig plats och att kommunens ordningsstadga gäller. Då är det samfälligheten som bestämmer vilka regler som gäller för hundar.
För att sammanfatta. Nej, lagen säger inte att hunden absolut måste vara kopplad, den säger inget om hur nära hundägaren hunden ska gå eller liknande. Allt sådant är rekommendationer, tolkningar. Den säger däremot att hunden inte får springa lös, vind för våg. Det gäller i praktiken året runt, även om det är extra strikt första mars till 20 augusti. Hur hundägaren uppnår det är dock hundägarens ansvar. Men så finns undantag. I naturreservat och nationalparker måste hundar vara kopplade, liksom på offentliga platser i de flesta kommuner. Länsstyrelsen och naturvårdsverket hävdar att sådan kontroll som krävs är att jämföra med koppel. Lagen innebär också att du har ansvar för vad din hund gör i naturen.
Själva lagtexten
Det här är lagtexten i lagen ”SFS 2007:1150 Lag om tillsyn över hundar och katter” ordagrant kopierad
Tillsyn över och omhändertagande av hundar i marker där det finns vilt
16 § Under tiden den 1 mars–20 augusti skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt. Under
den övriga tiden av året skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras
från att driva eller förfölja vilt, när de inte används vid jakt.
Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter som avviker från första stycket. Om det behövs till skydd för viltet får sådana föreskrifter innebära att en hund skall hållas kopplad i specifika områden.
17 § Om en hund springer lös i ett område där det finns vilt, får jakträttshavaren eller någon som företräder honom eller henne ta hand om hunden. När detta har skett skall hundens ägare eller innehavare snarast underrättas. Om denne inte är känd skall i stället polismyndigheten underrättas. Om jakträttshavaren eller den som företräder honom eller henne inte vill ta hand om hunden, skall i stället polismyndigheten omhänderta hunden.
Kan inte hunden tas om hand, får polismyndigheten avliva hunden, om detta är angeläget från viltvårdssynpunkt och försvarligt även med hänsyn till omständigheterna i övrigt.
18 § Har inte ägaren eller innehavaren, efter det att kostnader betalats enligt 20 §, återtagit hunden inom fem dagar efter det att han eller hon underrättades om omhändertagandet eller, om ägaren eller innehavaren inte är känd, inom tio dagar efter det att polismyndigheten underrättades, får jakträttshavaren behålla hunden eller polismyndigheten, efter utredning, besluta att sälja, skänka bort eller, om hunden utgör en fara för människor eller djur eller om det annars finns särskilda skäl, avliva hunden.