Gå till innehåll
Kumla / Näringsliv

Gustav Johansson tog över ICA Maxi i Kumla för fem år sedan. Nu går han snart vidare mot nya utmaningar. Foto: Anders Björk

ICA-Gustav lämnar Kumla för ny utmaning

Publicerad: 27 May 2020 13:55

Gustav Johansson säljer ICA Maxi i Kumla för att flytta till Stockholm där han fått erbjudande om att ta över en av landets största ICA-butiker i Bromma. Han blir kvar i Kumla till årsskiftet.

Gustav Johansson tog över ICA Maxi i Kumla 2015 efter Hans och Margareta Persson. Men under onsdagen avslöjade han för Sydnärkenytt att detta år blir hans sista då han fått ett erbjudande som inte gick att tacka nej till.

“Går inte att tacka nej”

- Jag har fått frågan om att vara med och bygga upp och starta en helt ny ICA-butik i Bromma, som kommer att bli en av landets största. Tanken är att den ska öppna nästa vår, säger Gustav Johansson.

Detta innebär att familjen kommer att flytta till Stockholm. Man bor nu i Karlstad och har så gjort under åren som Gustav varit ansvarig för Maxi i Kumla. Tanken fanns att flytta till Kumla i år, men så blir det inte.

Gustav Johansson i butiken i Kumla.

- Vi har en son som ska börja gymnasiet och då tänkte vi flytta till Kumla. Men nu blir det flytt till Stockholm istället. Vi får väl se hur det går, ingen av oss är några storstadsmänniskor, men det går förhoppningsvis bra.

Varför valde du att tacka ja och lämna Kumla?

- Jag har trivts jättebra här i Kumla och butiken går väldigt bra. Men när man får en sån här fråga, utmaningen är för stor och det går inte att tacka nej till. Möjligheterna är enorma, säger Gustav Johansson.

Inte inblandad i vem som tar över

Butiken i Bromma kommer att bli drygt 11 000 kvadrat stor. Som jämförelse är ICA Maxi i Kumla 7 000 kvadrat. Vem som tar över efter Gustav i Kumla är inte klart och det lär dröja innan besked om det kommer.

- Det blir en rekryteringsprocess. Troligen är det någon som redan är ICA-handlare idag och jag själv kommer inte vara inblandad i rekryteringen och valet.

Gustav Johansson är uppväxt i Kumla och det var på ICA Maxi han fick sitt första jobb som 14-åring. Så det har varit speciellt att driva butiken i “hemstaden” under åren.

- Det var ju här allt började för min del och jag kände väldigt många av både kunder och personal innan jag tog över. Att sen kunna vara med och ge tillbaka till orten och alla föreningar genom sponsring, vilket jag tycker att jag varit rätt bra på, har varit superroligt.

“Hunnit med det mesta jag ville göra”

Även personalen säger han sig haft en speciell relation till. Flera av dem som jobbar i Kumla fanns där redan när Gustav började i yngre tonåren. Personalen blev informerad om beslutet under ett möte på onsdag förmiddag.

Han vill även nämna lådbilsrally i nedförsbacke vid Hagendalsvägen som en höjdpunkt, och att få slå Fredrik Ekblom! Men är det något som inte funkat så bra under åren som han hoppats eller trott på då?

- Nja, jag tycker ändå vi hunnit med det mesta som jag velat göra. Vi har byggt om butiken, öppnat upp med skyltfönster utåt, fått ny belysning. Hade jag stannat i fem år till är jag säker på vi kommit i mål med frågan om bättre parkering och lastkajen också.

Och samarbetet med kommunen?

- Jag tycker de varit bra på att lyssna och försökt hjälpa till så gott det går. Sen har det varit frustrerande med den kriminalitet kring stölder och droger som vi märkt av i butiken, men det är ett långdraget arbete att lösa det och inte bara att trycka på en knapp, avslutar Gustav Johansson.

Annons

kumla