Gå till innehåll
Hallsberg / Näringsliv

Tina Hagberg, till vänster, tar över som ny konditor efter Susanne Sättergård, som gör sin sista dag i morgon. Foto: Henrik Östensson

Sussies Café i Pålsboda
blir Café Bönan med ny ägare

Publicerad: 17 November 2023 15:03

I morgon, lördag, gör Susanne Sättergård sin sista dag som konditor i Pålsboda, därmed går Sussis Café som det anrika konditoriet hetat sedan 2019 i graven. Men den nya ägaren till verksamheten, Tina Hagberg, öppnar strax på nytt, då under namnet Café Bönan.

– Jag har egentligen haft problem med hälsan i flera år, därför måste jag trappa ner, säger Susanne Sättergård.

– Och då tar jag över stafett-pinnen, säger Tina Hagberg.

Konditoriet kommer dock vara stängt några veckor.

– Ja, jag ska göra om lite här inne och sätta min prägel på det hela. Lite nyheter och förändringar kommer det bli. Tanken är att jag ska slå upp portarna igen första advent, säger Tina.

– Många har frågat hur jag kommer göra med de nostalgiska gamla inredningsdetaljerna från 40-talet. Dem kommer jag givetvis inte förändra. De är ju en viktig del av det här ställets karaktär.

Exakt vad som kommer serveras och vad som kommer förändras är hon lite förtegen om.

– Men det ska vara ett kafé med gammaldags konditorikänsla, vanligt gott bryggkaffe, bullar och kanske sju sorters kakor, vi får se lite.

Tina har varit med en del i caféet de senaste månaderna för att lära sig verksamheten och lokalerna.

Det anrika konditoriet lever vidare med ny ägare.

Bott i Karlskoga

Tina, eller Anna-Stina som hon egentligen heter, är värmlänning, även om hon bor i Hjortkvarn

– Jag har bott i Karlskoga och har bland annat tidigare jobbat i kaféet på Kulturcentrum Berget i Degerfors. Vi köpte ett hus i Hjortkvarn 2010, som vi hade som sommarhus. Vi trivdes och flyttade dit permanent.

Precis som Susanne kommer Tina att samarbeta med Pewes konditori i Hallsberg och sälja en del av deras brödsortiment.

– Men jag ska också baka en hel del själv. Det ska bli roligt. Att ha en egen rörelse, ett eget kafé är en dröm jag haft sedan ganska länge.

Stolar som inte går att väga på

Konditoriet ligger inhyst i en byggnad som går under det för Pålsboda lite ståtliga namnet Centralpalatset. Konditoriet öppnade redan på 1940-talet strax efter att huset byggts färdigt, 1947. Möblemanget och träinredningen, som till stor del är intakt, ska ha byggts av Klaessons möbler i Fjugesta. Det finns en rolig historia om de speciella stolarna, som ska ha varit en efterbeställning. Den dåvarande ägaren, Gunnarsson, hade tröttnat på att ungdomarna förstörde stolarna genom att väga på dem. Han beställde då rombformade stolar, som har ett ben bak, ett ben fram och ett på var sida om sitsen, de går inte att väga på.

Kommentarer

1 december 2023 tas möjligheten att kommentera artiklar tillfälligt bort. Kommentarerna beräknas vara tillbaka i ny tappning i början av 2024.

Annons

Nyheter / Hallsberg