Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Kumlanytt
29 September 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Edgrens har köpt Trilobiten av Kumla kommun

Trilobiten har gapat tomt länge, men inte så länge till. Foto: Anders BjörkTrilobiten har gapat tomt länge, men inte så länge till. Foto: Anders Björk

Välkända Kumlaparet Anna och Niklas Edgren har köpt Q-märkta Trilobiten. De flyttar därmed sin verksamhet från Åbytorp till Hällabrottet. - Det är en dröm som vi haft i minst tio år, säger Niklas Edgren.

Yxhultbolagets gamla huvudkontor är byggt år 1900 och har i minst tio år stått tomt. Men i höstas lades det ut till försäljning igen med ursprungspriset 2,5 miljoner kronor och denna gång gick affären i lås.

Ser mer möjligheter i Hällabrottet

- Ja, vi har köpt det och kommer att flytta allt dit. Vårt hushåll i Åbytorp kommer att komma ut till försäljning inom en, två veckor, säger Niklas Edgren.

De är medvetna om att renoveringsbehovet är väldigt stort och att det kommer bli dyrt. Totalt stambyte väntar, värmesystemet, likaså elen och en hel del annat.

Edgrens nuvarande bostad i Åbytorp är en gammal kyrka som man byggde om till matstudio, och som även varit deras hem sedan 2018. Men Trilobitens läge är ändå klart bättre anser de.

- Det är mer möjligheter här, du har massa cykelleder, du har all konst, en populär badplats. Sen kommer vi även kunna erbjuda övernattning till gäster.

Hoppade av köp tidigare

Faktum är att de var på gång att köpa Trilobiten redan 2018. En kumlabo överklagade då affären med anledning av att försäljningen inte ska ha varit tillräckligt välkänd, öppen för flera spekulanter.

Överklagan gjorde att Edgrens då drog sig ur köpet.

- Samma vecka kom huset i Åbytorp ut, så vi köpte det istället!

Trilobiten är Q-märkt. Dock inte precis allting. Det är det exteriöra och hallen det handlar om. I övrigt ges dock fria händer att bygga om. Och detta tänker de såklart göra. Tanken är att ta Trilobiten bakåt i tiden.

Vill ha tillbaka ursprungskänslan

- Trilobiten är byggd 1900. Kollar man invändigt är det mycket 50- och 60-tals känsla efter renoveringar då. Vi vill ta tillbaka ursprungskänslan, fastslår Niklas.

De har haft ögonen på Trilobiten länge.

- Det här är vårt drömhus och vi har fantiserat och varit sugna på att köpa det i säkert tio år. Det är en helt unik fastighet och det är väl såklart roligare att nån tar hand om den och satsar än att den bara står och förfaller.

Hoppas kunna öppna till jul

Är du nervös att det bli för mycket att renovera?

- Det är klart man är lite nervös, jag och Anna har respekt för pengar. Och man vet inte riktigt vad som kan dyka upp kring renoveringen mer än att vi vet det kommer kosta på. Men samtidigt vill vi inte göra nånting halvhjärtat, vi vill att det ska bli så bra som möjligt, avslutar Niklas Edgren.

Anna och Niklas Edgren i sin matstudio i Åbytorp, en gammal kyrka. Anna och Niklas Edgren i sin matstudio i Åbytorp, en gammal kyrka.

Man vågar inte lova nånting men hoppas kunna öppna inför julen 2021.

Konceptet blir alltså ungefär detsamma som i Åbytorp med matstudio, utbildning, evenemang och övrigt. Framöver vill man även bygga ett nytt boende på tomten bredvid, men det får vänta så till en början kommer man att även bo i Trilobiten.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-03-03 21:40
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.