25 September 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Kumlas egna spökhus lockar till skrik

Familjen har själva skapat många av de läskiga grejerna i huset. Foto: Kristoffer ÅbergFamiljen har själva skapat många av de läskiga grejerna i huset. Foto: Kristoffer Åberg

Är du ungdom och gillar du att bli skrämd? Nu finns chansen att testa Kumlas eget spökhus! På Magasingatan 19 har Kristoffer Åberg, på initiativ av sonen Leo, och familj fixat en läskig spökupplevelse. Premiären skedde under torsdagen 31 oktober, då högtiden Halloween firades, och spökvandringen går att uppleva under både fredag- och lördag kväll.


Många har varit inbladade i planeringen men det är Kristoffer och familj, frun Sofia och sonen Leo, som skapat nästan allt i huset.

– Leo är 14 år och har alltid älskat Halloween allt som har med det att göra. Vi brukar spöka ut huset hemma varje år och så har vi gjort spökvandringar i källaren för vänner och familj, berättar Kristoffer.

Tog eget initiativ

Det här året ville Leo fixa något för ungdomar i Kumla och låta alla, som vill, få tal del av hans intresse. Hos Kumla kommun kan man som ung få en summa pengar om man arrangerar ett evenemang för andra ungdomar, så Leo ansökte och fick ett bidrag. Fixade lokal gjorde han också.

– Vi har mycket hemma att använda till vandringen men bidraget gick till att köpa fler saker till huset. Att köpa färdiga grejer blir dyrt i längden, så vi har köpt saker på byggvaruhus och gjort egna grejer, säger Kristoffer och påpekar att många Kumlabor också hjälpt till med att skänka saker.

Spökhuset sett utifrån. Foto: Kristoffer Åberg
Inspirerats av andra

Inspiration har familjen hämtat från filmer och serier men framförallt appen Pinterest.

– Där har vi sett hur andra byggt egna saker och så har vi kollat Youtube och fått idéer. Vi har tillsammans planerat hur rummen ska se ut och vad som ska finnas i dom.

– Sofia har målat och skapat massor av detaljer. Jag har jobbat med mycket av tekniken, ljud som startar automatiskt med rörelsekänsliga sensorer, avslöjar Kristoffer.

Blev vettskrämda

Den första kvällen i spökhuset, som alltså gick av stapeln 31 oktober, fick bra respons. Kanske lite för bra; vissa besökare blev så rädda att de bokstavligen sprang genom huset.

– Vi har utklädda statister i huset som skräms och så jobbar vi med olika effekter så som ljud, ljus och bild.

Bakom kulisserna: skapandet av en läskig docka. Foto: Kristoffer Åberg

Kristoffer berättar att man under fredagen och lördagen kommer utöka spökvandringen med ett litet uppdrag som gör att besökarna kanske vågar stanna till lite och inte blunda sig igenom hela vandringen.

– Dom flesta som kom till vår godisförsäljning i slutet var vettskrämda. Några sprang bara förbi och en tjej sprang ner några uppsatta lakan. Någon ungdom sa att det var läskigare här än på Gröna Lunds spökhus, det var så klart mycket kul att höra! menar Kristoffer.

Möjlig fortsättning

Om intresset finns från allmänheten så kan familjen tänka sig att fortsätta leverera skräck vid Halloween.

Vad är det för otäckt som gömmer sig i hörnet? Foto: Kristoffer Åberg

– Vi har jobbat ideellt och det har tagit mycket tålamod och svett men det är kul och nog något som kan växa med tiden, funderar Kristoffer.

Familjen vill skänka ett särskilt tack till alla generösa vänner och alla andra som på något vis hjälpt till i arbetet med spökvandringen.

– Ett stort tack till er! hälsar Kristoffer.

Öppet fredag och lördag

Spökhuset finns att beskåda på Magasinsgatan 19 och är öppet idag fredag 1 november, kl. 18:30-22, samt lördag 2 november kl. 18:30-22.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-11-01 16:11
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.