Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
21 April 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Gruvbolag ger upp planer på koboltbrytning vid Unden

Det blir av allt att döma ingen koboltbrytning söder om Unden, i Tiveden. Företaget som hade undersökningstillståndet överklagar inte Bergsstatens beslut att inte förlänga tillståndet.
– För oss är det givetvis en seger, Säger Martha Thernsjö från nätverket ”Vi som brinner för Unden”.

För några veckor sedan förlängde inte Bergstaten företaget. EUCO Resources Sweden AB:s undersökningstillstånd i området Havsmon söder om sjön Unden. Ett undersökningstillstånd är ett slags inmutning, när ett företag får rätten att undersöka om det är ekonomiskt möjligt att utvinna de mineraler som finns i ett område.

Det var ett annat företag, European Cobalt ltd som sökte och beviljades undersökningstillståndet i området som kallas Havsmon. Det såldes sedan till EUCO Resources Sweden AB.

Totalt hade de båda företagen tre år på sig att utföra undersökningsarbetena. Man har dock inte gjort något. Det var ett av skälen till att tillståndet inte förlängdes. Nu har EUCO Resources Sweden AB valt att inte överklaga och ger därmed upp planerna i Havsmon.

– Förhoppningsvis dyker det inte upp något nytt bolag som är intresserat. Men om det skulle göra det är jag beredd att åter företräda eldsjälarna runt Unden”, säger Gunilla Högberg Björck. Hon är den jurist som företrätt sakägarna mot bolagens planer.(HÖs)

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-01-13 9:39
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.